Mål, regler och risk

Teknisk analysskola kapitel/innehåll:
1. Grunderna, TA & index
2. Candlestick-graf
3. Sätt upp mål och minska riskerna
4. Trend, stöd och motstånd
5. Mönster och formationer
6. Candlesticks & formationer
7. Elliots vågteori
8. Indikatorer

Sätt upp mål för din handel

Till att börja med är det verkligen viktigt att ha mål för din handel. Det här är något som du måste fundera på. När du sätter upp mål för vad du vill uppnå kan det få mycket positiv effekt på din trading. Du bör till exempel ta reda på hur mycket du måste tjäna på din handel för att den här verksamheten ska löna sig.

Det här betyder inte att du måste sätta skyhöga mål från start. Det kan till och med vara så att du tillåter dig själv större förluster i början då du fortfarande lär dig. Det viktigaste är att du är medveten om hur du klarar av din handel och vart du vill komma med den. Du kan sätta upp dagliga mål såväl som delmål för veckor och månader.

Justera din målsättning

Börja med lite enklare mål och se om du klarar dem. Om du märker att det var enkelt kan du lägga ribban lite högre. Om det var för svårt att nå målen som du satte upp gör du tvärtom. Ta en genomgång varje vecka eller månad för att se över hur det går för dig och justera därefter din målsättning för att lyckas ännu bättre med din trading.

Om du kan hitta en sparring partner för detta kan det vara perfekt. Se om ni kan träffas och se över hur ni har lyckats eller misslyckats med den senaste veckans trading. Vissa betalar en coach för att få detta stöd och det kan det vara värt.

Om du inte lyckas

Ha också en plan för motgångar. Det här är något som är en naturlig del av trading. Det är mycket vanligt att förlora pengar på aktiehandel och då gäller det att du tänker rätt. Många upplever stress och tänker att de måste handla snabbt för att täcka för förlusten. Det brukar vara ett stort misstag.

Det är mycket bättre att du i lugn och ro går igenom varför du misslyckades. Försök inte tjäna in det du förlorade för snabbt. En dålig trade kan bli en god lärdom om du bara tar det hela med ro och försöker analysera hur du agerade. Det här är grunden till god riskhantering för det säkrar att du lär dig av dina misstag och inte gör något ogenomtänkt.

Saker som kan förbättra dina resultat

Det finns några saker som kan leda till bättre resultat både på kort och på lång sikt. Utöver att du inte stressar och alltid tänker igenom din handel innan du genomför den bör du bara syssla med din aktiehandel då du är klar i bollen.

Om du är för trött för att sitta och se på grafer och tänka igenom dina beslut är det inte rätt tid för detta.

Några smarta tips:

  • Handla väl förberedd – Läs på och ta till dig löpande information. Det kan till exempel innebära att du ser på grafer precis innan börsen öppnar och sedan återkommer till den samma dag eller senare samma vecka eller månad. På detta vis kan du lättare upptäcka intressanta prisnivåer.
  • Var med när det händer – Var inte rädd för att handla snabbt. Om du står på en trygg grund och ser att det blir ett perfekt tillfälle att köpa är det klart att du ska agera snabbt!
  • Gör upp olika planer – Ha en plan för din dag, vecka och månad. Om du redan har bestämt dig för vilken punkt du vill köpa eller sälja vid är det ju lättare att agera i tid.
  • Förstå riskerna – Riskhantering betyder att du är medveten om de risker som finns med din handel. Du måste förstå hur stor del av ditt kapital du riskerar och varför. Det är inte så att du inte kan ta risker men de måste vara uppenbara för dig och det är förstås otroligt viktigt att du har råd med förlusten du riskerar. 1% av ditt innehav är normalt för en day trade. 3% kan anses vara aggressivt. Detta kan bli aktuellt om du får ett riktigt lukrativt tillfälle.
  • Handla inte för att du måste – Det finns ingen regel som säger att du måste handla med aktier, fonder eller valutor varje dag. Om du inte ser några tillfällen en dag behöver du inte syssla med trade den dagen. Ta en paus och kom igen nästa dag!

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Gå igenom din riskhantering

Vi har varit inne lite på det där med riskhantering som är en väldigt viktig del av din handel. Du bör verkligen vara väl medveten om hur du ska hantera risker innan du lägger en krona på aktier.

Sätt en gräns som passar för dig. Bestäm i procent hur stor del av ditt kapital du får lägga på en affär. Det är viktigt att du håller dina förluster på en låg nivå. Räkna med att upp mot 50%, kanske mer, av dina affärer kan innebära förluster.

Har du ett kapital på 50 000 kronor bör du inte lägga mer än cirka 1000 kronor per trade. Kanske mindre. Ibland kan du lägga lite mer för att du får ett gott tillfälle men gör det till en vana att inte gå över 2 procent för en trade för att på så vis minska förlusterna du riskerar.

Trading vs långsiktig handel

Här måste vi förstås ta upp skillnaden mellan långsiktig handel och daytrading.  Långsiktig handel kräver lite annorlunda tänk. Inom långsiktig hander kommer du att:

  • Läsa företagens rapporter
  • Se över bolagets vinster förluster.
  • Ta reda på hur kassaflödet ser ut.
  • Fundera lite på företagets framtidsutsikter, kommer de att växa?

När du daytradar kan du kika mer på:

  • Nuvarande signaler och indikationer.
  • Aktuella trender.
  • Flöden i marknaden
  • Nyheter och pressmeddelanden

Hävstångseffekten

För korrekt riskhantering är det också A och O att du betänker hur hävstång kan påverka ditt kapital. Med hävstång kan du ju tjäna tio gånger, kanske tjugo gånger, den insats du satsar. En mindre rörelse kan innebära en positiv trade med finfina resultat för dig.

Det motsatta är också sant. Hävstången kan leda till att du förlorar en större summa och den ska du räkna med i din riskhanteringsstrategi.

Stop-loss

Se till att du använder dig av Stop Loss för att förhindra förluster som du inte kommer att klara av. Med Stop Loss kan du sätta en gräns för hur mycket du kan förlora och då kan du inte handla huvudlöst med hävstång.

Dagens trading-plattformar erbjuder produkter med hävstång men också Stop-loss-funktioner. Ibland är Stop loss en automatisk del av handeln men räkna inte med det.