Råvaror: Softs – Kakao och Kaffe

Softs är en term som omfattar diverse olika råvaror som bomull, timmer, socker och frusen apelsinjuice. Handeln är extremt oförutsägbar och ofta väldigt volatil. Faktorer som väder, politik och osäkerhet på efterfrågan på de enskilda produkterna påverkar kurserna. På grund av den höga risken så kan en idé vara att köpa en ETF eller en råvarufond som är exponerad mot den råvarugrupp som du är intresserad av.

Huvudråvarorna som handlas internationellt under ”softs” är 

  • Kaffe 
  • Kakao
  • Socker
  • Bomull
  • Apelsinjuice
  • Timmer

Det finns också underkategorier som omfattar olika mjölkprodukter (mjölkpulver, smör, ost) samt ägg. Utöver det finns också en hel del andra råvaror som handlas på olika marknadsplatser. Plast som råvara kan du till exempel handla på London Metal Exchange (LME) och Dalian Commodity Exchange (DCE) i Kina.

Vad påverkar priset?

Jag tänkte framförallt titta på kakao som undergrupp. Som med andra tillgångar påverkas priset av hög efterfrågan, politiska faktorer, väder och miljö. Ju högre efterfrågan på choklad desto högre pris kan leverantörerna ta för kakao. Priset påverkas också av den nuvarande konflikten vid Elfenbenskusten vilket är extra problematiskt då de står för 40 % av världens kakaoproduktion. Som med andra växter påverkar såklart väder.

Så här har utvecklingen på Kakao sett ut de senaste fem åren. Som ett resultat av uteblivet kontrakt med Elfenbenskusten, världens största producent av kakao, behöver stora partier av kakao säljas billigare. Detta leder i sin tur till att även chokladen kommer att bli billigare framöver, härligt för chokladälskare som mig!

Anledningen till prishöjningen från år 2010 egentligen berodde då på att en stor brittisk hedgefond hade köpt upp stora delar av marknaden. I samband med kakaoprisets ökning gick till exempel Coop ut med att de skulle komma att höja priset på kakao framöver.

Softs handlar du enklast hos Avanza och Etoro.
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i kryptovalutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Kaffe är världens näst mest handlade råvara

Efter råolja är kaffe världens näst mest handlade råvara, så jag tyckte inte att det var mer än rätt att kommentera även kaffe som råvarugrupp.

Kaffekonsumtion per år och land, Sverige är med vår kaffekultur såklart med på listan av största kaffekonsumenter i världen. Egentligen så är USA, Tyskland och Italien de största kaffeimportörerna men räknat per capita stämmer diagrammet ovan.

I tillväxtmarknader som Brasilien, Vietnam och Colombia har kaffe blivit en viktigare inkomstkälla och exporten av kaffe genererar i vissa fall 80 procent av all utländsk valuta som flyter in i landet.

Kaffe handlas på större råvarubörser som New York Board of Trade (NYBOT), Kansai i Osaka, Japan, SICOM i Singapore samt Euronext i London.

Vad styr kursrörelserna?

Kursen styrs till stor del av fundamenta och bestäms av utbud och efterfrågan. Det är sällan priset på kaffe stiger eller sjunker på grund av spekulationer om framtida leveransbrister till skillnad från andra råvarugrupper. ”The Big Four”, kafferosteriföretagen Kraft, Nestlé, Procter & Gamble och Sara Lee köper cirka 50 % av allt det kaffe som produceras i världen.