Olika sätt att investera pengar på – investeringsalternativ

Att investera sina sparade pengar är en god idé, det vet alla. Det finns massor av olika sätt att investera sina pengar på. Alla sätt är bra förutom de dåliga. Hur man skall investera sina pengar beror på hur mycket risk man vill ta och vilka krav man har på avkastning på pengarna. Är man äldre och skall gå i pension inom 10 år så bör man vara väldigt försiktig med sina pengar. Är man ung så kan man ta mer risker.

Det viktigaste av allt är att aldrig förlora pengar. Om du aldrig förlorar pengar så kommer din förmögenhet att växa. Satsa på säkra och trygga investeringar och viktigast av allt, sprid dina investeringar för att minska risken! Det kallas för att diversifiera.

När du investerar dina pengar så får du antingen avkastning via ränta eller via värdestegring på den tillgång du investerat i. Till exempel så kan fonder och aktier både stiga och sjunka i värde. Ett sparkonto har däremot ett konstant värde men du får ränta från banken för att du låter pengarna sitta där.

Investeringsalternativ

Aktier

När man köper aktier blir man delägare i företaget man köper aktier i. Som delägare får man ta del av vinsterna som företaget genererar. Man får även ta del av eventuella uppgångar i aktiens kurs.

Historiskt sett är aktier det tillgångsslag som levererat bäst avkastning över tid.
De senaste 100 åren har aktier levererat ca 8-10 % avkastning per år i snitt. Det kan låta lite men med ränta-på-ränta effekten ger det fantastiska resultat över tid.

Här på Annasvahn.se har vi byggt en ränta-på-ränta-kalkylator som du kan använda för att se hur dina investeringar utvecklas över tid och vilken effekt ränta-på-ränta effekten gör på kapitalet. Vi har även skrivit en pedagogisk förklaring av ränta på ränta under kalkylatorn.

ränta på ränta investeringar
Printscreen från vår kalkylator som visar utvecklingen för den som har 20 000 kr, månadssparar 2 000 kr/mån och har 8% i snittavkastning per år.

Alla bör ha ett månadssparande till sitt aktiekonto och investera pengarna i trygga, stora och stabila bolag.
Några bra exempel på bolag för nybörjare att investera i är:

1. Investor B
2. Latour
3. Skanska
4. Industrivärden
5. Kinnevik
6. Öresund
7. Lundbergföretagen B

Köp och behåll är den enklaste strategin. Köp bara mer och mer aktier varje månad och sälj aldrig. Då kommer du att få ta del av den stora och långsiktiga avkastningen som aktier erbjuder.

Undvik små förhoppningsbolag som du blir tipsad om av kollegan eller grannen. Håll dig till stora fina bolag så kommer du att bli en vinnare.

Det är väldigt enkelt att investera i aktier idag. Starta ett aktiekonto på Etoro.com/sv eller Avanza.se och sätt in pengar. Det kostar inget att öppna ett konto. Sätt in pengar varje månad och investera långsiktigt i aktier så ökar du sannolikheten att bli en vinnare över tid.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Fonder

Att investera i fonder är tryggt och bra. När du stoppar dina pengar i en fond så kommer fondens team med experter att investera dina pengar i olika värdepapper och tillgångar. Vilken typ av värdepapper fonden investerar dina pengar i avgörs av vilken typ av fond du väljer.

Du kan välja mellan exempelvis aktiefonder, räntefonder eller indexfonder. En aktiefond investerar dina pengar i aktier, en räntefond investerar dina pengar i räntebärande investeringar, en indexfond investerar dina pengar så att din avkastning följer ett visst index osv. Vi rekommenderar att du investerar i aktiefonder eller indexfonder om du är under 50 år eftersom de ger bäst avkastning över tid.

Tips på några bra fonder:

1. Carnegie Sverigefond (aktiefond)
2. Avanza Zero indexfond (indexfond)
3. Nordnets superfond (indexfond)
4. TIN Ny teknik och TIN world tech (aktiefonder)

Starta konton hos Nordnet, Savr och Avanza och börja handla eller månadsspara i fonder. Fonder levererar ungefär samma avkastning som aktier gör över tid så 8 – 10% per år är snittavkastningen de senaste 100 åren.

Fonder investerar du enklast i via Avanza, Nordnet och SAVR
Öppna konto gratis hos Avanza.se, Nordnet.se och Savr.se så kan du handla fonder till marknadens lägsta avgifter.

Om du istället känner att du vill ha hjälp med fondvalen så är fondroboten/spartjänsten Lysa.se (Sponsrad länk) ett mycket bra alternativ. Som kund hos Lysa öppnar du ett konto och sedan sköter de fond-investeringarna till en mycket låg förvaltningsavgift (0,24%).

  • Om du väljer att investera i aktier och/eller fonder är det viktigt att du hänger med på vad som händer i världen och på de finansiella marknaderna. Följ nyhetssajternas ekonominyheter så håller du dig uppdaterad.

Disclaimer
“Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.” 

Bostad

På lång sikt är det alltid en god investering att köpa sig en egen bostad. Det blir förmodligen den största investering du gör så var noggrann och försiktig. Köp inte en för dyr bostad utan se till att du har råd att bo kvar även om det blir tuffa tider. Långsiktighet är den vinnande strategin på bostadsmarknaden.

När du investerar i en bostad skall du försöka att inte se det som en investering. Välj en bostad som du trivs i och kan tänka dig att bo länge i. Ju längre du bor i din bostad desto bättre investering blir det vanligtvis.

Alternativa investeringar

Alternativa investeringar kan vara allt från att låna ut pengar till andra privatpersoner till att investera i kreditportföljer. Vi har själva en hel del olika alternativa investeringar. Om du vill se utvecklingen på alla våra olika investeringar så kan du kika in vår sida aktiekunskap.nu där vi listar alla våra investeringar och uppdaterar utvecklingen med jämna mellanrum.

Roliga & bra alternativa investeringar där vi själva investerat:

Savelend.se
Hos Savelend kan du välja om du vill låna ut dina pengar till privatpersoner, företag eller investera dom i factoring eller inkassoportföljer. Vi har själva valt att köra en mix av alla fyra. Savelend är både roligt och ger bra avkastning. Det är gratis att öppna konto hos Savelend och minsta insättning är 500 kr.

Investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp

På Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Sparkonto

Att bara ha pengarna på ett vanligt sparkonto är en tråkig investering som bara ger någon procent eller två i dagens läge. Det finns dock högräntekonton som ger upp till 10% i ränta men de omfattas inte av insättningsgarantin vilket gör att du tar en betydligt högre risk om du sätter in pengar där.