Trine – Investera i solenergi

Är du intresserad av att investera i solenergi? Då kan Trine vara en intressant investering. Att investera i Trine är ett bra komplement till börsen, och du kan investera både som privatperson och företag. Affärsidén bakom Trine är att sammankoppla solcellsföretag och privatpersoner som vill investera pengar och samtidigt göra livet bättre för både människor och klimatet.

Vilka står bakom företaget Trine

Det var när grundaren Sam Manaberi hade slutat som försäljningschef i Nordamerika för Bosch, där han bland annat var med och lanserade en fond för solenergi på 100 miljoner dollar som han bestämde sig för att starta upp Trine. Idén är lika enkel som fördelaktig för samtliga inblandade parter. Teamet bakom Trine märkte att en stor del av svenskarnas sparkapital låg på sparkonton utan ränta samtidigt som det fanns många små och medelstora företag i Kenya och Tanzania som arbetar med solenergi men har  svårt att få lån av bankerna, trots att behovet av elektricitet är stort (över 1 miljard lever utan el idag!).
Idén är en investeringsplattform där privatpersoner enkelt kan investera pengar i solenergi. Konkret handlar det om att Trine förmedlar pengarna vidare till utvalda entreprenörer som driver solenergiprojekt i tillväxtländer, främst i Afrika.

Hittills har Trine.com alltså förmedlat miljontals dollar som lett till att massor med personer har fått tillgång till ren energi. Med andra ord fungerar det, häftigt va?

Så hur gör man om man som investerare vill vara med och investera samtidigt som man bidrar till att hjälpa människor att få tillgång till ren energi?

Hur du startar ett konto på Trine

Börja med att starta ett konto på Trine. Det räcker med att du signar upp med din e-mail. I första steget kan du välja om du vill investera månadsvis eller vid ett tillfälle samt välja den kampanj du vill investera i. I översikten ovan ser man också enkelt hur många personer som kommer att få tillgång till ren energi, hur mycket koldioxidutsläppet minskar men även såklart förväntad avkastning och löptid på investeringen.

Ett smidigt sätt att se så att det fungerar helt enkelt. När ni valt belopp så kan ni även se till höger på sidan när utbetalningarna förväntas komma in och hur stora de förväntas vara.
Kom ihåg att investeringar är förknippade med risk och att även i detta fall rekommenderar jag att sprida sina risker. Antingen genom att placera i flera olika projekt hos Trine.com eller genom att använda Trine som ett komplement till sina övriga placeringar!

Villkor och information vid investering

  • Förväntad avkastning: 5-8 %. Avkastningen varierar väldigt olika mellan projekten som läggs ut.
  • Statlig insättningsgaranti: Nej

Tänk på att sprida dina investeringar i olika projekt, och bland olika företag som ansöker om lån. Det finns alltid risk för kreditförluster, och denna risk minskar du med hjälp av diversering

Besök Trine.com och börja investera i solenergi idag. Var med och bidra till ett bättre klimat, samtidigt som du hjälper människor till ett bättre liv.

Intervju med CFO på Trine

Christoffer Falsén, CFO, har nedan svarat på några av de frågor som dykt upp angående Trine. Jag tänkte att ni kunde få svaren sammanfattade nedan!

Just nu finansierar Trine.com den sista delen av sitt rekordstora lån till BBOXX på 6 miljoner euro som ni kan läsa mer om här och nedan.

Vad är viktigt för Trine när ni väljer ut bolag?

Vi erbjuder våra investerare något som är skiljer sig åt från andra, mer traditionella investeringar. Det vi erbjuder är triple impact vilket innebär att när våra investerare investerar så litar dem på att det generar positiv påverkan för miljön och människor samt avkastning. Det är därmed de tre viktigaste faktorerna när vi väljer bolag. Rent konkret innebär detta att bolagen behöver vara skalbara, vara finansiellt stabila och där kikar vi framförallt på deras kundportölj då den spelar en avgörande roll för deras möjlighet att återbetala på lånet. Eftersom vi förmedlar lån till bolag som vi hoppas ska växa och göra stor impact framöver så är det viktigt för oss att både ha perspektivet av långivare och riskkapitalet när vi bedömer vilka bolag som vi ska samarbeta med.

Besök Trine.com och läs mer om hur du investerar i solenergi

Hur ser er riskbedömningsprocess ut?

Vi har två delar av vår bedömningsprocess. Dels kvantitativt vilket innebär att vi för varje nytt bolag som ansöker om lån går igenom deras finanser, alltifrån årsredovisning till försäljningssiffror. Vi får även tillgång till deras back-end data vilket gör att vi kan följa försäljning, hur många system de har installerat, återbetalningar från deras kunder m.m. Denna data är dessutom svår att manipulera vilket ger oss en väldigt god insyn. Denna del av vår bedömning ges större tonvikt när vi avgör vilken riskklass bolaget får.

Den andra delen är kvalitativ där vi utvärderar teamet bakom bolaget, deras processer, ekonomisk förvaltning och marknadsvillkoren. Tillsammans tilldelas alla dessa olika områden i bolagets verksamhet poäng som sedan viktas tillsammans och omvandlas till en förväntad riskklass för bolaget.

Hur ser ni på valutarisken?

I vårt fall är den största valutarisken hos dem vi lånar ut till, tex ett bolag i Kenya. Detta eftersom de lånar i Euro men sedan får sin inkomst i den lokala valutan. Många av de valutor vi investerar i rör sig ganska mycket upp och ned. Därför följer vi utveckling noggrant och redan i bedömningsprocessen så är det viktigt för oss att veta att de klarar av valutafluktationer. Vi undersöker även möjligheter att göra lån i den lokala valutan för att underlätta för våra partners.

Hur bör man diversifiera sina investeringar via Trine?

Det bästa sättet är att särskilja på bolag och de enskilda lånen hos Trine.com. Eftersom vi kan finansiera fler lån för samma bolag så kan det vara bra att tänka på att dela upp investeringarna mellan olika bolag. Om du investerar fem gånger i olika lån som går till samma bolag så är det ändå företagsrisken du tar densamma. Genom att investera i lån till olika bolag så kan man därmed få bättre spridning.