CFD – Contracts For Difference

I fem delar kommer vi att gå igenom IG-markets handelsplattform, vilka instrument man kan handla med och hur man kan komma igång med intradagshandel – alltså daytrading med hjälp av till exempel CFD:s.

IG specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD – Contract For Difference – med aktier, råvaror och valutor som underliggande tillgång. Innan vi tittar närmre på IGs handelsplattform så tänkte jag att vi i första inlägget kan gå igenom vad en CFD är.

Läs mer om: De bästa CFD-mäklarna för svenskar

Vad är en CFD?

CFD är en förkortning av Contract For Difference, ett finansiellt derivatintrument där priset baseras på marknadspriset av en underliggande tillgång, till exempel en aktie, råvara, valuta eller ett index. När du köper en CFD handlar du på förändringen i den underliggande tillgångens pris men du äger aldrig själva tillgånge. Skillnaden på en CFD och andra derivatinstrument (så kallade ETPer) är enkelheten i prissättningen. Om du köper en CFD med aktie X som underliggande tillgång och aktie X kostar 100 kr så gör även din CFD det. Du äger dock aldrig den underliggande tillgången utan spekulerar endast i den underliggande tillgångens prisutveckling.

Exempel
Om du till exempel tror att priset på energi ska stiga får du i vanliga fall leta efter ett bolag inom energisektorn som du kan investera i. Problemet här är dock att du inte kommer ifrån bolagsrisken, alltså att aktiekursen kan falla trots att priset på energi stiger. Med en CFD kan du istället investera direkt i energiprisets utveckling.
Ponera att du tror att det finns en uppsida i guld. Om guld står i 1270 USD så kommer även din CFD att göra det. Om du då köper CFDer med guld som underliggande tillgång och guldpriset stiger till 1300 USD har du tjänat mellanskillnaden på 30 USD förutsatt att du avslutar din position. Du kan också välja om du ska spekulera i upp- eller nedgång och därmed även tjäna pengar vid nedgång.

Hävstång och säkerhetskrav

En CFD har en inbyggd hävstång vilket gör att det finns något som kallas för säkerhetskrav. Säkerhetskravet är en procentsats som anger hur stor del av positionens totala värde som reserveras av ditt kapital.
Om du köper 1000 aktier i ett företag där aktierna egentligen kostar 200 kr st hade du i vanliga fall behövt 200 000 kr på ditt konto. Om vi antar att säkerhetskravet för CFDn med företaget som underliggande tillgång är 10 % så innebär det att du hade behövt 10 % av 200 000 kr, alltså 20 000 kr för att kunna placera 200 000 kr. Säkerhetskravet gör det möjligt för dig att investera mer än vad ditt konto är värt och därmed skapa en hävstångseffekt.

Säg att värdet på aktien stiger från 200 kr till 210 kr. Din avkastning blir då 5 %. Din insats var 20 000 kr men din position är nu värd 30 000 kr vilket ger en avkastning på 50 %.
20 000 + (200 000 kr x 1,05 – 200 000) = 30 000 kr.

Hävstångseffekten gör att du kan ta del av mycket högre avkastning till en lägre insats men detta fungerar åt båda håll. Skulle priset på aktien istället sjunka från 200 kr till 190 kr så är den egentliga värdeminskningen 5 % men för dig som handlat med CFD kan det se ut enligt nedan.
20 000 + (200 000 kr x 0,95 – 200 000) = 10 000 kr.
Alltså en förlust om 50 %.

Vid handel med CFDs är det otroligt viktigt att tänka på riskerna och använda sig av stop-loss. På det sättet behöver du inte riskera mer än vad din riskanalys tillåter.

Kom ihåg att CFDs är produkter med hävstångseffekt och kan resultera i förluster som överstiger det belopp du initialt investerat. Att handla CFDs passar inte alla så försäkra dig om att du helt förstår vilka risker det innebär.

2 tankar på “CFD – Contracts For Difference

    1. Hej Krille.

      Ja vi tycker att IG & Etoro är bäst.
      De är väl anpassade för svenskar.

      Mvh Admin

Kommentarer är stängda.