Det är värt att granska bonusvillkoren på bensinkorten

Bensinbolagen marknadsför sina kreditkort med att de ger rabatt på drivmedel och ger gratis kaffe på vägen. Men när vi granskar villkoren på deras bonusprogram visar det sig att bensinkorten sällan är bäst – många gånger finns bättre bonusalternativ.

Har du hög kostnad för drivmedel varje månad och vill därför teckna ett bensinkort för att få rabatt på alla tankningar? Då är du troligtvis inte ensam.

Vi har valt att ställa de vanligaste bensinkorten mot varandra för att se var bäst rabatt ges. Det är stor skillnad mellan ett bensinkort och ett klassiskt kreditkort. Jämförelsen gäller utifrån följande:

  • Jämförelsen utgår enbart från rabatt – inte pris på drivmedel
  • Inget bensinkort ger rabatt hos konkurrerande bensinbolag
  • Alla kort som nämns är utan årsavgift
  • Tänk på: Dyra kontantuttag, alla bensinkort har dyra avgifter om du plockar ut kontanter i Bankomat

OKQ8

Kreditkortet är gratis och ger rabatt per liter som tankas . Dessutom ges återbäring på inköpen hos OKQ8 och bonus på alla andra inköp som sker med kreditkortet.

Slutsats: Tankar du på bemannad station och handlar mycket varor på OKQ8 är det ett riktigt bra bensinkort. Men då har du samtidigt valt ett dyrt alternativ. Köp biltillbehör hos Biltema eller liknande istället och handla mat på en matvarubutik.

Circle K

Cirkle K uppdaterade bonusen på sitt bensinkort i slutet av 2020 och för ovanlighetens skull till det bättre för de flesta, i vanliga fall brukar det inte vara så vid kort-uppdateringar.

Kortet är utan årsavgift och ger rabatt per liter på bemannade stationer, tankar man mycket kan det bli några ören mer.

Dessutom bonus på allt som köps med deras kreditkort på Cirkle K mackar och på köp utanför deras egna mackar, dock som vanligt med bensinkort så ges ingen rabatt eller bonus vid inköp hos konkurrerande bensinkedjor.

Slutsats: Bonusen samt drivmedelsrabatten går att få genom att koppla VALFRITT bank- eller betalkort till deras kundklubb Circle EXTRA, gäller även rabatten på korv, spolarvätska m.m. – och då finns ingen direkt fördel med kortet eftersom rabatter kan nås via medlemskap i Circle EXTRA.

Shell

Kreditkortet från Shell är gratis och ger rabatt på bemannade stationer. Ingen rabatt på obemannade stationer. Dessutom ges bonus på övriga inköp med kortet. Men som med alla bensinkort ges ingen rabatt om inköp sker hos annan bensinkedja.

Slutsats: Det bästa kortet om du ENBART tankar på bemannade Shell-stationer. Annars har kortet inga utmärkande fördelar, förutom att det inte finns någon årsavgift.

Alternativet – Enkel bonus, överallt

Om du tankar på obemannade stationer

För att få så låg kostnad som möjligt för drivmedel bör du alltid tanka på obemannade stationer. Då ”riskerar” du även inte att köpa onödigt godis, en extra tidning eller annat vid tankning.

Tips: Teckna ett kreditkort som ger 1 % i bonus överallt, även på drivmedel. Tanka sedan på vilken obemannad station som helst och få lägsta drivmedelskostnaden. Det pris du nu betalar är en bit under vad bensinkorten kan erbjuda.

Om du tankar på bemannade stationer – Enbart ett kreditkort

Om du enbart vill ha ett enda kreditkort så bör bensinkorten inte väljas. Då är det bättre att välja ett kort med hög allmän bonus som alltså ges oavsett om det drivmedel, kläder eller popcorn som köps med kortet.

Om du tankar på bemannade stationer – Flera kreditkort

Genom att ha flera kreditkort kan rabatter och bonusar utnyttjas beroende på vilken kort som för tillfället är bäst. På bemannade stationer hos OKQ8 används deras kreditkort, när shopping sker online används ett annat kreditkort och ytterligare ett när drivmedel tankas hos Circle K eller, ännu bättre, koppla ditt kreditkort med bra grundbonus till Cirkle K EXTRA och få dubbel bonus.

Det är det enda tillfället som vi sett att bensinkorten faktiskt har fördel – i alla fall om enbart dess bonusar ska utnyttjas.

Enbart fokus på bonus

Jämförelsen har enbart skett utifrån kreditkortens bonusprogram. Många kort ger även ”var sjätte kopp kaffe gratis” eller liknande erbjudanden. Men med tanke på priset på en kaffe eller korv hos dessa bensinbolag är det ”alltid” förlust att köpa mat och dryck där. För dig som däremot tycker att ”gratis” koppar kaffe och bullar är viktigt kan även jämföra detta på kreditkorten.