Månadsspara i fonder

Jag fick en fråga om hur man ska tänka kring investeringar om man sparar cirka 200-500 kr per månad. Frågan gällde olika alternativ till breda fonder där man ändå kan få en bra riskspridning!

Till att börja med vill jag säga att 200-500 kr per månad räcker alldeles utmärkt, även 100kr hade räckt! Det är själva idén och konceptet investeringar som är viktigt, inte hur stort belopp man lägger undan varje månad.

Fonder investerar du enklast i via Avanza, Nordnet och SAVR
Öppna konto gratis hos Avanza.se, Nordnet.se och Savr.se så kan du handla fonder till marknadens lägsta avgifter.

Nordnet har till exempel något som kallas för fondtorget

Fondtorget är precis som det låter ett torg för alla fonder som erbjuds via Nordnet.

I steg 1 gäller det att bestämma sig för vilken fondkategori man vill spara i. Här kan du till exempel välja olika geografiska områden eller om du är ute efter en räntefond med generellt sett lägre risk och lägre avkastning eller letar efter en fond av annat slag som till exempel kan vara exponerad mot Europa.

I steg 2 väljer vi fondkategori, här kan man välja på olika branscher, till exempel fastigheter, tillväxtmarknader finansmarknader eller om man är ute efter en blandfond (aktie- och räntefond) eller kanske söker en hedgefond av något slag.

Här har jag sorterat på branschfonder med inriktning råvaror; det betyder egentligen att det är fonder som investerar i bolag som arbetar med råvaror och inte den direkta råvaran.

Här har jag valt Swedbank Robur Råvarufond och kan se dess innehav genom att klicka mig in på fonden och sedan välja fliken ”innehav”. Som ni ser ovan är det alltså till största del aktier i fonden men även en liten del korta räntor.

Inser nu att detta kanske blev något av ett sidospår. MEN, min poäng är, i de allra flesta fonder via Nordnet kan du sätta in så lite som 100 kr per månad. Det innebär att även om du har 200 kr eller 500 kr att investera varje månad så räcker detta alldeles utmärkt.

Genom att sortera fram olika branscher och geografiska områden kan du också hitta en bra fördelning mellan olika fonder och därmed även sprida dina risker. Nu visade jag en råvarufond ovan eftersom att jag själv är så insöad på råvaror just nu, däremot äger jag inte Swedbank Robur Råvarufond (lika bra att förtydliga, tänker jag).

Sparar du 300 kr varje månad och vill fördela dem så kan ett tips vara att lägga 100 kr i en global aktiefond, 100 kr i en hedgefond som kan gå både lång och kort och 100 kr i kanske en mer nischad fond på ett område som intresserar dig. Tycker du att Asien verkar spännande? Tror du att fastighetsmarknaden ska fortsatt upp?
Sen lägger du helt enkelt de fonder du valt i den så kallade ”fondkorgen” där du sen kan jämföra de fonder du valt.

Här har jag valt en global fond som investerar i värdebolag (AXA Rosenberg Gib Eq Alpha A EUR Acc), en global hedgefond som kan gå lång/kort (Advisor Världen) samt en fastighetsfond från SEB.

Tänk också på att kolla avgifter (även om jag tycker att avkastning talar för sig själv), innehav etc. Det går att göra precis på samma sätt som jag visade med råvarufonden ovan. Tänk på att ingen av de fonder som jag gett som exempel i inlägget är rådgivning utan endast exempel för inläggets skull – så var noga och välj själva!

2 tankar på “Månadsspara i fonder

    1. Hej Josef.

      Jag rekommenderar Avanza Zero (indexfond utan avgifter) och Carnegie Sverige (aktiefond).

      Mvh admin

Kommentarer är stängda.