Utdelningsaktier – Fördelar & nackdelar med hög direktavkastning

I tidningar och forum kan man ständigt läsa om utdelningsbolag och att det är en magisk formel för att bli rik på investeringar. Det är en stabil och trygg strategi men den är knappast magisk. Företag som delar ut pengarna har både för- och nackdelar.

  • Utdelning (kr): Pengar som företaget delar ut till aktieägarna
  • Direktavkastning (%): Utdelningen per aktie delat med aktiekursen

Fördelar och nackdelar

Fördelar är att du som aktieägare får ett kassaflöde som du kan återinvestera. Det ger en stabil värdetillväxt på ditt kapital. Det är dessutom ett bra tecken att ett företag genererar pengar varje år som delas ut och därmed skapar ett aktieägarvärde till dig som aktieägare.

Nackdelar kan vara att företag som delar ut pengarna inte ser någon möjlighet att återinvestera pengarna i det egna bolaget. Det gör ofta att tillväxten i bolaget blir lidande. Högutdelarna på börsen växer sällan särskilt kraftigt. Snabbväxande bolag använder oftast årets vinst eller åtminstone större delen av den till att investera sig fram till ännu mer tillväxt.

Det beror alltså på vilken strategi du har om du skall köpa högutdelarna eller inte.

Att tänka på innan du köper utdelningsbolag

Utdelningsbolag i all ära, men se upp med att köpa utdelningsbolag bara baserat på direktavkastningen. Du måste se till att bolaget faktiskt har råd att betala utdelningarna varje år. Vissa börsnoterade bolag delar ut mer pengar än de faktiskt gör i vinst. De fortsätter att dela ut pengar trots att de kanske egentligen inte har råd. Det gör man för att hålla aktieägarna nöjda. Då tar man av pengar som redan finns upparbetade i bolaget eller så får man låna pengar för att ha råd med utdelningarna.

Det är därför viktigt att undersöka kassaflödet hos de bolag som du vill köpa på grund av en hög direktavkastning. Du måste undersöka om den höga utdelningen är hållbar över tid och över hela konjunkturcykeln. Annars köper du kanske ett företag med 7 % i direktavkastning för att sedan se utdelningen sjunka och du kanske bara har 2 % i direktavkastning kvar. Då är investeringen helt plötsligt väldigt dålig.

Exempel:
Skogsbolaget AB:s aktier har ett pris på 100 kr/aktie. De senaste åren har företaget gjort en årlig vinst på 10 kr per aktie. De har delat ut 9 kr per aktie till aktieägarna varje år de senaste åren vilket innebär en direktavkastning på 9% nu när kursen är 100 kr/aktie. Fantastiskt bra!

Detta året har de dock tappat en stor kund vilket leder till att vinsten sjunker ner till 5 kr per aktie. Om företaget skall dela ut 90% av vinsten som tidigare så innebär det en utdelning på 4,5 kr per aktie. Direktavkastningen har då halverats till 4,5%.

När direktavkastningen halveras på grund av denna typ av omständigheter så kan man räkna med att aktien kommer att få en hel del stryk. Kanske faller den 30 – 40 % ner till 60-70 kr. Det tappet kommer äta upp flera års avkastning.

Man måste alltså vara påläst och försiktig. Man kan inte kallt räkna med att bolaget kommer kunna dela ut samma summa varje år. Givetvis gäller även det omvända. Om bolaget växer sin vinst så kan de dela ut mer och mer varje år.

Extrautdelningar

Ibland kan företag sälja av delar av företaget, sälja av en fastighet eller göra en vinst som är högre än väntat. Då kan företaget göra extrautdelningar. När du tittar på ett företags direktavkastning så måste du se till så att inte siffran beräknas på någon extrautdelning som gjorts. Då kan de se ut som att företaget delar ut jättemycket pengar men det vara bara en engångshändelse.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Amerikanska utdelningsaristokrater

En utdelningsaristokrat är ett företag som höjt utdelningen i minst 25 år i rad. Här är en lista med bolagen. Kungen av aristokraterna är Procter & Gamble som höjt sin utdelning varje år sedan 1957.

AktieÅret då utdelningshistoriken börjadeBransch
Procter & Gamble1957Konsumentvaror
3M1959Konglomerat
Coca Cola1963Konsumentvaror
Johnson & Johnson1963Hälsovård
Colgate-Palmolive1964Konsumentvaror
Mcdonalds1973Konsumentvaror
Pepsi1973Konsumentvaror
Abbvie1973Läkemedel
Consolidated Edison1975Råvaror (el)
Wal-Mart1975Konsumentvaror
Walgreen1976Apotek
AT&T1984Telekom
Chevron1986Råvaror (olja)
T. Rowe Price Group1987Kapitalförvaltning
Realty Income1996Fastigheter
W.P. Carey1998Fastigheter
Digital Realty2004Fastigheter

🔗 Läs mer om utdelningsaktier