Enter- och exitstrategier med if/else

Något som vi ofta talar om när det kommer till investeringar är enter- och exitstrategier. En av de absoluta grundfunktionerna som man får lära sig i Javascript är if/else. Enkelt förklarat skriver man kod som följs av annan kod beroende på om första påståendet är sant eller inte.

Implementera if/else i din strategi

När du har gjort en analys (spelar ingen roll om det är FA eller TA) så bör du sätta upp regler för när och varför du ska köpa/sälja. Antag att du har tittat på ett bolag vars aktie du efter din analys tycker är köpvärd på 100 kronor trots dagens 150 kronor. Då innebär det att om (if) aktien sjunker till 100 kronor så vill du köpa och annars (else) så köper du inte. Ganska enkelt. Samma sak går att göra om du redan äger en aktie.

AktieIf (köp)Else
HM· Kursen når <90 kronor
· Ordning på E-handel och digitalisering
· Ökad försäljning online
· Högre marginaler
· (…)
Sälj

Skapa en tabell för de bolag du redan äger och för under ”if” in vad som krävs för att du ska behålla bolaget. Jag tog ett eget exempel nedan. Jag äger ju aktier i Fortnox som tillhandahåller internetbaserade program för företag, redovisnings- och revisionsbyråer, föreningar och skolor. De hjälper företag att ha koll på sin ekonomi med andra ord.

AktieIf (behåll)Else
Fortnox· Fortsatt hög omsättningstillväxt (>20 % per år)
· Fortsatt hög kundtillväxt (>3 % per kvartal)
· Stigande rörelsemarginal
· (…)
Sälj

Notera att detta alltså inte är hela analysen utan enbart ett exempel på hur man kan använda sig av if/else i sina investeringar.

Den här typen av tabeller för att skriva upp regler och strategier för respektive innehav ger dig en bra överblick över varför du äger ett bolag eller funderar på att äga ett bolag. Om det till exempel är så att du sitter med en surdeg i portföljen och inte vet om du ska behålla eller sälja så kan du faktiskt gå in i din tabell och se vad som gjorde att du köpte från början och vilka faktorer du på förhand bestämt ska avgöra om du ska fortsätta äga bolaget eller inte.

Sammanfattningsvis så handlar det helt enkelt om att strukturera upp din strategi och din handel för att inte adhoc-investera i bolag utan en ordentlig plan. Skapa alltså en strategi och följ den men se till att du även har implementerat i din plan vad du ska göra om utfallet blir annat än du tänkt dig. Förvänta dig det oväntade, som Ray Dalio brukar säga.