Råvaror: Softs – Kakao och Kaffe

Softs är en term som omfattar diverse olika råvaror som bomull, timmer, socker och frusen apelsinjuice. Handeln är extremt oförutsägbar och ofta väldigt volatil. Faktorer som väder, politik och osäkerhet på efterfrågan på de enskilda produkterna påverkar kurserna. På grund av den höga risken så kan en idé vara att köpa en ETF eller en råvarufond som är exponerad mot den råvarugrupp som du är intresserad av.

Huvudråvarorna som handlas internationellt under ”softs” 

  • Kaffe 
  • Kakao
  • Socker
  • Bomull
  • Apelsinjuice
  • Timmer

Det finns också underkategorier som omfattar olika mjölkprodukter (mjölkpulver, smör, ost) samt ägg. Utöver det finns också en hel del andra råvaror som handlas på olika marknadsplatser. Plast som råvara kan du till exempel handla på London Metal Exchange (LME) och Dalian Commodity Exchange (DCE) i Kina.

Vad påverkar priset?

Jag tänkte framförallt titta på kakao som undergrupp. Som med andra tillgångar påverkas priset av hög efterfrågan, politiska faktorer, väder och miljö. Ju högre efterfrågan på choklad desto högre pris kan leverantörerna ta för kakao.

Softs handlar du enklast hos Avanza och Etoro.
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i valutor, råvaror, index, osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Kaffe är världens näst mest handlade råvara

Efter råolja är kaffe världens näst mest handlade råvara, så jag tyckte inte att det var mer än rätt att kommentera även kaffe som råvarugrupp.

Kaffekonsumtion per år och land, Sverige är med vår kaffekultur såklart med på listan av största kaffekonsumenter i världen. Egentligen så är USA, Tyskland och Italien de största kaffeimportörerna men räknat per capita stämmer diagrammet ovan.

I tillväxtmarknader som Brasilien, Vietnam och Colombia har kaffe blivit en viktigare inkomstkälla och exporten av kaffe genererar i vissa fall 80 procent av all utländsk valuta som flyter in i landet.

Kaffe handlas på större råvarubörser som New York Board of Trade (NYBOT), Kansai i Osaka, Japan, SICOM i Singapore samt Euronext i London.

Vad styr kursrörelserna?

Kursen styrs till stor del av fundamenta och bestäms av utbud och efterfrågan. Det är sällan priset på kaffe stiger eller sjunker på grund av spekulationer om framtida leveransbrister till skillnad från andra råvarugrupper. ”The Big Four”, kafferosteriföretagen Kraft, Nestlé, Procter & Gamble och Sara Lee köper cirka 50 % av allt det kaffe som produceras i världen.