Avanza omdöme

Nätmäklaren Avanza.se är nischbanken inom sparande och investeringar som blivit enormt populär hos de svenska folket. Avanza sköter allt via nätet och erbjuder inga fysiska bankkontor.
Vi själva på Annasvahn.se och ca 1 280 300 andra kunder har valt att spara och investera på Avanza.se.
Du kan hos Avanza hitta ett enormt utbud vad gäller aktier och fonder. Du kan handla allt ifrån den avgiftsfria fonden Avanza Zero till amerikanska företag som Tesla, Coca Cola och Facebook.

Vad vill du veta om Avanza Bank?
1. Kort om Avanza
2. Avgifter
3. Courtage
4. Printscreens från vårt konto
5. Avanza Auto
6. Avanza betyg
7. Vårt omdöme

Avanza skickar alla dina transaktioner och uppgifter till skatteverket vilket gör att det kommer ifyllt och klart i din deklaration.

Läs också Avanza VS Nordnet om du vill se en jämförelse av dessa nätmäklare

Kort om Avanza

Avanza är en bank som funnits sedan 1999, och har sedan dess bedrivit sin verksamhet på nätet. Banken finns enbart på nätet för att kunna pressa priserna och ge mer tillbaka till sina kunder. De större bankerna har nu därför tvingats att sänka sina avgifter för att kunna behålla sina nuvarande kunder. En stor bidragande orsak är bland annat Avanzas prispress. Vi själva ser dock att att priserna fortfarande är lägst hos Avanza jämfört med storbankerna.

✅ ISK, kapitalförsäkring samt aktie- och fondkonto
✅ Handelsplattform för trading
✅ De erbjuder handel på flera av världens olika marknader
✅ Insättningsgaranti & investerarskydd

Avgifter

 • Avgift för att starta konto = 0 kr
 • Fast avgift = 0 kr
 • Insättningsavgift = 0 kr
 • Uttagsavgift = 0 kr

Avanza erbjuder gratis courtage för alla som ställer in courtageklass ”Start” och har max 50 000 kr på sitt Avanza-konto.

Courtage hos Avanza

Avanza courtage prislista
Uppdaterad 2021-03-10
information om avanza courtage

Avanza återbetalar alla fondavgifter vilket gör att de är ett av de absolut billigaste alternativen för fondsparande

Printscreens från vårt konto på Avanza

Så här ser avanzas hemsida ut:

vårt konto på avanza
Uppdaterad 2021-03-11
Utveckling på aktier hos Avanza
Uppdaterad 2021-03-11
Optioner och terminer hos Avanza
Uppdaterad 2021-03-11

Avanza Auto – Automatisk förvaltning

Det finns en möjlighet att investera i Avanza Auto ifall man saknar kunskap eller intresse för investeringar. Det finns 6 program att investera i beroende på vilken riskprofil du vill ha, samt tidshorisont på din investering. Du väljer helt enkelt det program som passar dina behov, resten sköter sig själv.

Du kan enkelt se utvecklingen genom att klicka på länkarna nedanför (Avanza Auto 1-6). Jag själv är inte direkt imponerad av den utveckling jag ser. De fonder med högre riskprofil 4-6 ligger i bästa fall jämt med det svenska indexet (OMX Stockholm 30).
Jag skulle hellre välja Avanza Zero med 0 % i förvaltningskostnad ifall man vill ta en högre risk i sitt sparande. Ett annat stabilt alternativ är att investera i investmentbolaget Investor.

Jag ser denna tjänsten som rätt meningslös och kan inte rekommendera den. Det finns mycket bättre och enklare varianter ifall målet är att enbart följa indexutvecklingen. Vill man spara på kortsikt är rådet att inte investera i fonder, aktier eller indexfonder p.g.a risker med börsnedgångar. Du kan leta efter räntebärande papper vid denna typ av sparande. Jag ser denna tjänst som ett alternativ till dom som inte orkar leta efter information om investeringar.

Avanza Auto 1-3 = kortsiktigt sparande (2-5 år)
Avanza Auto 4-6 = Långsiktigt sparande (Minst 5 år)

Avanza Zero

Den avgiftsfria fonden Avanza Zero startades år 2006 och har sen dess följt utvecklingen på OMXS30 precis enligt planen. Du kan i bilden nedan se utvecklingen för Avanza Zero och i bakgrunden jämför vi den med OMXs30 (den gula linjen).

 • Fonden investerar i de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen
 • Förvaltningsavgift 0%, Köp-avgift 0 kr, sälj-avgift 0 kr
 • Största innehaven i fonden är Atlas Copco, Volvo, Ericsson, Hennes & Mauritz, Investor, Sandvik, Hexagon, ASSA ABLOY, Evolution Gaming Group & SEB

När ska man köpa Avanza Zero?

I en portfölj vill man gärna investera i olika världsmarknader för att på det sättet minska risken för stora svängningar i portföljen. Att köpa Avanza Zero är ett utmärkt alternativ om du vill investera i den svenska aktiemarknaden. Denna fond är precis som alla andra Sverigefonder fast den är helt utan avgifter.
OBS, om den svenska börsen faller (OMX), då tappar även Avanza Zero i värde.

Utveckling Avanza Zero
Utveckling Avanza Zero VS OMXS30

Avanza betyg

 • Trustpilot: 3,8/5 av totalt 108 omdömen
 • Reco: 3,5/5 av totalt 8 omdömen
 • Svensk kvalitetsindex (SKI): Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad inom sparande i värdepapper
  Källa: www.kvalitetsindex.se
Betyg på Avanza Bank

Vårt omdöme

Vi på Annasvahn.se använder Avanza.se för vår handel i aktier, fonder osv. Vi upplever att det är det absolut bästa alternativet ute på marknaden. Bra service, knappt några avgifter och lågt courtage.

Du kan följa utvecklingen för vår portfölj. Vi uppdaterar löpande med bilder på utvecklingen.