Nybörjartips att se upp för

I know nothing

Vi har alla varit där. Precis i början av vår investeringskarriär och själva försökt hitta rätt information och orientera sig fram i en djungel av nya begrepp, strategier och idéer. Det första som är viktigt att lära sig är att det faktiskt inte finns något som är rätt eller fel, allt beror på vem du är som investerare och vilka mål du har med ditt sparande. – Och som Micke sa i senaste avsnittet av Outsiders: ”Allt flyter”. Alltså, hitta ett sätt som fungerar för dig.

Syftet med det här inlägget är inte att gå igenom de vanliga myterna som att det krävs mycket kapital för att komma igång eller att man inte ska lägga alla ägg i samma korg utan jag vill snarare gå in och peta i märkliga nybörjartips som ofta ges till den som är precis i början av sin investerarkarriär. Det kommer stå saker i min lilla lista som ni säkert kommer att reagera på, och någon kommer nog tycka att jag är elak som talar om att det är svårt att investera och att jag kanske skrämmer bort någon. Jag vill inte skrämma bort någon, men jag vill heller inte locka in någon med påståenden som att det är ”enkelt” och sen känna mig ansvarig när andra förlorar pengar för att ingen har berättat att finansiella marknader är komplexa och kräver metod och arbete för att förstå sig på. Dessutom finns det statistik från IT-kraschen som visar att många av de som förlorade stora delar av sitt kapital aldrig investerade igen. Där kan vi snacka om att ha gjort många en björntjänst genom att inte prata om riskerna med investeringar.

Listan nedan skulle vi även kunna kalla where dreams go to die eftersom jag förmodligen försvårar investeringsvärlden lite för vissa genom att tala om för er att era favoritnybörjartips som är enkla att förstå sig på faktiskt bara kommer att leda till att ni vet ännu mindre.

1. Att investera är enkelt: köp bara aktier i bolag som du förstår dig på
Ha alltid inställningen att du INTE förstår och därför måste undersöka. Jag vet inte hur många gånger jag hört detta och jag misstänker att det är det absolut vanligaste man brukar säga till nybörjare. Att förstå sig på ett bolag betyder inte att du tycker att de tillverkar fina kläder eller tycker om deras kaffe. Att förstå sig på ett bolag innebär att du behöver kunna branschen, ha koll på företagets tillväxttakt, konkurrens, historiskt resultat för att kunna göra en prognos för framtiden och inte minst vilka multiplar som sätts på liknande bolag. Jag skrev ett blogginlägg om fenomenet (det handlar inte bara om att köpa det du känner till) för snart ett år sedan, läs det här!
2. Fondavgiften är viktigare än resultatet
”Köp fonder med låg avgift” är ett citat som får mig att kräkas lite i munnen varje gång jag hör det. Det är så first level att jag liksom inte riktigt vet var jag ska börja. Det är lite som att säga ”välj livsmedel efter kilopris men strunta i att titta på vad maten innehåller”. Priset i sig är INTE viktigast här, däremot är resultat i relation till vad du får viktigt. Alltså värdet för pengarna. Det betyder inte heller att alla fonder med hög avgift är bra fonder, det betyder bara att du ska titta på andra saker än just avgiften. Detta skrev jag om i ett inlägg här.

3. P/E-tal och direktavkastning är bra mått att titta på
”Köp bolag med lågt P/E-tal!” är en mening jag hör många kasta sig med. Men vems E räknar du på när du kollar på P/E-talet? Eller vilket års E? Känns det krångligt så här långt? Undrar du ens vad jag menar med E? Då kanske P/E-talet är ett dåligt mått för dig att titta på, även om självutnämnda experter menar att det räcker för att analysera ett bolag.

Har ett bolag hög direktavkastning? Är du en utdelningsinvesterare? Nice, då är ju bolag som H&M, KappAhl eller Skanska perfekt. Alla tre har hög direktavkastning, men å andra sidan så har H&M gått ned 45 procent på 12 månader, KappAhl 35 procent och Skanska nästan 19 procent. Men vem bryr sig om aktiekursen när du fått några procent i utdelning som du sen kan återinvestera i samma bolag med kanske negativ trend? Istället bör du titta på bolagets historik. Hur mycket har utdelningen ökat historiskt och vad kan vi förvänta oss av framtiden? Vad gäller direktavkastningen kan vi idag se riktiga mardrömsscenarier där bolag i vissa fall delar ut mer pengar än de faktiskt har (kommer till det under punkt 6). Då bör en hög utdelning istället ses som en varningsflagg snarare än ett kvitto på att det är ett välmående bolag.

I boken ”Investeringsguiden” som släpps i april så går vi igenom steg för steg hur man kan göra en fundamental analys. Mitt tips är att använda mallen (som innehåller flera parametrar) och skaffa sig en bra helhetsbild av ett bolag innan man investerar.

4. Hög risk ger hög avkastning
Jag vet inte hur många gånger jag har sett någon skriva saker som ”jag vill ha hög avkastning så jag ska ta hög risk” och varje gång blir jag lika förtvivlad och vet liksom inte riktigt var jag ska börja. Hög risk ger inte per automatik hög avkastning och låg risk kan också ge hög avkastning. Hög risk ökar sannolikheten för att du ska bli av med delar eller hela ditt kapital. För att du ändå ska motiveras att ta risken så ökar också den möjliga avkastningen, men ju högre risk du tar, desto mindre är sannolikheten att du får ta del av denna höga avkastning.
Det egentliga sambandet mellan risk och avkastning. Jag skrev ett inlägg om det i december 2016, läs det här. Sträva aldrig efter hög risk, sträva efter hög riskjusterad avkastning.

5. ”Säkra” och osäkra aktier
Det här är kanske det sjukaste av allt som sprids till nybörjare. Att det skulle finnas enskilda säkra aktier och andra som är mer osäkra. Jag var tvungen att googla fram ett påstående som detta och hittade följande:

Nu kanske någon tror att det här sades typ 2012, men nej, detta publicerades 21 november 2016. Då hade H&M gått ner ca 30 procent från toppen. Sedan den 21 november 2016 är H&M ned över 50 procent.

Att det skulle finnas vissa bolag på börsen som är mer säkra än andra skapar en falsk trygghet för många investerare. Det är ungefär samma personer som menar att det finns ”säkra” bolag som också säger att man inte har förlorat pengar om man inte säljer ett bolag och realiserar förlusten. Så här är det: att investera är förknippat med risk. Se risken som det pris du får betala för potentiell avkastning i framtiden. Ju mer riktad du är i dina investeringar, alltså färre innehav, tillgångsslag, branscher, sektorer osv, desto högre risk. Det betyder att ETT enskilt bolag ALLTID är förknippat med HÖG risk. Tack, då har vi det avklarat.

6. Skilj på hållbar och hög utdelning
”Bolag X har aldrig sänkt sin utdelning” är det flera som säger när de motiverar köp i bolag utan att ha gjort en bredare analys. Det finns många bolag som inte har sänkt sin utdelning över lång tid, men det är inte ett kvitto på att bolaget är välmående. Idag finns det exempel på bolag som delar ut mer än de har råd med, därför är det viktigt att gå in och kolla hur stor utdelningen är i relation till ett bolags vinst och det fria kassaflödet. Ett företag som delar ut för mycket i år kan straffas hårt året efter när resultatet kommer in mycket sämre än väntat. Det här är också ett exempel på hur otroligt viktigt det är att titta på mer än en parameter när du analyserar bolag.

7. Aktiekurser stiger alltid på lång sikt
Nej. Nej. Nej. Nej. Frågor på det?

8. Köp aktier på rea
Har du någonsin hört någon säga ”köp bolag X, det är ett jättefint bolag men nu har aktiekursen gått ner lite så man kan köpa aktien på rea!”? Stay away. Det första du måste fråga dig är varför bolagets aktiekurs har gått ned och sedan om det finns en stor sannolikhet för att kursen ska fortsätta ned eller vända upp. Det är aldrig så enkelt att bara försöka pricka lokala bottnar. Jag hörde många prata om att köpa H&M på rea redan på 350, 300, 250, 200 osv. Det kanske var rea redan då men det är ännu billigare nu.

9. ”Vi kommer alltid behöva äta mat, så därför är ICA eller Axfood en bra aktie”
Eh… När fick ICA och Axfood monopol på den marknaden idag och all tid framöver? Ja, vi behöver äta även i framtiden men det säkrar inte på något sätt de bolag som idag säljer livsmedel. Vad händer om det kommer en konkurrent i framtiden som bättre anpassar sig till omvärlden, blir större, tar över marknadsandelar för ICA och Axfood som långsamt krymper i takt med aktiekursen? Gör aldrig en analys baserat på ”vi kommer att behöva X även i framtiden”, det räcker inte alls för att veta hur konkurrenskraftigt företaget kommer att vara.

10. Lyssna på analytiker – de är proffs
Analytiker har med stor sannolikhet ganska mycket bättre koll än dig på de bolag som de bevakar. Det är nämligen deras jobb och inget de lägger en halvtimme per kväll på för att de tycker att det är lite trevligt. Det betyder dock inte att du bör lyssna på allt som analytiker skriver. Visste du till exempel att om en analytiker är för negativt inställd till ett bolag så får de inte träffa bolaget som de ska analysera? Finansbranschen är fylld av politik och den enda du verkligen kan lita på gör ett bra jobb är du själv, så ta inga genvägar med din egen analys.

Helt ärligt, vem litar på Captain America?

Slutligen: När jag träffade Micke första gången så lutade han sig fram efter några flaskor vin och viskade ”Jag ska berätta en hemlighet för dig.” – ”Vadå?” svarade jag. – ”Varken jag eller någon annan har någon som helst aning om vad de sysslar med på marknaden. Vissa bara låter mer självsäkra än andra.”.

ingen vet egentligen vad de sysslar med. Trust no one but yourself. Köp aldrig aktier för att någon annan säger det, gör alltid en egen analys och basera alltid dina beslut på fakta och inte på känslor. Börsen är till stor del känslostyrd, och det betyder att du behöver ligga ett steg före och inte vara det.

/A

16 Comments

  1. Från en nybörjare? Vad baserar du den kommentaren på? Att Anna är relativt ung, blond och ser bra ut?
   Tack för klokt inlägg Anna, jag hade förmånen/skräcken att se finanskrisen inifrån en av våra storbanker innan jag lämnade finansbranschen. Dock finns såklart investerarintresset kvar och tycker det är kul att se fler tjejer i svängen nu. Det är lite läskigt att se alla okunskaper, men å andra sidan är det inte det som kallas livet 🙂 Våga prova, kanske lyckas, kanske inte, kanske hitta nåt man gillar osv.

   Glad påsk!

   1. Jag tolkade Evas kommentar som att hon menade att hon var en nybörjare som tyckte att inlägget var bra! 🙂

    Kul att inlägget var så uppskattat av många också, tror att det är otroligt nyttigt att våga ifrågasätta andras ”sanningar” när det kommer till investeringar! 🙂

 1. Fantastiskt bra inlägg! Saker jag själv börjar inse efter att ha följt mina aktier i några år. ????

 2. Äntligen! Tack! Jag är så trött på alla floskler och att det inte kräver kunskap för att investera framgångsrikt. Och frustrerad över att så många verkar investera i enskilda aktier utan att veta vad de gör.

  1. Ja, verkligen. Framförallt det här med att många tror att de ”förstår” ett bolag för att de känner till en produkt! Det är SÅ viktigt att vara noggrann i sin analys!

 3. Mkt bra inlägg, tack för det, jag sparar det i min kunskapsbank – där samlar jag inlägg och artiklar med riktigt bra kunskap som är värda att gå tillbaka till många ggr över tid.

 4. Du är en inspiration, tack. Helt rätt att vara rakt på sak och inte försköna. Du är lätt att förstå. Tack för det!

  Nu är det bara att återhämta sig från en urjobbig skilsmässa, invänta bodelning, lägga om dyra topplån ner till bottenlån för de pengar hans otrohet kostade honom och sedan mitt mål: Börja spara mer i min aktieportfölj.
  Men en sak i taget.
  🙂

 5. Du är en inspiration, tack. Helt rätt att vara rakt på sak och inte försköna. Du är lätt att förstå. Tack för det!
  Nu är det bara att återhämta sig från en urjobbig skilsmässa, invänta bodelning, lägga om dyra topplån ner till bottenlån för de pengar hans otrohet kostade honom och sedan mitt mål: Börja spara mer i min aktieportfölj.
  Men en sak i taget.
  🙂

 6. Tack för en skönt rak analys och bra skrivet! Vi är nog många som inte har ngn direkt exakt koll på hur man läser bokslut och alla ekonomiska termer. Vilka siffror tittar du mest på inför köp på lång sikt? Trots att jag hållt på länge har jag inte koll på hur man ex ser tillväxt på sikt…EBIT? ? Ska lära mig på sikt tänkte jag…
  Ser fram emot eran bok. Tack

 7. Ett kul inlägg med många bra poänger!
  Men! Jag håller inte alls med när det gäller fondavgifter – dessa är en mycket viktig parameter när det gäller val av fond. Detta är uppbackat av ett antal undersökningar av hur fonder har presterat. Se vidare i mitt blogginlägg, som är en vidareutveckling av mitt svar här.

  http://indexinvesteringar.blogspot.se/2018/04/fondavgifter-man-far-vad-man-betalar_26.html

  Jag uppskattar mothugg 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.