Fonder eller aktier – skillnader, fördelar och nackdelar

När man skall börja investera pengar så undrar de flesta om de skall placera sina pengar i fonder eller aktier. Svaret är alltid ”det beror på”. I denna artikel skall vi gå igenom på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur man skall tänka.

Att välja mellan fonder & aktier

Aktier = ägarandelar i ett enskilt företag/bolag (högst risk)
Aktiefond = fond som investerar dina pengar i aktier (viktigt vilken fond man väljer)
Indexfond = fond som investerar dina pengar i aktieindex
Räntefond = fond som investerar dina pengar i räntebärande-investeringar (obligationer osv)
Blandfond = fond dom investerar dina pengar i både räntor och aktier.
Aktieindex = en sammanslagning av massor av olika aktier/företag inom ett visst land eller liknande (stabilare än enskilda aktier)

Som du ser ovan så finns det några olika alternativ att välja på. Om du inte är en duktig och kunnig investerare så är det säkrare att låta ett proffs investera dina pengar åt dig.

En fond är som ett företag som investerar dina pengar åt dig. Vilken typ av investeringar fonden gör beror på vilken typ av fond du väljer. Du lämnar över dina pengar till fonden och den investerar pengarna i antingen aktier (aktiefond), i index (indexfond) eller i räntor (räntefond). Fonden tar en liten avgift varje år på dina investeringar som betalning för att de investerar dina pengar.

Fördelar och nackdelar

Här nedanför kan du se fördelar och nackdelar med aktier vs fonder. Du kan snabbt se att valet mellan de båda är sammankopplat med vilken kunskap, tid och intresse du har för dina framtida investeringar.

Aktier

➕ Möjlighet till större avkastning
➕ Du slipper förvaltningsavgift
➕ Full kontroll på eventuella utdelningar
➕ Du kan investera i mindre företag
➕ Du lär dig snabbare om hur börsen fungerar

➖ Kräver mycket tid, kunskap och intresse
➖ Stor sannolikhet att din portfölj går sämre än index
➖ Oftast mer risk än fonder
➖ Tar oftast många år att bli duktig investerare

Fonder

➕ Mer tid över till annat
➕ Bra val ifall du saknar kunskap, tid och intresse
➕ Bra riskspridning
➕ Möjlighet till bra avkastning med rätt fond och förvaltare
➕ Billigt att komma igång med gratis indexfonder

➖ Förvaltningsavgifter
➖ Dom flesta fonderna slår inte index
➖ Svårt att skapa stor värdeutveckling
➖ Du får ingen utdelning personligen

Vilka fonder skall man välja?

Vilken typ av fond du skall välja beror på din ålder. Är du ung (upp till 50 år) så brukar man säga att aktiefonder och indexfonder är mest passande. Närmar man sig pension eller om man redan är pensionär är det bra att ha en stor del av sina pengar i blandfonder och räntefonder.

Det som är absolut viktigast när man väljer mellan olika aktiefonder är att hitta de som har bäst förvaltare. Förvaltarna är de som skall se till att du får bästa möjliga avkastningen. Är förvaltaren skicklig kommer du tjäna mycket pengar. Är förvaltaren kass så kommer din investering att bli dålig eller mindre bra. En riktigt bra fond med en riktigt bra förvaltare är Carnegie Sverigefond som förvaltas av Simon Blecher. Carnegie Sverigefond kan du investera via alla banker och nätmäklare.

När man väljer indexfonder skall man istället titta på avgiften som fonden tar. Välj indexfonderna med låg eller ingen avgift. Några bra exempel är Avanza Zero och Nordnets superfonder. Dessa är indexfonder med 0 kr i avgift. Starta ett konto hos Nordnet.se och ett hos Avanza.se för att kunna investera i dessa fonder. Det är gratis att starta och att ha konto både hos Avanza och Nordnet.

Vilka aktier skall man välja?

Om man skall investera i aktier och inte är expert eller väldigt kunnig så är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra. Investera i stora och välkända företag och sprid dina investeringar mellan många olika företag. Några stora fina bolag som är trygga investeringar är:

  • Investor B
  • Kinnevik B
  • Industrivärden B
  • Öresund
  • Lundbergföretagen B
  • EQT
  • Öresund
  • Latour
  • Melker Schörling

Gemensamt för alla ovan nämnda företag är att de är så kallade investmentbolag. Det betyder att de är företag som investerar i andra företag. De blir nästan som en fond men med vissa skillnader. Köper du aktier i till exempel Investor så innebär det att du köper aktier i en massa olika bolag som Investor äger aktier i. Detta gör att du får en väldigt bra riskspridning.

I investmentbolagen sitter de skarpaste finansrävarna och gör allt de kan för att tjäna så mycket pengar som möjligt på sina investeringar. Köper du aktier i deras investmentbolag så får du hänga med på deras resa. Om de lyckas ordna en avkastning på 20% per år på sina investeringar så får du också ca 20% i avkastning på din investering. Man tar rygg på proffsen helt enkelt och låter de göra jobbet.