Leva på avkastning, utdelningar eller ränta

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att kunna leva på avkastningen eller räntan från ditt sparade kapital.

  1. Fyll i hur mycket pengar du vill kunna plocka ut varje månad.
  2. Fyll i vilken årlig avkastning eller ränta du vill räkna med (en normal avkastning på börsen är ca 8 % per år).
  3. Kalkylatorn räknar ut hur mycket pengar du behöver spara ihop för att kunna leva på avkastningen.

Tabellen visar hur mycket du behöver ha sparat ihop för att få ut den ”månadslön” du önskar, dvs de pengar du skall leva på varje månad.

Önskad ”månadslön”Årlig avkastning/räntaSumma som krävs
5 000 kr8%750 000 kr
10 000 kr8%1 500 000 kr
20 000 kr8%3 000 000 kr
25 000 kr8%3 750 000 kr
30 000 kr8%4 500 000 kr
35 000 kr8%5 250 000 kr
40 000 kr8%6 000 000 kr
45 000 kr8%6 750 000 kr
50 000 kr8%7 500 000 kr

Få en bra avkastning eller ränta – metoder

1. Investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp
På Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

3. Investera på börsen
Snittavkastningen på börsen är ca 8 % per år om man ser över 100 års tid. Sprid dina investeringar på många olika företag/aktier och fonder. Det ger dig en stabil avkastning och mindre risk. Om du hittar aktier med hög utdelning så får du ett kassaflöde från utdelningarna varje år som du kan betala din ”lön” med.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Högräntekonto
Om du skall kunna få en hög sparränta måste du avstå den statliga insättningsgarantin. Det betyder att du förlorar dina pengar om banken går i konkurs. Om du är beredd att avstå den garantin kan du öppna ett högräntekonto där du kan få upp till 10 % i årlig ränta på dina sparpengar.

Sprid dina investeringar och risker
Sprid alltid riskerna, dvs sprid dina pengar på många olika investeringar. Då skapar du de bästa förutsättningarna för att tjäna pengar långsiktigt.

Vi på Annasvahn har ett antal investeringar hos bland annat Savelend och Avanza. Du kan följa utvecklingen för dessa investeringar helt transparent här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Vad är en rimlig avkastning på börsen?

  • Investeringar i aktier och aktiefonder ger historiskt i snitt runt 8% per år.
  • Investeringar i räntefonder ger lägre avkastning över tid än aktiefonder

Hur mycket pengar behöver man för att leva på utdelningar, ränta eller avkastning?

För många är det en dröm att bli ekonomiskt oberoende och kunna leva på passiva inkomster eller avkastningen från sina sparade pengar. Det krävs vanligtvis att man har sparat ihop miljonbelopp för att det skall gå att leva på avkastningen från det sparade kapitalet. Det är bättre att spara ihop extra mycket pengar så att man kan göra mindre riskfyllda investeringar med lägre avkastning än att ta mer risk för en högre avkastning. Det kan fungera bra med högriskinvesteringar i några år med risken är då stor att det går åt skogen och att pengarna försvinner. Den viktigaste regeln när man investerar är att aldrig förlora pengar. Om man har det som sin huvudregel så kommer man att göra bättre investeringar genom livet.

Använd våra kalkylatorer:
Ränta på ränta kalkylator – Se hur dina investerade pengar växer exponentiellt från år till år
CAGR kalkylator – Räkna ut genomsnittlig årlig avkastning

Ekonomiskt oberoende

Många undrar hur mycket pengar man behöver ha för att kunna kalla sig ekonomiskt oberoende. Svaret på den frågan är inte helt given. Det beror på hur mycket pengar man behöver varje månad för att överleva. Vissa klarar sig på 10.000 kr efter skatt i månadslön. Då behöver man inte ha mycket mer än 1,5-2 miljoner kr.
Vissa vill kunna leva gott och behöver ha 30.000 kr ut i lön efter skatt. Då behöver du ha mellan 4,5-5 miljoner kronor i kapital. Använd kalkylatorn för att räkna ut hur mycket kapital just du behöver för att vara ekonomiskt oberoende.

Sluta jobba

Många drömmer om att kunna säga upp sig från jobbet. När det väl kommer till kritan så blir de allra flesta rastlösa av att inte göra någonting. Istället väljer de att jobba deltid eller hitta ett jobb som de tycker är roligt. Ekonomiskt frihet handlar inte alltid om att sluta jobba, många gånger handlar det istället om trygghet och bara vetskapen om att man inte behöver jobba räcker gott och väl. Kalkylatorn längre upp i artikeln hjälper dig att räkna ut hur mycket just du behöver för att kunna sluta jobba.