Låna till passiva ränteinvesteringar

Idag finns det en hel del olika plattformar som gör det möjligt att investera pengar mot en bra ränta. Några exempel är Lendify, Savelend och Brocc. Dessa är så kallade p2p-plattformar. P2p står för peer-to-peer vilket är ett sorts nätverk utan hierarikiskt nätverk. I ett p2p-nätverk för lån kan medlemmarna i nätverket låna ut pengar till varandra.

Genom att låna ut dina pengar tjänar du pengar på räntan som du erhåller. På alla de tre ovan nämnda plattformarna kan du låna ut dina pengar till andra privatpersoner men hos Savelend kan du även låna ut pengar till företag och investera i kreditportföljer och fakturaköp.

Räntan man erhåller när man lånar ut via dessa plattformar är vanligtvis från 5% och uppåt vilket innebär att det finns möjlighet att göra vinst på att låna pengar via ett privatlån eller bolån och investera pengarna på dessa plattformar.

Räntan

Det viktigaste är att räntan på lånet är lägre än räntan du erhåller på investeringarna. Om du lånar till 3% ränta och får 5% i ränta på investeringarna gör du en vinst på 2%. Investerar du 100 000 kr innebär det 2 000 kr i vinst per år före skatt.

Se till att hitta den lägsta räntan på lånet så att du kan maximera din avkastning. Ju lägre ränta du får desto högre bli avkastningen.

Ränteavdraget

När du lånar pengar får du tillbaka 30% av alla räntekostnader du betalar. Pengarna får du tillbaka via din deklaration som du fyller i varje år.

Betala skatt på ränteinkomster

Om dina ränteinkomster överstiger dina räntekostnader måste du betala 30% i kapitalskatt på vinsten.

Räkneexempel:

LånetInvesteringen
Lånat belopp: 100 000 krInvesterat belopp: 100 000 kr
Ränta på lånet: 3%Årlig avkastning: 5%
Räntekostnad: 3 000 kr/årAvkastning: 5 000 kr/år

5 000 kr – 3 000 kr = 2 000 kr i vinst
Dessa 2000 kr skall du betala 30% i skatt på.
Skatt att betala: 600 kr
Vinst efter skatt: 1 400 kr