ISK, Kapitalförsäkring eller vanlig depå?

Det viktigaste att tänka på innan man börjar spara pengar är vilken typ av konto man ska ha, samt vilken nätmäklare som har lägst avgifter. I denna artikel ska vi gå igenom fördelar och nackdelar med investeringssparkonto, kapitalförsäkring och det klassiska aktie- och fondkontot.
Vilken typ av konto just du borde välja beror lite på vem du är och vad du har för inställning till ditt sparande. Att välja nätmäklare är däremot enkelt, de som har lägst avgifter är Etoro.com/sv och Avanza.se.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

De tre olika typerna av konto man kan välja mellan är:

  • ISK – Investeringssparkonto
  • KF – Kapitalförsäkring
  • Aktie- och fondkonto

Investeringssparkonto (ISK)

På ett investeringskonto betalar du ingen vinskatt vad gäller aktier, fonder och andra värdepapper vid försäljning i depån. Du betalar istället en schablonskatt på kontots tillgångar.

Den nackdel som finns med investeringssparkonto är att du inte kan göra avdrag i din deklaration vid förlust av försäljning av värdepapper. Du kommer alltså att betala årlig skatt på kontot oavsett ifall dina tillgångar minskar eller ökar i värde.

✅ Du slipper deklarera
✅ Ingen vinstskatt
✅ Schablonskatt
✅ ISK innefattas av investerarskyddet
✅ Du kan flytta dina värdepapper

⛔ Ingen möjlighet till förlustavdrag
⛔ Funkar inte till företag
⛔ Välj inte vid sparande till barn


Kapitalförsäkring (KF)

Kapitalförsäkringen har många likheter med investeringssparkontot. Du har en schablonskatt på en likvärdig summa, och du slipper deklarera dina affärer. Det är dock vissa små skillnader mellan dessa två kontotyper.
Du som företagare kan välja att investera i en kapitalförsäkring eller på ett aktie- och fondkonto, men du har ingen möjlighet att välja ISK. Det är också kontotypen kapitalförsäkring som möjliggör att välja valfri förmånstagare vid bortgång. Det är möjligheten till valfri förmånstagare som gör att du bör välja denna kontotyp ifall du vill börja spara till dina barn.

Du kan använda denna blankett ifall du vill du göra en ändring av förmånstagarförordnande i din kapitalförsäkring.

✅ Möjlighet att välja förmånstagare
✅ Bästa kontot vid sparande till barn
✅ Rekommenderas till företag
✅ Schablonskatt
✅ Du slipper deklarera
✅ Enklare att äga utländska aktier

⛔ Du kan inte flytta värdepapper
⛔ Ingen möjlighet till förlustavdrag
⛔ Investerarskyddet gäller ej
⛔ Ingen rösträtt på bolagsstämman


Aktie- och fondkonto

Finns det någon anledning att välja ett aktie- och fondkonto är då den stora frågan? Svaret är: det beror på. Nu ska vi gå igenom vad som krävs för att ett aktie- och fondkonto ska bli lönsamt för dig. Det finns tre stora faktorer på ifall det kommer vara lönsamt eller olönsamt med denna kontotyp.

Tidshorisont: Du betalar ingen skatt på ditt innehav förens den dagen du säljer. Den som köper aktier eller fonder med en tidshorisont på 10-20 år kan alltså tjäna på att investera i ett aktie- och fondkonto. De pengar som du annars skulle betala i årlig schablonskatt kommer nu istället att ligga investerade i företag och ränta på ränta effekten blir då högre.

Typ av bolag: Det är ingen bra idé att investera i ett aktie- och fondkonto ifall du väljer företag med hög utdelning. Det bästa är att välja företag med låg utdelning och helst ingen utdelning alls. Att välja företag som inte delar ut mycket pengar i form av utdelning behöver inte vara negativt. Det finns många företag som är duktiga på att återinvestera utdelningen och skapa ett aktieägarvärde genom ökat aktiekurs istället.

Räntan på schablonskatten: Det kan bli läge att fundera på ett aktie- och fondkonto ifall statslåneräntan stiger och därmed schablonskatten ökar för investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Detta gäller i kombination med ovanstående faktorer.


Utländska aktier | Kapitalförsäkring eller investeringssparkonto?

Snabböversikt

KFISKAktie- och
fondkonto
Företag
Privatperson
Förmånstagare
Rösträtt (bolagsstämma)
Belåning
Överföring värdepapper
Kan samägas
Slipp deklarera
Schablonskatt
Avgiftsfritt

ISK, KF eller vanlig depå – välja?

Om du skall spara och investera privat bör du välja ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring så länge din avkastning överstiger låga ensiffriga procenttal. Då lönar det sig att välja ISK eller KF framför vanlig aktiedepå.

Den stora skillnaden för dig som privatperson är att du slipper betala vinstskatt på vinsterna om du har en KF eller ett ISK. Istället betalar du en liten skatt varje år på det belopp som du har på kontot i slutet av året. Har du en vanlig depå betalar du istället 30% i vinstskatt när du säljer aktier eller fonder med vinst.

Den andra stora skillnaden är att du slipper att deklarera dina affärer varje år om du har ISK eller KF.

Den tredje stora skillnaden är ifall du vill spara pengar till dina barn. Du bör i så fall spara i en kapitalförsäkring p.g.a att du kan välja förmånstagare.

Om du har eget företag så kan du investera företagets pengar i aktier eller på börsen. Du kan då öppna en kapitalförsäkring eller en vanlig depå, sätta in pengar som vanligt och börja investera. ISK fungerar tyvärr inte för företag.

Kalkylator

kr
%
år
%

* Scrolla höger i tabellen (gäller i mobilläget) för att se alla värden

ÅrIngående värdeInsättningarVärdeökningKapitalunderlagSkattUtgående värde

🔗 Se nuvarande statslåneränta

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees