Investera i Brocc | Vårt omdöme

Vi på Annasvahn.se rekommenderar Savelend. Det är en tjänst som liknar Broccs men vi anser att Savelend är bättre och roligare att använda.

  • Savelend.se – Investera i lån till privatpersoner, företag, fakturaköp & inkassoportföljer (vår favorit)
  • Brocc – Investera i lån till privatpersoner

Det är gratis att öppna konto både hos Savelend.

Om företaget Brocc

Det svenska företaget Brocc startade sin verksamhet år 2016 med syftet att kapa dyra mellanhänder vid utlåning av kapital. Du som privatperson har nu möjligheten att låna ut dina pengar till andra privatpersoner och tjäna pengar på amortering och ränta likt vad bankerna gör. Ett annat namn för detta är också P2P utlåning ”peer to peer”. Nu kan låntagare låna dina investerade pengar till privatlån, billån och samlingslån.

Brocc eller Lendify?

Vi har själva investerat i både Brocc och Lendify och båda plattformarna är väldigt lika varandra på flera sätt. Det som gör att vi väljer Lendify framför Brocc är att det finns möjlighet att själv bestämma i vilka lån man vill investera i. Du kan även på Lendify köpa låneportföljer av andra privatpersoner på en andrahandsmarknad till bra priser. Det vi gillar med Lendify är också att minsta investeringen ligger på 500 kr.

  • Brocc.se minsta insättning = 10 000 kr
  • Lendify.se minsta insättning = 500 kr

Investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp

På Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Avkastning och risk med Brocc

Alla investeringar du väljer att göra är förenliga med någon typ av risk. Men till denna risk kommer det också möjligheter att göra avkastning. Vi ska kika på hur säkerheten ser ut vid utlåning av kapital till dessa lån. Den största risk du tar som långivare är ifall låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån och en kreditförlust uppstår.

Riskspridning, riskklasser & minsta investering

Det minsta beloppet vid en investering i Brocc ligger på 10 000 kr. Att man valt detta belopp är för att göra riskspridningen tillräckligt stor och säker. Din investering fördelas ut på minst 40 lån vid en investering på 10 000 kr. Risken för en negativ avkastning skulle öka markant vid eventuella kreditförluster om detta belopp var mindre.

När du investerar hos Brocc kan du själv välja riskklass. Du ökar din möjlighet till högre avkastning ifall du väljer en högre kreditklass, i detta fall är riskklass ”F” den högsta. Tänk på att skapa en balans i din portfölj mellan de olika riskklasserna för att slippa för mycket kreditförluster. Man kan också låta Brocc skapa en investeringsprofil. Vi på Ekonomifokus valde Broccs
investeringsprofil då vill få en fin riskspridning över lånen.

I investeringsprofilen kan du välja bland tre olika riskprofiler, försiktig, bred och offensiv. Du kan också välja Broccs egna investeringshorisont eller ett kort alternativ. Du ska slutligen också välja ifall du vill återinvestera dina inkomster och på detta viset skapa ränta på ränta. Du kan i annat fall välja att få dina inkomster utbetalda till ditt konto.

Kreditförluster

Bilder hämtade från Brocc.se
Kreditförluster och riskspridning

Lågkonjunktur

Den största risken för kreditförluster uppstår i en lågkonjunktur. Vid en försämrad ekonomi förlorar många sitt arbete och förmågan att betala sina lån minskar. Att Brocc startade sin verksamhet år 2016 kan då ses som en nackdel. Företaget kan inte visa hur stora kreditförlusterna varit i sämre tider. Brocc har dock sammanställt en uträckning som visar de genomsnittliga kreditförlusterna hos ett antal kända banker och kreditinstitut i Sverige. Dessa siffror är hämtade från olika bankers årsredovisning. Några av bankerna är Klarna, Ikano bank, Collector, Nordax bank, Marginalen bank, Forex m.fl.

Dessa siffror visar bara ett genomsnitt, vissa banker kan få större kreditförluster än vad grafen visar.

Marginal vid lågkonjunktur

Avgifter för dig som investerare

För dig som investerare tillkommer det vissa kostnader och avgifter som Brocc tar ut för att själva kunna tjäna pengar på sin verksamhet. Brocc tar ut en servicekostnad på det investerade beloppet. Du börjar alltså betala denna kostnad fort du får ränta betald från låntagaren. Denna kostnad ska täcka upp för de arbete Brocc själva lägger ner på administration, påminnelser, kundservice, kreditbedömning och betalningsflöden.

Avgifter för lösen av lån på andrahandsmarknaden

Det finns olika typer av löptider på de lån du ansöker till. Vill du sälja av din portfölj och bryta dessa löptider så tillkommer det en kostnad för detta. Väljer du att sälja hela portföljen tillkommer en kostnad, vill du göra en prioriterad försäljning tillkommer en lite högre kostnad. Men dessa avgifter tillkommer inte ifall du låter löptiden gå hela vägen. Du ska därför inte investera pengar du eventuellt kommer behöva i närtid.

Bindningstid

När man lånar ut sina pengar väljer man vilken löptid lånet ska ha, alltså den tiden som lånet ska återbetalas på. Du kan välja mellan löptider från 6 månader upp till 10 år.
Du får högre ränta vid utlåning till längre löptider. Den genomsnittliga löptiden hos Brocc ligger på 8 år. Men du som investerare brukar få tillbaka till utlånade kapital redan efter 2,5 år enligt Broccs statistik.

Ränta och amortering

Investera i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp

På Savelend.se får du avkastning genom att investera i lån till företag, privatpersoner, fakturaköp och inkassoportföljer. Du får en hög avkastning och bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.