Utdelningsaktier – strategi

En återkommande fråga är det här med utdelningsaktier och att ha en utdelningsportfölj. Vad är det egentligen och hur hittar jag bäst utdelningsaktier? 

Innan jag börjar med att svara på frågan så vill jag först säga att jag personligen aldrig tillämpat en utdelningsstrategi. Så här är det, om man har en portfölj fylld av aktier med hög direktavkastning (utdelning i relation till aktiepriset) så är tanken att man ska återinvestera utdelningen.

So far so good. Men, jag undrar då varför man då inte kan välja ett bolag utan utdelning som själva återinvesterar vinsten varje år? Alltså, vad är den egentliga skillnaden på värdeinvesteringar kontra utdelningsinvesteringar om man ändå bara ska återinvestera utdelningen?

Med det sagt, det är en vanlig strategi och många bolag ”lockar” också sina investerare med utdelning som en USP (unique selling point) att köpa deras aktie.

Vad är utdelning

Men vi kan börja från början. Vad är egentligen utdelning? Utdelning är en del av vinsten som bolaget varje år väljer att dela ut till sina aktieägare. Ett bolag kan också ge en så kallad extrautdelning till sina aktieägare, detta kan bero på att de sålt av en del av verksamheten och därför har mer pengar kvar än de behöver för att fortsätta driva bolaget.

Generellt brukar man säga att bolag bör ge utdelning om aktieägaren kan använda pengarna på bättre sätt än bolaget själva. En förutsättning för att ett bolag ska kunna ge utdelning är att de ska gå med vinst, därför ger ofta inte forskningsbolag utdelning, eftersom att de är beroende av kapitalet för att kunna fortsätta bedriva sin forskning. Varför bör man ha en utdelningsstrategi? Här är väl jag kanske fel person att svara eftersom att jag personligen inte tycker att det är viktigt. Däremot förstår jag att om man vill ha en löpande inkomst utan att behöva sälja några aktier så är en utdelningsstrategi att föredra. Men jag personligen investerar hellre i bolag som vet vad de ska göra med vinsten för att det framtida värdet ska bli så stort som möjligt.

Aktier investerar du enklast i via Avanza och Etoro
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i kryptovalutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Hur hittar jag bolag med hög utdelning? 

Det man ska titta på, utöver att se att det är ett välskött bolag (se mallen över fundamental analys här), är om de har hög direktavkastning. Direktavkastningen är ett mått på hur stor utdelningen är i relation till aktiekursen.

På Nordnets sida kan du om du väljer ”nyckeltal” i menyn över aktien se exakt hur hög direktavkastning ett bolag har. Nyckeltal för H&M, direktavkastning längst ned till höger. Anledningen till att jag egentligen inte alltid tycker att direktavkastning är ett bra mått är för att den ju blir högre om kursen går ner. Som i H&Ms fall, om vi jämför med när kursen vid årsskiftet stod i 253 kr så hade direktavkastningen legat på 3,8 % med en utdelning om 9,75 kr (som de delat upp på två tillfällen i år). Vad behöver jag tänka på? 

Om du vill äga en aktie som ger utdelning så behöver du äga den innan X-dag. Och vad är det då? Jo, första dagen som bolaget handlas utan utdelning. Denna information finns under ”bolagsfakta” också längst ner till höger under ”företagshändelser” på Nordnet. En annan sak att tänka på är att bolaget vid X-dag brukar falla i storleksordningen av direktavkastningen. H&M (exemplet ovan) kommer alltså på X-dag att sjunka med ca 4,85 kr / aktiekurs.

Jag vet att ni var några som bad om tips på bra utdelningsaktier men eftersom jag inte själv investerar i utdelningsaktier utan snarare jobbar med värdeinvesteringar så är jag fel person att fråga! Petrusko däremot lever på sina utdelningar och har således en riktigt genomtänkt portfölj när det kommer till bra utdelningsaktier. En lista på hans innehav kan ni hitta här. Lycka till!