Innehåll
Vi har alla varit där. Precis i början av vår investeringskarriär och själva försökt hitta rätt information och orientera sig fram i en djungel av nya begrepp, strategier och idéer. Det första som är viktigt att lära sig är att det faktiskt inte finns något som är rätt eller fel, allt beror på vem du är som investerare och vilka mål du har med ditt sparande.
Hitta ett sätt som fungerar för dig. Syftet med det här inlägget är inte att gå igenom de vanliga myterna som att det krävs mycket kapital för att komma igång eller att man inte ska lägga alla ägg i samma korg utan jag vill snarare gå in och peta i märkliga nybörjartips som ofta ges till den som är precis i början av sin investerarkarriär.
Det kommer stå saker i min lilla lista som ni säkert kommer att reagera på, och någon kommer nog tycka att jag är elak som talar om att det är svårt att investera och att jag kanske skrämmer bort någon. Jag vill inte skrämma bort någon, men jag vill heller inte locka in någon med påståenden som att det är ”enkelt” och sen känna mig ansvarig när andra förlorar pengar för att ingen har berättat att finansiella marknader är komplexa och kräver metod och arbete för att förstå sig på. Dessutom finns det statistik från IT-kraschen som visar att många av de som förlorade stora delar av sitt kapital aldrig investerade igen. Där kan vi snacka om att ha gjort många en björntjänst genom att inte prata om riskerna med investeringar.
Lista med bra tips
Listan nedan skulle vi även kunna kalla where dreams go to die eftersom jag förmodligen försvårar investeringsvärlden lite för vissa genom att tala om för er att era favoritnybörjartips som är enkla att förstå sig på faktiskt bara kommer att leda till att ni vet ännu mindre.
Tips: Lär dig att investera genom att följa olika aktiebloggar. På StockBlogs finns en samling med Sveriges bästa bloggar om aktier.
1. Det är enkelt att investera
Att investera är enkelt: köp bara aktier i bolag som du förstår dig på Ha alltid inställningen att du INTE förstår och därför måste undersöka. Jag vet inte hur många gånger jag hört detta och jag misstänker att det är det absolut vanligaste man brukar säga till nybörjare. Att förstå sig på ett bolag betyder inte att du tycker att de tillverkar fina kläder eller tycker om deras kaffe. Att förstå sig på ett bolag innebär att du behöver kunna branschen, ha koll på företagets tillväxttakt, konkurrens, historiskt resultat för att kunna göra en prognos för framtiden och inte minst vilka multiplar som sätts på liknande bolag. Jag skrev ett blogginlägg om fenomenet (det handlar inte bara om att köpa det du känner till) för snart ett år sedan, läs det här!
Läs mer om detta steg via vår fördjupning HÄR
2. Fondavgiften
Fondavgiften är viktigare än resultatet ”Köp fonder med låg avgift” är ett citat som får mig att kräkas lite i munnen varje gång jag hör det. Det är så first level att jag liksom inte riktigt vet var jag ska börja. Det är lite som att säga ”välj livsmedel efter kilopris men strunta i att titta på vad maten innehåller”. Priset i sig är INTE viktigast här, däremot är resultat i relation till vad du får viktigt. Alltså värdet för pengarna. Det betyder inte heller att alla fonder med hög avgift är bra fonder, det betyder bara att du ska titta på andra saker än just avgiften. Detta skrev jag om i ett inlägg här.
3. P/e-talet
P/E-tal och direktavkastning är bra mått att titta på ”Köp bolag med lågt P/E-tal!” är en mening jag hör många kasta sig med. Men vems E räknar du på när du kollar på P/E-talet? Eller vilket års E? Känns det krångligt så här långt? Undrar du ens vad jag menar med E? Då kanske P/E-talet är ett dåligt mått för dig att titta på, även om självutnämnda experter menar att det räcker för att analysera ett bolag.
Vad gäller direktavkastningen kan vi idag se riktiga mardrömsscenarier där bolag i vissa fall delar ut mer pengar än de faktiskt har. Då bör en hög utdelning istället ses som en varningsflagg snarare än ett kvitto på att det är ett välmående bolag.
4. Risk vs avkastning
Hög risk ger hög avkastning Jag vet inte hur många gånger jag har sett någon skriva saker som ”jag vill ha hög avkastning så jag ska ta hög risk” och varje gång blir jag lika förtvivlad och vet liksom inte riktigt var jag ska börja. Hög risk ger inte per automatik hög avkastning och låg risk kan också ge hög avkastning. Hög risk ökar sannolikheten för att du ska bli av med delar eller hela ditt kapital. För att du ändå ska motiveras att ta risken så ökar också den möjliga avkastningen, men ju högre risk du tar, desto mindre är sannolikheten att du får ta del av denna höga avkastning. Det egentliga sambandet mellan risk och avkastning.
Sträva aldrig efter hög risk, sträva efter hög riskjusterad avkastning.
5. ”Säkra” och osäkra aktier
Det här är kanske det sjukaste av allt som sprids till nybörjare. Att det skulle finnas enskilda säkra aktier.