EV = Företagets börsvärde + totala skulder – Kassa och bank
EBIT = Resultat före räntor och skatter (EBIT är samma sak som rörelseresultat)
EV/EBIT är en värderingsmultipel/ett nyckeltal som används för att värdera och jämföra företag med andra likvärdiga företag och verksamheter. Denna multipel tar hänsyn till företagets skuldsättning vilket inte det klassiska P/E-talet gör.
För att räkna ut EV/EBIT använder man följande uträkning:
1. Börsvärde + totala skulder – kassa och bank = EV (Enterprise Value).
2. Man dividerar sedan EV med företagets EBIT-resultat.
– EBIT är samma sak som rörelseresultat.
– EV/EBIT visar hur marknaden värderar företaget i förhållande till rörelseresultatet, justerat för skulder. EBIT är engelska och står för Earnings Before Interest & Taxes.
Exempel:
Enterprise value (EV): 100 000 kr
Rörelseresultat (EBIT): 40 000 kr
Beräkning: 100 000 / 40 000 = 2,5
Bolagets EV/EBIT är 2,5
Tips:
🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.
EV/EBIT – fördelar
När man på detta vis justerar för företagets skuldsättning innebär det att en nettoskuld ökar företagets EV medan en nettokassa minskar företagets EV. Ett högt EV innebär dock inte att bolaget är mer värt, utan att det skulle vara dyrare för en eventuell köpare att förvärva företaget. EBIT, som även kallas för rörelseresultatet räknar ju bort den påverkan som skatter har på resultatet. Det gör att det blir enklare att jämföra bolag och branscher som har olika skatteregler och skattesatser.
P/E-talet, som är den mest använda värderingsmultipeln, tar inte alls hänsyn till bolagets skulder. Därför brukar det vara bra att kombinera kika både på P/E och EV/EBIT när man värderar ett företag.