Böcker inom aktier

Common stocks and uncommon profits – Philip Fisher

Klassikern från 1957 som alla som investerar i aktier borde läsa. Mycket grundläggande sunda idéer om hur man gör för att filtrera och hitta rätt bolag att investera i bland massorna. Vissa saker är tidlösa – som vikten av djupa analyser innan man köper en aktie – men andra idéer, som att bolag som inte gör all chefsrekrytering inhouse är lite utdaterad. Vi tenderar ändå att vilja byta karriär tre gånger under en livstid idag, så att förvänta sig att bästa kompetensen alltid går att hitta inom bolaget fungerar inte riktigt idag. Kanske inte så konstigt för en bok som är över 60 år gammal!

Denna bok finns att köpa på Adlibris.com/se.

Seven brief lessons on physics – Carlo Rovelli

Något jag vill lägga mer tid på under 2019 är att läsa mer fysik. Jag fick en kris i höstas när jag insåg att livet var kort och långt på samma gång och jag ville djupdyka i alla vetenskaper men insåg att jag måste börja med filosofi för att sen läsa mer matematik innan jag på riktigt kan fördjupa mig i fysik.  Så, jag kör allt parallellt istället och läste därför Carlo Rovellis Seven Brief Lessons on Physics. Rovelli går igenom hur Einsteins allmänna relativitetsteori och kvantmekanik är de viktigaste upptäckterna inom fysik men hur dessa också i vissa fall går emot varandra och hur fysiker idag söker nya svar för att fylla luckor och utveckla fysiken som den ser ut idag (jag menar, det är ändå inte SÅ längesedan vi gick från att tro att jorden var platt till att filosofer kom fram till att den i alla fall var en sfär till att med hjälp av teleskop förstå att det är ett klot och att vi faktiskt snurrar runt solen och inte tvärtom). Rovelli diskuterar också det faktum att vi människor inte har fri vilja (något jag och Micke diskuterar hemma endel) och hur man hoppas lösa svaret på den frågan. Är man intresserad av fysik bör man definitivt läsa!

Denna bok finns att köpa på Adlibris.com/se.

Power of now – Eckhart Tolle

Jag mediterar ganska mycket och insåg under 2018 att jag faktiskt är rätt dålig på att befinna mig i nuet. Varje gång jag och Micke reser så planerar jag redan nästa semester och har lite svårt att sitta still. Power of Now handlar om att lära sig att vara i nuet men ändå hitta en balans med målsättning. Eckhart Tolle skriver att vi inte är våra tankar, vilket kan vara svårt att omfamna – för vem är man då? Sammanfattningsvis tar jag med mig att målet i sig inte är det viktiga men samtidigt essentiellt för att göra resan (livet) värd.

Denna bok finns att köpa på Adlibris.com/se.

Mastering the market cycle – Howard Marks

Jag älskar Howard Marks och använder framförallt hans första bok The Most Important Thing som en bibel. Den har helt och hållet format hur jag ser på risk och har varit en stor inspiration under tiden som jag byggt Cygnus så jag såg verkligen fram emot att läsa Mastering The Market Cycle. Jag skulle vilja påstå att man skulle kunna läsa båda hans böcker utan att ha någon som helst bakgrund inom finans och ekonomi och ändå ha stor behållning av innehållet. I Mastering the Market Cycle går Marks igenom olika typer av marknadscykler (bl a kreditcykel, riskcykel, fastighetscykel för att nämna några) och hur vi kan använda den kunskapen till vår fördel i våra investeringar. Speciellt kul för mig som sektorallokerar aktiesidan i Cygnus baserat på var vi befinner oss i t ex kreditcykeln.

Denna bok finns att köpa på Adlibris.com/se.