Hur man blir rik – framgång & pengar

De allra flesta människorna vill bli rika men väldigt få är beredda att lägga ner det jobb som krävs. Att gå runt och drömma om rikedom räcker inte. Man måste kavla upp ärmarna och arbeta stenhårt. Det finns inga genvägar. Du kommer inte att vinna på lotto eller ärva pengar av din okända släkting i Nigeria. Man måste även vara beredd att offra en hel del andra saker. Det håller inte att lägga all sin fritid på att titta på tv-serier eller festa varje helg. Är man slapp och slö så kommer man aldrig bli rik. Så enkelt är det.

I Sverige och ute i världen finns det otroligt många ambitiösa och driftiga människor som sliter varje vaken timme för att tjäna pengar. Konkurrensen är stenhård inom alla branscher. Det är därför endast de som är beredda att verkligen slita kommer att bli rika. Latmaskarna faller bort helt enkelt. Man behöver inte vara ett geni eller uppfinna ett nytt Facebook eller Microsoft för att bli rik. Det räcker att du gör något extra som inte konkurrenterna gör. Om du gör något lite, lite annorlunda och bättre än konkurrenterna så kommer framgången och pengarna att komma som ett brev på posten.

Tips på hur man blir rik och framgångsrik

Det finns vissa saker som alla framgångsrika människor har gemensamt.
Stenhårt jobb är en sak, engagemang är en annan. Vi skall i listan nedan försöka ge dig lite tips och råd kring hur du skall tänka och agera för att optimera dina chanser att nå de stora pengarna och framgången.

  1. Hitta dina personliga styrkor
  2. Hitta ditt största intresse
  3. Sätt igång och våga satsa
  4. Spara och investera pengar
  5. Ränta på ränta effekten

1. Hitta dina personliga styrkor

Alla människor har något som de är riktigt bra på eller riktigt intresserade av. Om man lyckas hitta sina styrkor som människa så har man också tagit ett gigantiskt steg mot att hitta nyckeln till framgång. Det är just dina personliga styrkor som du skall nyttja. Vissa människor är extremt kreativa och har en vild fantasi. Perfekt, nyttja det!
Andra är väldigt sociala, passar in i alla sociala sammanhang och lyckas bli kompis med allt och alla. Perfekt, nyttja det!

Alla styrkor går att nyttja. Det finns användningsområden för allt och det går att tjäna massor med pengar på det mesta om man bara gör sin grej och gör den tillräckligt bra. Om man satsar på något som man inte har rätt personlighet för så kommer man att behöva arbeta 10 gånger så hårt för att nå resultat.

Exempel

Exempel 1.
Xerxes har ett tålamod som en gud. Xerxes är även en jäkel på siffror och mattematik.
Dessa styrkor kan han kapitalisera på. Han nyttjar sina styrkor, pluggar ekonomi, får jobb på en fond där han analyserar företag och dess siffror för att hitta de bästa investeringarna. Han gör det så bra så att han klättrar, blir till slut fondförvaltare i USA och tjänar miljoner.

Exempel 2.
Stina är extremt social och bra på att prata. Hon blir lätt kompis med allt och alla.
Vart hon än hamnar så blir hon snabbt omtyckt. Det är definitivt styrkor man kan kapitalisera på.

Stina pluggar till fastighetsmäklare, hon blir snabbt en framgångsrik säljare/mäklare och startar sin egen mäklarbyrå. Hennes sociala kompetens gör att kunderna strömmar in och det gör även miljonerna.

Det första och viktigaste tipset är alltså att hitta dina styrkor. Hur är du som person? Vad är du bra på? Vad är du mindre bra på? Kan du reda ut detta så har du kommit en väldigt bra bit på vägen.

2. Hitta ditt största intresse

Om man har ett brinnande intresse för något så lär man sig nya saker inom det ämnet utan att behöva anstränga sig. Du gör helt enkelt bara det roligaste du vet, och under tiden lär du dig massor av nya saker. Gör man något tillräckligt mycket så blir man proffs. Man brukar säga att man behöver träna på något i 10.000 timmar för att bli expert. Om du lyckas hitta ditt stora intresse så kommer 10.000 timmar att flyga förbi utan att du hinner blinka.

I dagens konkurrensutsatta värld så måste du vara expert för att du skall kunna tjäna mycket pengar på något och bli framgångsrik. Du måste välja en inriktning som du satsar allt på. Det går inte att bli bäst på allt och det håller inte att vara halvbra på många olika saker. Om du inte är expert så kommer någon annan att ta din plats. Det underlättar därför extremt mycket om du är expert inom ditt favoritämne. Då kommer du att fortsätta förbättra dig genom hela livet utan att ens behöva anstränga dig.

Exempel

Exempel 1.
Olof brinner för fotboll. Han tittar på det jämt och det är det roligaste han vet.
Olof bygger en hemsida där han skriver om de olika ligorna i Europa och vad som händer i fotbollsvärlden. Han spelar även in en podcast som han publicerar på sin hemsida.
Någon höjdare på Viasat råkar lyssna på podden och hör att Olof är grymt duktig. 
Viasat anställer Olof som expertkommentator och nu reser han  jorden runt, tittar  på fotboll och tjänar enorma pengar. Hemsidan sålde han för en rejäl slant eftersom han hade lyckats jobba upp ett stabilt anta besökare på sajten.

Exempel 2.
Rebecca brinner för kampsport. Hon tittar jämt på matcher och kan allt om alla sportens professionella utövare. Rebecca startar en hemsida med en community för kampsportsälskare. Hemsidan växer kraftigt och med det stora antalet besökare som hemsidan har så finns det underlag för att sälja annonser på hemsidan. Pengarna börjar rulla in. Hon upptäcker även att det finns underlag för att starta en webbshop för kampsportsrelaterade prylar. Nu säljer Rebecca kampsportsprylar för många miljoner varje år och Rebeccas konto bara växer och växer.  

Om man har ett brinnande intresse för något så blir det lekande lätt att bli expert inom ämnet. Det är dessutom enklare att hänga med i utvecklingen och lära sig nya saker om man arbetar med något inom sitt intresse.

3. Sätt igång och våga satsa

Ett stort fel som många gör är att de inte vågar starta eller påbörja något projekt. I princip alla framgångsrika människor har misslyckats med flera projekt innan de äntligen lyckats. Det händer ofta att ett misslyckat projekt är starten på ett lyckat. Man kan upptäcka saker i ett projekt under resans gång som ändrar riktningen och till slut hamnar man på helt rätt spår. Det kan vara ett spår som man från början inte hade en aning om att man skulle ta. Man måste därför starta igång. Våga chansa och våga satsa på något. Slösa inte bort livet på att arbeta med saker du tycker är tråkiga. Det leder aldrig någonstans.

Det finns massor av sätt att starta igång projekt i en liten skala. Man måste inte säga upp sig och leva på vatten och bröd för att nå sina drömmar. Man kan investera sin fritid i ett projekt och arbeta med det på helger och kvällar. Om du verkligen brinner för ditt projekt så kommer det inte ens att vara ansträngande.

Exempel

Exempel 1.
Bosse är en duktig designer. Han designar kläder och accessoarer. Bosse startar en hemsida där han marknadsför sina designer och säljer sina kläder och accessoarer i liten skala. Han ägnar kvällar och helger till detta och arbetar som vanligt på dagarna.
Bosses försäljning växer kraftigt och inom ett år har han så mycket att göra så att han tvingas säga upp sig från sitt vanliga jobb för att hinna med alla leveranser från hemsidan.
Hjulet är i rullning och Bosse har inte ens behövt chansa eller ta några risker för att nå sin dröm, dvs sälja sina egendesignade kläder.

Exempel 2.
Tanja älskar börsen, affärer, aktier och att tjäna pengar. Tanja vill bli en framgångsrik daytrader. Hon jobbar på dagtid och handlar aktier och andra finansiella instrument på kvällarna på den Amerikanska börsen. Hon handlar bara med några tusenlappar men efter ett tag börjar vinsterna trilla in. Hon ökar då insatserna och ännu mer vinstpengar börjar trilla in. Hon har vad som krävs. Hennes framgångar sprids och Tanja får erbjudande att börja jobba på en hedgefond där hon får handla med miljonbelopp. Hon gör det så bra så hon blir partner och pengarna flödar in i en våldsam fart.

Framgång föder framgång. Ju hårdare du jobbar desto mer får du gratis. Var inte rädd för att starta något. Det kan leda till något helt fantastiskt som du från början kanske inte hade en aning om att det skulle hända.

4. Spara och investera pengar

Ett säkert sätt att bli rik på är att investera pengar. Du kommer inte att bli rik snabbt men om du gör som vi nämner ovan och dessutom samtidigt sparar och investerar pengar under resans gång så kan jag nästan garantera att du kommer att bli rik. Det är bara upp till dig själv hur snabbt det skall gå. Spara och investera så mycket pengar du bara kan i aktier och fonder. Investera bara i bolag som har en produkt/tjänst som redan säljer bra, dvs Undvik små förhoppningsbolag som fortfarande är i forsknings- eller utvecklingsfasen.

Den som vågar kan låna pengar till att investera. Det är inte farligt att låna pengar till investeringar om man gör det på rätt sätt.

Investeringsregler:
Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar
Regel nummer 2: Kom ihåg regel nummer 1.

Reglerna kommer från Warren Buffet, världens mest framgångsrika investerare. Med ränta-på-ränta effekten kommer dina investerade pengar att växa år efter år och helt plötsligt kommer du att ha miljonbelopp på sparkontot. Du måste också sprida dina investeringar. Det kallas för att diversifiera. Det innebär att du sprider dina sparpengar på många olika mindre investeringar. Satsa inte allt på ett kort. Investera lite pengar i olika aktier, lite i olika fonder osv.

Du kan även investera lite pengar hos Savelend.se. På Savelend får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

5. Ränta på ränta effekten

När du sparar och investerar så mycket du bara kan så kommer ränta på ränta effekten att hjälpa dig. Ränta på ränta effekten är som en sorts snöbollseffekt och den gör att de pengar du investerar växer exponentiellt, dvs tillväxtkurvan blir brantare och brantare uppåt ju mer tiden går.

Första året då du börjar investera får du avkastning eller ränta på dina investerade pengar. Året därpå får du avkastning eller ränta på dina investerade pengar + den avkastning du fått året innan. Detta skapar den mycket kraftfulla ränta på ränta effekten.

med och utan ränta på ränta effekten

Använd vår ränta-på-ränta kalkylator för att se hur dina investerade pengar utvecklas och ökar över tid.