Innehåll
En återkommande fråga är det här med utdelningsaktier och att ha en utdelningsportfölj. Vad är det egentligen och hur hittar jag bäst utdelningsaktier?
Innan jag börjar med att svara på frågan så vill jag först säga att jag personligen aldrig tillämpat en utdelningsstrategi. Så här är det, om man har en portfölj fylld av aktier med hög direktavkastning (utdelning i relation till aktiepriset) så är tanken att man ska återinvestera utdelningen.
So far so good. Men, jag undrar då varför man då inte kan välja ett bolag utan utdelning som själva återinvesterar vinsten varje år? Alltså, vad är den egentliga skillnaden på värdeinvesteringar kontra utdelningsinvesteringar om man ändå bara ska återinvestera utdelningen?
Med det sagt, det är en vanlig strategi och många bolag ”lockar” också sina investerare med utdelning som en USP (unique selling point) att köpa deras aktie.
Vad är utdelning
Men vi kan börja från början. Vad är egentligen utdelning? Utdelning är en del av vinsten som bolaget varje år väljer att dela ut till sina aktieägare. Ett bolag kan också ge en så kallad extrautdelning till sina aktieägare, detta kan bero på att de sålt av en del av verksamheten och därför har mer pengar kvar än de behöver för att fortsätta driva bolaget.
Generellt brukar man säga att bolag bör ge utdelning om aktieägaren kan använda pengarna på bättre sätt än bolaget själva. En förutsättning för att ett bolag ska kunna ge utdelning är att de ska gå med vinst, därför ger ofta inte forskningsbolag utdelning, eftersom att de är beroende av kapitalet för att kunna fortsätta bedriva sin forskning. Varför bör man ha en utdelningsstrategi? Här är väl jag kanske fel person att svara eftersom att jag personligen inte tycker att det är viktigt. Däremot förstår jag att om man vill ha en löpande inkomst utan att behöva sälja några aktier så är en utdelningsstrategi att föredra. Men jag personligen investerar hellre i bolag som vet vad de ska göra med vinsten för att det framtida värdet ska bli så stort som möjligt.
Tips:
🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.
Hur hittar jag bolag med hög utdelning?
Det man ska titta på, utöver att se att det är ett välskött bolag (se mallen över fundamental analys här), är om de har hög direktavkastning. Direktavkastningen är ett mått på hur stor utdelningen är i relation till aktiekursen.
På Nordnets sida kan du om du väljer ”nyckeltal” i menyn över aktien se exakt hur hög direktavkastning ett bolag har.
Om du vill äga en aktie som ger utdelning så behöver du äga den innan X-dag. Och vad är det då? Jo, första dagen som bolaget handlas utan utdelning. Denna information finns under ”bolagsfakta” också längst ner till höger under ”företagshändelser” på Nordnet. En annan sak att tänka på är att bolaget vid X-dag brukar falla i storleksordningen av direktavkastningen.
Några sista tankar kring utdelningsstrategi
Om du äger en aktieportfölj med en genomsnittlig direktavkastning på 4 procent så behöver du totalt 6 250 000 kronor för att få 250 000 kronor utbetalt i utdelning varje år. Det skulle betyda cirka 20 833 kronor i månaden. Det som jag kallar ”missuppfattning” kring utdelningsstrategier är att innan man har nått det kapital som krävs för att leva på sina utdelningar endast söka efter bolag med hög direktavkastning trots att man kanske fortfarande månadssparar och man inte ska leva på sin utdelning än på många år.
Genom att sortera bort bolag som inte delar ut tidigt i sin investeringskarriär så kan man gå miste om bolag med hög tillväxtpotential bara för att de inte delar ut. Förstår ni ungefär hur jag menar? Jag tycker att utdelning ska vara ett komplement till en fundamental analys, se det som extrafinansiell data, inte som den viktigaste parametern när du söker bolag.