Innehåll
Det finns en generell rädsla i Sverige kring att låna pengar till annat än bostad och bil. De allra flesta har inga problem att belåna sig upp till öronen för att köpa bostad och bil men väldigt få skulle våga låna 100 000 kr för att köpa aktier, även om det kan vara en riktigt bra idé så länge man har bra koll på vad man gör.
De flesta rika människor har någon gång lånat pengar för att starta företag eller investera i olika tillgångar. Om man har en riktigt bra investering på gång bör man inte alls vara rädd för att låna pengar och ha möjlighet att genomföra den. Man måste vara beredd att ta lite risk för att kunna tjäna pengar.
Tänk på detta!
Det man absolut inte skall göra är att låna pengar för att köpa förhoppningsbolag eller aktier som man sedan hoppas på att det skall bli nästa Apple, Netflix eller Amazon. Om man skall låna pengar för att investera skall det vara väl genomtänkt och man skall ha rejäla säkerhetsmarginaler.
Låna till en investering på bästa sätt – 3 st lånetyper
Nedan finner du tre olika typer av lån du kan använda om du vill låna till köp av aktier eller fonder. Vilken typ av lån som är bäst för dig beror på lite olika faktorer.
1. Bolån
Att låna på sin bostad är det alternativet som ger den lägsta räntan. Den enda nackdel som kan finnas är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Om du saknar utrymme i dina pantbrev kostar det 2 % extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev.
Fördelar och nackdelar med bolån
+ Lägst ränta
+ Du riskerar ej tvångsförsäljningar av aktierna om aktiepriset går ner (väldigt stor fördel)
– Krångligt om du skall sälja din bostad
2. Privatlån
Att ta ett privatlån är ett smidigt alternativ om du vill betala räntan på lånet med din lön snarare än i din aktiedepå eller ditt ISK-konto. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du börja investera.
Fördelar och nackdelar med privatlån
+ Smidigt
+ Du riskerar ej tvångsförsäljningar av aktierna om aktiepriset går ner (väldigt stor fördel)
– Högre ränta än bolån
Jämför räntor på privatlån hos ett stort antal olika banker och långivare på Compricer.se. Det är gratis och du förbinder dig inte till något.
3. Belåna aktierna i din portfölj – värdepapperslån
Det vanligaste är att man belånar sina befintliga aktier och fonder som man har i depån. Det görs direkt i banken eller nätmäklarens plattform på nätet. Man ansöker om att kunna nyttja belåning och sedan kan man köpa aktier eller fonder för de lånade pengarna.
Om du har 100 000 kr på din aktiedepå (eget kapital) så kan du helt enkelt köpa aktier för betydligt mer än så om du använder belåning. Du kan då helt plötsligt köpa aktier för till exempel 150 000 kr (eller mer). 50 000 kronor är då lånade och 100 000 kr är dina egna. Banken/nätmäklaren lånar ut dessa pengarna till dig och tar ut en ränta på de lånade pengarna. Du betalar endast ränta under tiden du har lånet. Säljer du aktierna som du lånat till att köpa så försvinner lånet och du betalar inte någon mer ränta.
Hur mycket pengar du får låna beror på vilka aktier och fonder du har i din depå/portfölj. Stora stabila aktier och fonder har oftast ett belåningsvärde på 80%. Lite mer osäkra aktier och fonder har 0-50% i belåningsvärde. Köper du endast storbolag så kan man belåna sig kraftigt. Ofta kan man låna upp till 400 – 500% av sitt egna kapital.
Tänk på!
En akties belåningsvärde kan justeras. En aktie med 80 % i belåningsvärde kan till exempel justeras ned av aktiemäklaren till 60 %. Detta är viktigt att ta med i beräkningarna för att undvika överbelåning.
Om dina investeringar sjunker i värde så riskerar du att klassas som överbelånad av din bank eller mäklare. Då måste du sätta in mer pengar eller sälja av aktier eller fonder. Gör du inte det så kommer banken/mäklaren att tvångsförsälja dina värdepapper. Detta kallas för ett ”margin call” och det är något som absolut skall undvikas som pesten. Det är förrädiskt för dina investeringar att tvingas sälja när man egentligen inte vill sälja.
Fördelar och nackdelar med värdepapperslån
+ Smidigt
+ Ränta från 0,0 % och uppåt
+ Du betalar endast ränta under tiden du har din investering
+ Lätt att sälja aktierna/fonderna och bli av med lånet automatiskt
+ Syns inte på kreditupplysningar
– Du riskerar tvångsförsäljningar av aktierna om aktiepriset går ner för mycket så att du blir överbelånad.
Du kan belåna dina aktier på ett enkelt sätt både hos Avanza.se och Nordnet.se. De erbjuder väldigt låga räntor.
Bör man investera i aktier med lånade pengar?
Det finns tillfällen då ett lån kan vara motiverat för att köpa aktier. Ett bra exempel är om man kan hitta bolag där direktavkastningen är betydligt högre än den ränta du betalar på lånet. Då blir det en vinstaffär där utdelningarna varje år betalar för räntan och lite till. Utöver det kan förhoppningsvis aktiens pris stiga. När börsen i sin helhet rasar så dyker det ofta upp fina lägen då man kan ta lite extra risk.
Exempel:
Aktien i företag X står i 109 kr. De har en utdelning på 5,5 kr per aktie. Det ger en direktavkastning på ca 5 %. Om du lånar på din bostad och kan få 1,5 % i ränta på bolånet innebär det att du lånar med 1,5 % i ränta men får 5 % i årlig utdelning från dina aktier du köper för pengarna.Om du köper aktier för 100 000 kr så kommer lånet att kosta dig ca 1500 kr per år i ränta. Samtidigt kommer du att få 5000 kr per år i utdelning från aktierna. Det innebär en vinst på 3500 kr per år. Då har vi inte ens räknat med ränteavdraget (30% på räntekostnader).
Om du gör såhär med ett antal olika stabila bolag med fina kassaflöden så bygger du dig en vinstmaskin. På lång sikt så går börsen alltid uppåt. Det innebär att tids nog kommer även dina aktier att vara värda betydligt mer än den summa du från början investerade. Dessutom kommer du att ha tjänat pengar varje år då du får utdelningen. Återinvesterar du det positiva kassaflödet du får från utdelningarna i nya aktier så kommer ränta på ränta effekten att göra underverk för dina investeringar.
Risker med lån till investeringar
- Om räntan på lånet stiger och blir högre än den utdelning du får av bolaget så går du med förlust.
- Om bolaget sänker sin utdelning så riskerar du att gå med förlust.
- Om priset på aktien sjunker
Dessa risker skall man alltid ta hänsyn till. Det är därför det är väldigt viktigt att välja rätt bolag. Välj bolag som har en fin historik av att öka sin utdelning år efter år. Välja gärna även bolag som är stabila och där aktiekursen normalt sett inte svänger kraftig.
OBS! Den största & farligaste risken
Om du väljer att använda belåning i portföljen, dvs belåning av dina aktier så riskerar du att bli överbelånad ifall dina aktier sjunker i värde. Din mäklare kommer då att tvångsförsälja dina aktier. Du åker då på en så kallad ”margin call”. Detta är förödande för din portfölj och kan utradera allt ditt kapital om du har otur.En enkel tumregel är att aldrig ha mer än 10 – 20 % i belåning i portföljen. Dvs om du har 100 000 kr så kan du låna 10 000 – 20 000 kr ytterligare. Då krävs det ett jätteras för att du skall åka på en ”margin call”.
Denna risk slipper du om du istället tar ett privatlån eller bolån för att investera.