Guld och silver i portföljen

Jag lyssnar mycket på podcasts och en favorit är Adventures in Finance. I avsnitt 56 diskuterar de caset för guld och lyfter även silver som de kallar ”gold on steroids”.

Läs: Vår kompletta investeringsguide för guld

Ray Dalio om guld

Ett resonemang som inte är speciellt svårt att förstå eller relatera till. If you don’t own gold, you know neither history nor economics Ray Dalio, som ligger bakom citat ovan, driver Bridgewater Associates som förvaltar ungefär 150 miljarder USD (bokstavligen tusentals kronor, hehe), har i sin All Weather Portfolio alltid ca 8 procent guld (och 8 procent andra råvaror). Hur resonerar jag? 

Det är ingen hemlighet att jag har råvaror i portföljen och att ädelmetaller är en del av det. Jag allokerar mellan aktier, råvaror och guld bland annat beroende på relativvärdering mellan de olika tillgångsslagen, var vi befinner oss i en cykel och sannolikhet för uppgång eller nedgång baserat på historisk data.

Ganska likt Dalio’s All Weather Portfolio har jag ständigt en del guld i portföljen, förutom vid ett fall – när aktiemarknaden efter en större korrektion (konstaterad bear market i mer än 1 år samt fler kriterier) har stigit tre år i rad är sannolikheten mycket liten att vi sett toppen och därför allokerar jag det året om till 100 procent aktier. Men, förutom vid ett tillfälle som det så finns alltså alltid minst 5 procent guld i portföljen och minst 5 procent andra råvaror utöver det. För mig handlar guld om säkerhet.

Man skulle kunna kalla det för att ”blanka allt” eftersom det är den enda tillgången som är helt frikopplad från allt. Om det blir krig, valutor, skulder som ska regleras. Äger du guld (tänker framförallt fysiskt guld, kommer in på varför längre ned) så har du en säkerhet i att du kan använda guldet även om allt annat har fallerat (ska sluta anta att världen går under nu).

Sammanfattningsvis är alltså guld en försäkring mot ALLT, inte en kortsiktig spekulativ position (om du inte vill det såklart) utan något som jag vill ha som en del av grundstenarna i min portfölj.

Jag tror att det var Martin Sandquist som sa att förr i tiden kunde man köpa en fin toga för ett guldmynt och idag är det ungefär vad en fin kostym kostar, ett guldmynt alltså. Skillnaden är väl kanske att i alla fall inte jag känner till någon skräddare som tar emot fysiskt guld som betalning, men det kanske kommer i framtiden!

En annan tanke innan vi går in på hur man faktiskt kan exponera sig: många längtar efter att se hur aktiemarknaden ska falla så att det fungerar att köpa aktier på rea. Det förutsätter ju någonstans att du äger något som har gått bra när resten av börsen har gått ned som du kan sälja och därmed köpa de där billiga aktierna för. Guld eller silver skulle kunna vara ett sånt exempel. Okej, so far so good.

Hur exponerar man sig mot guld?

Först och främst måste du fundera på vad syftet med att äga guldet är. Är det en kortsiktig spekulativ position så kanske det inte spelar så stor roll vilken guld-ETF eller vilket certifikat du äger men om du likt mig ser det som en försäkring bör du överväga fysiskt guld eller vara noga med att den ETF du äger innebär att du direkt äger det underliggande guldet 1:1.

Tänk dock på att när du handlar med pappersguld så har med all säkerhet den finansiella motparten något finstilt som gör att de kan stoppa din position om det för dem inte är ekonomiskt försvarbart, det skulle i så fall bli när du behöver positionen som mest. Jag är lite sugen på mer fysiskt guld men behöver en bra lösning för förvaring. Någon som har bra erfarenhet? Eventuellt ett bankfack med guld- och silvermynt, hehe. Sammanfattningsvis så tycker jag, likt Dalio, att guld är en självklar del i en portfölj.

Beroende på vad syftet med exponeringen är kan du välja olika sätt att äga guld. Antingen via guldgruvor, pappersguld, fysiskt guld osv. Vad gäller silver inser jag nu att jag kanske får skriva mer ingående om det i ett eget inlägg, jag äger silver just nu men av lite andra anledningar än guld och ser det snarare som en mer kortsiktigt spekulativ position än en grundsten.