Värde och pris vid investeringar i aktier

Bland det första vi får lära oss när vi ska börja handla med aktier är att köpa billigt och sälja dyrt. So far so good. Frågan är dock, vad är billigt och vad är dyrt? Om du inte förstår begreppet och konceptet värde kommer varje investering att bli en chansning som resulterar i att du hoppas att du har rätt.

Hope is not a strategy

Vad är billigt och vad är dyrt?

Jag har ju tidigare tagit fram en analysskola med H&M som case i fem delar som ger en bra grundkurs i hur man tar reda på vad man bör betala för en aktie.

För att vi ska kunna värdera bolag måste vi dock förstå på vilka sätt vi kan värdera ett bolag. Vi skiljer på värdering grundat på hur attraktivt ett bolag är (fundamental analys) och de analyser som grundar sig på hur kursrörelserna sett ut historiskt, till exempel teknisk analys.

När det kommer till att värdera ett bolag för att ta reda på vad som är billigt och vad som är dyrt, är dock inte TA rätt väg att gå. Marks argumenterar till och med för att TA aldrig skulle vara rätt väg att gå och refererar till professor Eugene Fama som m fl. ligger bakom ”random walk hypothesis”.

Random Walk Hypothesis menar att en aktiekurs historiska rörelser säger absolut ingenting om hur kursen kommer att röra sig i framtiden (jag har skrivit mer om ’not predict but prepare’ här).

Efter att ha avfärdat analyser som bygger på historiska kursrörelser lämnas vi alltså med värdering som bygger på bolaget i sig, fundamentala analyser, vilka delas upp i två, värdeinvesteringar och investeringar i tillväxtbolag. 

En värdeinvesterare handlar (även i de fall nuvarande värde endast förväntas stiga lite i framtiden) på grund av att man menar att det nuvarande värdet är högt i relation till det nuvarande priset.

En investerare som handlar i tillväxtbolag handlar (även i de fall då nuvarande värde är lägre i relation till priset) på grund av att de tror att värdet kommer att stiga snabbt i framtiden och då skapa större uppskattning för bolaget.

Valet faller dock inte på huruvida jag vill investera i tillväxt eller nuvarande värde utan snarare om jag väljer att investera i det faktiska värdet idag eller det som kan värderas högre i framtiden. Det är dock inte så enkelt som det låter. Med ovan beskrivna definition av både värdeinvesteringar och tillväxtinvesteringar kan man tänka sig att en värdeinvesterare undviker att gissa vad som kommer att ske i framtiden medan just gissningar om framtiden är vad den största delen av en tillväxtinvesterares strategi handlar om. Så är såklart inte fallet, även som värdeinvesterare måste du estimera ett framtida värde och pris.

Men okej, så om värdeinvesteringar har potential att alltid leverera bra resultat, betyder det att det är enkelt? Nej. Without an accurate estimate of value, any hope for consistent success as an investor is just that: hope. Om du inte gör korrekta estimat (inte gör tillräckligt noggranna analyser) om framtiden är det lika troligt att du betalar ett högt som ett lågt pris.

Alla kan singla slant och hoppas att rätt sida hamnar upp, men gör inte så när du letar efter nya investeringar. Betalar du ett för högt pris på grund av en halvdan analys krävs det väldigt mycket för att din investering ska bli lönsam. Dessutom, har du gjort en investering som grundar sig i någon form av värdeinvesteringsstrategi så är det viktigt att du håller i bolaget.

Att ha rätt är inte det samma som att ha rätt just nu eller få synliga resultat på en gång. Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen som investerare är att bli osäker på sin egen analys och sitt beslut, för att slippa tvivla på dig själv måste du göra en noggrann analys. Hope is not a strategy, luck is not a factor and fear is not an option

Tips:
🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.

Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.

Relationen mellan värde och pris

Låt oss säga att du bestämt dig för att bli en värdeinvesterare, du förstår begreppet värde och kan dessutom estimera ett bolags nuvarande och framtida värde.

Vad gör vi nu? 
Bolagets värde i sig är egentligen ointressant tills det sätts i relation till priset. Om jag hade erbjudit dig att köpa min bil så hade du förhoppningsvis frågat om priset först. Oavsett vilket pris jag uppger, alltså om det är i relation till värdet eller för högt eller lågt, så kommer du själv att få en uppfattning av värdet utan att egentligen känna till det verkliga värdet.

Kahneman skriver i sitt verk ”Thinking Fast and Slow” om förankringseffekten, alltså hur man kan ge ett värde åt en okänd kvantitet innan man har skattat kvantiteten.

Hur är det relevant för värdeinvesteringar? Det handlar om att inte köpa aktier på grund av en bra idé, ett bra koncept eller till och med en bra affärsidé. Det handlar om att köpa dem till rätt pris. För att ta reda på vad som är rätt pris måste du först ta reda på vad som är inprisat i aktien.

Marks menar att självklart är det underliggande fundamentala värdet till viss del inprisat men på kort sikt är det framförallt två faktorer som påverkar priset på en tillgång; tekniska faktorer och psykologi. Exempel på tekniska faktorer är bland annat så kallad forced selling eller forced buying. Forced selling kan till exempel uppstå i händelse av en börskrasch som leder till att högt belånade investerare tvingas sälja sina tillgångar utan att ta hänsyn till priset.

Forced buying är precis tvärtom, det finns kriterier och regler för hur likvid en fond får vara, i de fall de har högt kassaflöde som ökar likviditeten kan förvaltaren tvingas köpa, force buying, utan att ta hänsyn till pris. Alltså, det är alltid bäst att köpa av någon som tvingas sälja men tro inte att du kan bygga en investeringsstrategi endast på att försöka köpa från forced sellers vid en prisnedgång eller att sälja till forced buyers, det är inte tillräckligt vanligt för att det ska vara möjligt. Dessutom, om det bästa som finns är att köpa från en forced seller, så är det värsta att vara en forced seller. Se därför till att du inte hamnar i en situation som tvingar dig att sälja av tillgångar, framförallt inte när du tvingas göra det utan hänsyn till pris eller andra omvärldsfaktorer. 

Have your affairs in order. 

Vad gäller psykologi så är det essentiellt att förstå hur andra investerare tänker för att förstå relationen mellan värde och pris i en viss aktie. Just investeringspsykologi har stor påverkan på priserna kortsiktigt.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om first and second level thinking som kan vara användbart i frågan.

Tim Richards – olika beteendemönster

Tim Richards, författare till boket ”Investing Psychology” sammanfattar vad vi kan lära oss om vårt beteendemönster för att vara medvetna om våra fördomar när vi handlar. Richards har sammanfattat detta i sju punkter.

Alla har fördomar i viss utsträckning och att denna subjektivitet är kopplad till erfarenheter som påverkar framtida beslut.
Dessa fördomar är nästan helt undermedveten och i princip omöjlig att träna bort. Det vi kan göra är att ta fram verktyg och metoder för att hantera dem. Fördomarna förstärks vid osäkerhet, till exempel den vi kan uppleva på aktiemarknaden.

Våra fördomar leder oss inte till dåliga investeringar men utnyttjas ofta av andra människor som vill tjäna pengar på oss.
Erfarenhet räcker inte för att försöka undvika fördomar, i själva verket kan att enbart förlita sig på tidigare personliga erfarenheter leda till att du tar sämre investeringsbeslut.

Investeringsbeslut är inte tidskritiska och ska aldrig göras under stress.
Låt dina analyser ta dit och fatta välgrundade beslut, det lönar sig i slutändan. Genom att hitta verktyg och metoder för sina investeringar så blir man bättre. Skapa en checklista för vad du letar efter innan du investerar – följ sen denna.

Litet sidospår

Så, eventuellt ett litet sidospår från inläggets huvudsakliga fokusområde men samtidigt viktigt att förstå vad som påverkar dig som investerare och hur det kan synas kortsiktigt i kursen.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att det viktigaste som investerare är att inte stressa in i investeringar.

Do your homework.

Ha förståelse för vad som påverkar priserna både kortsiktigt och långsiktigt. Utvärdera din handel, hitta en strategi som passar dig och försök hela tiden att fortsätta lära dig. Det finns inte en formel eller ekvation för hur man gör bra investeringar eller hur man hittar rätt bolag, allt handlar om att läsa, lära och analysera. Jag läser alltid flera böcker parallellt. De ovan har jag läst tidigare men ”studerar” dem nu med ett kritiskt öga istället.

Vid jacuzzin ligger alltid en bok, just nu ”The Psychopath Test” av Jon Ronson och vid sängen ligger min kindle där jag samlar allt annat jag är sugen på, just nu mest böcker om självutveckling, effektivisering etc