Trading och investeringar – strategier

Flera av er har frågat efter ett inlägg om olika typer av tradingstrategier, främst då skillnaden på day- och swingtrading. Jag och en kollega diskuterade häromdagen hur jag skalade in och ur samma bolag och kallades för swingtrader när jag själv egentligen kände att jag var långsiktig men ändå ville hämta hem vinst emellanåt. Just den strategin är ingenting som jag rekommenderar nybörjare eller någon som inte har tid eller möjlighet att bevaka marknaden dagligen.

Trading eller investera?

Swingtrading definieras ofta som en strategi då man håller positioner i bolag från ett par dagar till ett par veckor, ofta används TA.

Är man sugen på att testa någon form av tradingstrategi så rekommenderar jag att

  • Sätta av tid, det är ingenting du kan göra adhok.
  • Läsa på, föra anteckningar om din handel och det allra viktigaste
  • Disciplin. Alltså, har du satt upp en strategi, följ den.

Disciplin
Mark Spitznagel, hedge fondförvaltare, sa att när man tradear så är en strategi att sätta en mål för när man ska sälja på uppsida. Alltså, säg att du går in i en position och bestämmer dig för att hålla upp till + 10 punkter så får du aldrig sälja tidigare, OM, det inte är så att positionen istället går ner, nedsidan var alltid – 1 punkt. Detta innebär att går din position upp 9 punkter för att sen vända ner och nå – 1 punkt så ska du sälja. Din position får alltså aldrig gå ner mer än en punkt. Kul strategi tycker jag men kräver extremt mycket disciplin!