Trading och investeringar – strategier

Flera av er har frågat efter ett inlägg om olika typer av tradingstrategier, främst då skillnaden på day- och swingtrading. Jag och en kollega diskuterade häromdagen hur jag skalade in och ur samma bolag och kallades för swingtrader när jag själv egentligen kände att jag var långsiktig men ändå ville hämta hem vinst emellanåt. Just den strategin är ingenting som jag rekommenderar nybörjare eller någon som inte har tid eller möjlighet att bevaka marknaden dagligen.

Min strategi under 2016 skilde sig kanske någorlunda från vanliga investerares, jag hade max fem innehav åt gången, samtliga var bolag som jag var intresserad av att hålla under en längre period, första halvan av året var framförallt Starbreeze, Saniona och Lucara populära innehav i min portfölj och jag handlar fortfarande Saniona.

Trading eller investera?

Vad är det då som skiljer min dåvarande så kallade swingtrading från andra typer av tradingstrategier och en renodlad buy-and-hold-strategi? Jag menar ju på att jag när jag var inne i både Lucara, Saniona och Starbreeze gjorde detta med fundamenta och med avsikt att följa bolaget under en längre tid men på grund av hög volatilitet skala in och ut ur mina positioner – en strategi som var extremt lönsam för mig. Det krävs dock både tid och engagemang men inte minst ett genuint intresse för marknaden.

I andra fall definieras swingtrading som en strategi då man håller positioner i bolag från ett par dagar till ett par veckor, ofta används TA. Jag har skrivit om det tidigare men gör det igen, trading kräver extremt mycket tid, oavsett om du överväger day- eller swingtrading.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om att skala in och ur i bolag så kan det också innebära att du kliver ur en position mitt under en uppgång.

Är man sugen på att testa någon form av tradingstrategi så rekommenderar jag dock att

  • Sätta av tid, det är ingenting du kan göra adhok.
  • Läsa på, föra anteckningar om din handel och det allra viktigaste
  • Disciplin. Alltså, har du satt upp en strategi, följ den.

Disciplin
Mark Spitznagel, hedge fondförvaltare, sa att när man tradear så är en strategi att sätta en mål för när man ska sälja på uppsida. Alltså, säg att du går in i en position och bestämmer dig för att hålla upp till + 10 punkter så får du aldrig sälja tidigare, OM, det inte är så att positionen istället går ner, nedsidan var alltid – 1 punkt. Detta innebär att går din position upp 9 punkter för att sen vända ner och nå – 1 punkt så ska du sälja. Din position får alltså aldrig gå ner mer än en punkt. Kul strategi tycker jag men kräver extremt mycket disciplin!