Utdelningsaktier – Fördelar & nackdelar med hög direktavkastning

I tidningar och forum kan man ständigt läsa om utdelningsbolag och att det är en magisk formel för att bli rik på investeringar. Det är en stabil och trygg strategi men den är knappast magisk. Företag som delar ut pengarna har både för- och nackdelar.

  • Utdelning (kr): Pengar som företaget delar ut till aktieägarna
  • Direktavkastning (%): Utdelningen per aktie delat med aktiekursen

Artikelns innehåll:
1.
Fördelar och nackdelar med utdelningsbolag
2. Att tänka på innan du investerar i utdelningsbolag
3. Stabila och bra utdelningsbolag – Listor

Fördelar och nackdelar

Fördelar är att du som aktieägare får ett kassaflöde som du kan återinvestera. Det ger en stabil värdetillväxt på ditt kapital. Det är dessutom ett bra tecken att ett företag genererar pengar varje år som delas ut och därmed skapar ett aktieägarvärde till dig som aktieägare.

Nackdelar kan vara att företag som delar ut pengarna inte ser någon möjlighet att återinvestera pengarna i det egna bolaget. Det gör ofta att tillväxten i bolaget blir lidande. Högutdelarna på börsen växer sällan särskilt kraftigt. Snabbväxande bolag använder oftast årets vinst eller åtminstone större delen av den till att investera sig fram till ännu mer tillväxt.

Det beror alltså på vilken strategi du har om du skall köpa högutdelarna eller inte.

Att tänka på innan du köper utdelningsbolag

Utdelningsbolag i all ära, men se upp med att köpa utdelningsbolag bara baserat på direktavkastningen. Du måste se till att bolaget faktiskt har råd att betala utdelningarna varje år. Vissa börsnoterade bolag delar ut mer pengar än de faktiskt gör i vinst. De fortsätter att dela ut pengar trots att de kanske egentligen inte har råd. Det gör man för att hålla aktieägarna nöjda. Då tar man av pengar som redan finns upparbetade i bolaget eller så får man låna pengar för att ha råd med utdelningarna.

Det är därför viktigt att undersöka kassaflödet hos de bolag som du vill köpa på grund av en hög direktavkastning. Du måste undersöka om den höga utdelningen är hållbar över tid och över hela konjunkturcykeln. Annars köper du kanske ett företag med 7 % i direktavkastning för att sedan se utdelningen sjunka och du kanske bara har 2 % i direktavkastning kvar. Då är investeringen helt plötsligt väldigt dålig.

Exempel:
Skogsbolaget AB:s aktier har ett pris på 100 kr/aktie. De senaste åren har företaget gjort en årlig vinst på 10 kr per aktie. De har delat ut 9 kr per aktie till aktieägarna varje år de senaste åren vilket innebär en direktavkastning på 9% nu när kursen är 100 kr/aktie. Fantastiskt bra!

Detta året har de dock tappat en stor kund vilket leder till att vinsten sjunker ner till 5 kr per aktie. Om företaget skall dela ut 90% av vinsten som tidigare så innebär det en utdelning på 4,5 kr per aktie. Direktavkastningen har då halverats till 4,5%.

När direktavkastningen halveras på grund av denna typ av omständigheter så kan man räkna med att aktien kommer att få en hel del stryk. Kanske faller den 30 – 40 % ner till 60-70 kr. Det tappet kommer äta upp flera års avkastning.

Man måste alltså vara påläst och försiktig. Man kan inte kallt räkna med att bolaget kommer kunna dela ut samma summa varje år. Givetvis gäller även det omvända. Om bolaget växer sin vinst så kan de dela ut mer och mer varje år.

Extrautdelningar

Ibland kan företag sälja av delar av företaget, sälja av en fastighet eller göra en vinst som är högre än väntat. Då kan företaget göra extrautdelningar. När du tittar på ett företags direktavkastning så måste du se till så att inte siffran beräknas på någon extrautdelning som gjorts. Då kan de se ut som att företaget delar ut jättemycket pengar men det vara bara en engångshändelse.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala och vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Listor med stabila utdelningsbolag / aktier 2021

Nedan följer några listor med olika utdelningsbolag. Tänk på att direktavkastningen kan ändra sig väldigt fort. Kika in på Nordnet och Avanza för att få uppdaterade direktavkastningar.

Listor:
1.
Aktierna med högst direktavkastning just nu
2. Bolag i Sverige som höjt utdelningen många år i rad
3. Bolag i Sverige som inte behövt sänka utdelningen på många år
4. Övriga Stabila utdelningsbolag på Stockholmsbörsen
5. Utdelningsaristokrater i på den Amerikanska börsen

Klicka för att gå direkt ner till önskad lista

Högst direktavkastning just nu (2021-03-24)

AktieDirektavkastning just nu
Concejo19,6 %
Veteranpoolen10,5%
Softronic10 %
Xavitech8,3 %
Björn Borg7,3 %
Capacent7,2 %
SJR6,8 %
Volvo B6,7 %
Coor Service6,5 %
Tethys Oil6,4 %
Poolia6,3 %
Lundin Energy6,3 %
Nordic Waterproofing6,2 %
Arctic Paper5,8 %

Bolag som höjt utdelningen många år i rad

I denna lista finner du bolag som HÖJT sin utdelning i många år i rad. Företaget som klarar av att höja utdelningen varje år under lång tid är välmående företag med ständigt ökad vinst. Om företaget ökar utdelningen varje år kommer du tids nog att få lika mycket i utdelning varje år som du stoppade in i initial investering.

AktieAntal år i rad som utdelningen höjts
Castellum23
Vitec19
Wihlborgs15
Hexagon12
JM12

Bolag som inte behövt sänka utdelningen på många år

I denna lista finner du bolag som INTE HAR SÄNKT sin utdelning på många år i rad. Många av företagen i listan har något enstaka år inte kunnat höja sin utdelning vilket gjort att deras höjningssvit brutits och de kvalar därför inte in i listan ovan. Det kan bero på engångshändelser som gjorde att de inte kunde höja något enstaka år. De har dock inte behövt sänka utdelningen på väldigt många år och det är ett styrketecken.

AktieAntal år som de inte behövt sänka utdelningen
Atlas Copco37
Assa Abloy25
Swedish Match24
Sweco22
Nibe22
Astra Zeneca21
Fast Partner19
ABB17
Atrium Ljungberg15
AAK15
Intrum15
Axfood12

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala och vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Övriga Stabila utdelningsbolag

I denna lista finner du övriga stabila utdelningsbolag på Stockholmsbörsen

AktieSänkning av utdelningen
Alfa Laval1 st sänkning på 18 år
BTS1 st sänkning på 19 år
Beijer Alma1 st sänkning på 18 år
Beijer ref1 st sänkning på 19 år
Fenix Outdoor1 st sänkning på 27 år
Hufvudstaden1 st sänkning på 20 år
ICA2 st sänkningar på 17 år
Investor2 st sänkningar på 19 år
Lagercrantz1 st sänkning på 15 år
Latour3 st sänkningar på 36 år
Loomis1 st sänkning på 13 år
SCA2 st sänkningar på 71 år
Skanska2 st sänkningar 18 år
Softronic1 st sänkning på 14 år
Telia2 st sänkningar på 19 år
Wallenstam 1 st sänkning på 26 år
ÅF Pöyry1 st sänkning på 18 år

Amerikanska utdelningsaristokrater

En utdelningsaristokrat är ett företag som höjt utdelningen i minst 25 år i rad. Här är en lista med bolagen. Kungen av aristokraterna är Procter & Gamble som höjt sin utdelning varje år sedan 1957.

AktieÅret då utdelningshistoriken börjadeBransch
Procter & Gamble1957Konsumentvaror
3M1959Konglomerat
Coca Cola1963Konsumentvaror
Johnson & Johnson1963Hälsovård
Colgate-Palmolive1964Konsumentvaror
Mcdonalds1973Konsumentvaror
Pepsi1973Konsumentvaror
Abbvie1973Läkemedel
Consolidated Edison1975Råvaror (el)
Wal-Mart1975Konsumentvaror
Walgreen1976Apotek
AT&T1984Telekom
Chevron1986Råvaror (olja)
T. Rowe Price Group1987Kapitalförvaltning
Realty Income1996Fastigheter
W.P. Carey1998Fastigheter
Digital Realty2004Fastigheter