Bitcoin, användning och värde

Ingen har väl undgått att jag har blivit ett riktigt bitcoinfan i år? Eftersom att jag gjort en råvaruskola med grundläggande info om de olika råvarugrupperna så tänkte jag att det kunde vara bra med ett liknande upplägg för bitcoins. Jag har tidigare främst handlat med ett trackercertifikat med bitcoin som underliggande tillgång men kommer gå över till att handla riktiga bitcoins via Trezor.

Det finns extremt mycket att skriva om själva uppbyggnaden av Bitcoins som bygger på en blockchainteknologi. I det här inlägget kommer jag endast att gå in på hur valutan fungerar grundläggande och vilka faktorer som påverkar värdet på Bitcoins. 

Innan ni börjar handla, läs Bitcoin whitepaper av Satoshi Nakamoto som är den första specifikationen av Bitcoins som dök upp år 2009. Jag skulle vilja påstå att i whitepapret finner ni den absolut väsentligaste informationen om kryptovalutan.

Jag pratar ju mycket om diversifiering, nu menar jag inte att alla borde äga bitcoins eller att det ska vara en självklar del i en väldiversifierad portfölj men det kan vara en intressant valuta att titta lite extra på om man tycker att kryptovaluta verkar som en kul krydda i portföljen.

Men vad är egentligen kryptovaluta? En kryptovaluta är en digital valuta och konceptet beskrevs för första gången av Wei Dai i ett mailutskick via Cypherpunk. Bland kryptovalutor ingår bland annat Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE) ochAuroracoin (AUR). Många använder kryptovalutor som spekulativa investeringar snarare än som en valuta.

Bitcoin är en kryptovaluta som skapades 2009 av Satoshi Nakamato (troligtvis en pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över internet mellan användare utan någon inblandning av tredje part (till exempel någon form av bank). Bitcoin skiljer sig från traditionell fiatvaluta[1] i och med att ingen kan kontrollera dess värde genom dess decentraliserade natur och undgår således instabilitet på grund av centralbanker. Det finns en begränsad, kontrollerad inflation hårdkodad i Bitcoin-mjukvaran men den är förutsägbar och käns av alla parter i förväg. Därför kan inte inflationen manipuleras centralt för att påverka värdeförändringar från vanliga användare.

Totala mängden Bitcoin över tid.

Det sätt som Bitcoins är uppbyggt på möjliggör mer eller mindre anonymt ägande och överförande av värden genom P2P-nätverket. Varje användares Bitcoin sparas i en plånboksfil tillsammans med ett godtyckligt antal bitcoinadresser. Bitcoins P2P-topologi och avsaknad av central administration gör det omöjligt för exempelvis myndigheter att artificiellt manipulera värdet av bitcoin eller framkalla inflation genom att producera fler av dem.

Värde och användning

Det pågår diskussioner kring Bitcoins och huruvida de har ett faktiskt värde eller inte. Claes Hemberg har till exempel uttalat sig om att Bitcoins inte är en riktig investering utan ett lotteri och att han hellre hade köpt körsbärskärnor, han har dessutom påstått att de saknar användningsområde.

Bitcoin har ett värde eftersom att de är användbara som en form av pengar. Nyligen har Japan erkänt Bitcoin som en legitim betalningsmetod vilket verkligen påvisar att valutan börjar bli accepterad runt om i världen. Flera ansökningar om Bitcoin ETFer ligger också på kö och senast fick bröderna Winklevoss avslag på grund av säkerhetsbrist då de ville använda sin egna plattform för handel. Bitcoin har samma egenskaper som pengar (hållbarhet, bärbarhet, utbytbarhet, sällsynthet, delbarhet och identifierbarhet) baserat på matematiska egenskaper istället för att förlita sig på fysiska egenskaper som guld och silver eller lita på en central enhet som för en fiatvaluta. Kort sagt, Bitcoin är byggt på matematik. Med de attributen är tillit och adoption allt som krävs för att en form av pengar ska ha värde. För Bitcoin kan det mätas i det växande antalet användare, återförsäljare och startups som rör kryptovalutan. Som med alla valutor, kommer Bitcoins värde endast från personer som är villiga att acceptera bitcoin som betalningsmetod.

Vad påverkar värdet? I oktober, före presidentvalet i USA, handlades Bitcoins till strax över $600. Mycket av fjolårets uppgång har alltså inträffat efter Donald Trumps valseger. Mycket av Bitcoins senaste uppgång har drivits av osäkerhet kring saker som valet i USA och Brexit. Maria Terekhova, analytiker på Business Insider, skriver att Trump vid makten och brexitförhandlingar kan påverka Bitcoins momentum. Detta gör att Bitcoin skulle kunna liknas vid en elektronisk version av guld eftersom att guldet också tenderar att stiga i värde av osäkerhet.

MEN, detta är ju också något motsägelsefullt, eftersom att vi har Bitcoin på ATH och guldet lågt och en optimistisk marknadssyn.

Om vi tittar på grafen ovan som visar de senaste tre månadernas utveckling i BTC kan vi se en tidig uppgång och egentligen tre dippar innan vi har fortsatt rakt upp för att idag ha passerat $1800 för att i skrivande stund ligga strax över $1740. Nedgångarna vi kan se i grafen ovan beror framförallt på 1) reglering av handel med bitcoin i Kina, 2) avslag på bröderna Winklevoss Bitcoin ETF och 3) att bråket mellan utvecklarna urartade och de hotade med att dela upp valutan i delar.

Det är svårt att säga vilken väg valutan ska ta härnäst efter en såpass kraftig uppgång under året.

Vilka för- och nackdelar finns det med Bitcoin? Det finns såklart både många för- och nackdelar med Bitcoin, men framförallt handlar det om att Bitcoin medför en betalningsfrihet då du kan skicka och ta emot hur stora eller små belopp du vill till och från vem som helst i världen när som helst under dygnet. Bitcoinbetalningar är för närvarande processade med antingen inga avgifter eller väldigt låga avgifter. Eftersom att Bitcointransaktioner är säkra, irreversibla och inte innehåller någon personlig eller känslig information om kunden innebär detta också färre risker för handlare. Det är omöjligt att stjäla Bitcoins från andra vilket också medför en säkerhet för dig som handlar. All information kring Bitcoin-pengar är tillgängligt på blockkedjan för alla att verifiera och använda i realtid, ingen person eller organisation kan alltså kontrollera eller manipulera Bitcoinprotokollet eftersom att detta är krypterat. Med andra ord är Bitcoin en väldigt transparent valuta.

De problem och nackdelar som finns med valutan är dock att många än idag inte känner till valutan. Varje dag ansluter sig fler företag som godkänner Bitcoin som betalningsmedel och senast var det Japan som erkände Bitcoin som en legitim betalningsmetod. Bitcoin är förknippad med hög volatilitet. Bitcoinmjukvaran är fortfarande under utveckling och vi kan inte veta på förhand hur valutan kommer att se ut om några år eller om den ens finns kvar. Men med tanke på att den idag är världens största kryptovaluta så kan man ju ana!

Fiatpengar är pengar som har ett värde enbart på grund av att den institution som ger ut dessa pengar säger att de är värda något. Institutionen är i praktiken alltid en stat.

Volatilitet 2017-05-28

Eftersom att Bitcoinpriset egentligen den senaste veckan har rusat från strax över 2000 USD till att som högst stå i 2779 USD men med viss volla på vägen upp bestämde jag mig för att sälja resten av mina certifikat i fredags, jag ville helt enkelt inte hålla positionen över helgen. Jag såg att det var flera som uttryckte att Bitcoin ”kraschade” uppåt, vilket väl kanske var en ganska bra beskrivning av vad som hände.

Inte så oväntat har den i helgen fallit tillbaka ner mot en fortsatt hög men ändå kanske mer realistisk nivå om i skrivande stund 2275 USD. Senaste månadens utveckling (data från Coindesk) Senaste veckans utveckling. Jag är långt ifrån klar med BTC, väntar på bra ingångsläge igen. Just nu är det lite för mycket volla för att jag ska kunna gå in med tanke på att jag inte hinner hänga vid skärmarna hela dagarna.

Bitcoin – Uppdatering 2017-06-13

Idag är det ju mer än läge att uppdatera er kring läget i BTC. Som jag skrivit tidigare har jag inte hållt mina innehav under helgerna på grund av volatiliteten och för att jag egentlige väntat på fallande kurs. Igår vaknade jag och såg hur priset gått förbi 3000 USD och jag undrade om detta innebar att vi skulle få se ett utbrott upp eller ner. Oavsett vad så var jag glad att jag sålt under fredagen. Kommer den att återhämta sig och återgå till gårdagens nivå på 3000 USD eller kommer vi se ytterligare ett fall? Jag bevakar så länge men kommer inte att gå in just nu, för hög volla och för lite tid för att bevaka just nu. Hur gör ni?

Bitcoin uppdatering och Ethereum i Ryssland 2017-06-07

Jag tänkte att det var dags för en uppdatering av BTC. Detta inlägg är tidsinställt och skrivs på tisdagkvällen (om kursen har ändrats nämnvärt, risken finns ju). Jag äger ju inte längre mina certifikat över helgerna utan är mer och mer försiktig på dessa nivåer. Troligen gör jag dock annorlunda nu till helgen men det får jag avgöra på fredag eftermiddag om jag tycker att det är värt det. Idag (tisdag 6 juni) har priset varit uppe över 2900 USD men står i skrivande stund i 2779 USD.

Jag läste förresten en artikel från Bloomberg där de skriver att Putin träffade Ethereums grundare Vitalik Buterin för att diskutera hur Ethereum skulle kunna diversifiera Rysslands ekonomi utöver olja och gas. Ethereum är idag världens näst största kryptovaluta men är endast en fjärdedel så stor som Bitcoin. Hur detta kommer att påverka värdet på respektive valuta återstår att se.