Låna pengar för att investera i bankaktier

Idag väljer allt fler att investera i aktier. Även bankaktier, det vill säga aktier i bankerna, bli allt mer populära val. Några populära bankaktier är Swedbank, Nordea och SEB. Men hur gör man om man inte riktigt har råd att investera i den utsträckning som man skulle vilja? Kan man låna pengar för att investera i bankaktier?

Att låna för att investera

Det är fullt möjligt att låna pengar för att investera i bankaktier. Ett privatlån kan vara alltifrån ett par tusenlappar upp till cirka 600 000 kr. Det är ett lån utan säkerhet och du kan använda pengarna hur du vill. Räntan för privatlån sätts individuellt, men den är i regel låg och betydligt lägre än exempelvis snabblån. Eftersom löptiden för lånet oftast uppgår till 15-20 år har du dessutom lång tid på dig att betala tillbaka pengarna.

Ett annat alternativ är att belåna ditt hus. Det innebär att du ökar ditt bolån för att på så vis ha råd med annat, ofta en renovering eller tillbyggnad. Du kan alltså belåna ditt hem och använda pengarna till vad du vill, i det här fallet för att investera i bankaktier.

Din kreditvärdighet är avgörande

För att beviljas ett banklån eller lån från en annan långivare behöver du genomgå en kreditprövning. Den sker automatiskt när du har skickar in din låneansökan. Långivaren begär då en kreditupplysning på dig. Många långivare vänder sig till Upplysningscentralen, UC, som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Andra vänder sig till andra företag, exempelvis Creditsafe. Då kallas lånen för lån utan UC.

Ju högre kreditvärdighet du har, desto bättre chanser har du att beviljas ett lån. Det är också mer sannolikt att du får en lägre ränta än en konsument med låg kreditvärdighet.

Innan du lånar

Om du har bestämt dig för att ansöka om lån bör du först jämföra olika alternativ. Det gör du enkelt genom att besöka Lånero, där du kan läsa recensioner om olika långivare. Du kan också sortera bland olika lån, exempelvis lån utan UC, lån med låga krav och räntefria lån. Genom att jämföra olika lån först kan du hitta ett som passar både dina önskemål och din kreditvärdighet.

Ett annat viktigt tips är att se över din ekonomi. Försäkra dig om att du faktiskt har råd att låna pengar just nu. Att investera i bankaktier kan vara en riktigt bra ide, men om du inte har råd med ett lån i nuläget är det bättre att vänta ett tag.

Se även till att läsa på ordentligt innan du investerar. Visst kan det vara lockande att köpa bankaktier, men det är trots allt en riskfylld affär. Fundera därför på hur mycket pengar det faktiskt vore klokt att låna för att handla bankaktier.

Slutligen bör du arbeta på att förbättra din kreditvärdighet. Det gäller framförallt om du har betalningsanmärkningar, saknar heltidstjänst eller av andra anledningar har lägre kreditvärdighet. Att samla dina lån och betala av dem så snabbt som möjligt är ett viktigt steg för att få en bättre kreditvärdighet.