Bokföringsprogram

Det finns många anledningar till varför man som företagare bör använda sig av ett bokföringsprogram. Med hjälp av ett bokföringsprogram kommer det att bli lättare för dig att följa ekonomiska resultat, men du kommer också att få bättre koll på alla regler och information som du kommer behöva lämna till Skatteverket. För ett mindre företag kan ett bokföringsprogram vara avgörande för att kunna hantera bokföringen på egen hand.

Ett program för alla bolagsformer

Oavsett vilken bolagsform du har finns det ett bokföringsprogram som passar dig. De program som finns på marknaden kan se mycket olika ut när det kommer till innehåll. Vissa är mer kompletta än andra och har funktioner som fakturering, bokföring och löneprogram ”under ett och samma tak”. Andra är mer enkla i sin utföring. Genom att välja ett bokföringsprogram som erbjuder alla de tjänster som du behöver hjälp med slipper du vända dig till flera olika företag och flera olika program.

Jämför innan du väljer

För att du ska vara säker på att du har hittat ett bokföringsprogram som passar dig och din verksamhet är det rekommenderat att jämföra program innan du väljer. En jämförelse kan göras på internet och beroende på vilken sida du använder dig av är den också helt opartisk. Genom att du jämför bokföringsprogram kan du snabbt se vad de olika programmen har att erbjuda, men du får också information om eventuella avgifter och kostnader. Idag finns det bokföringsprogram som är helt kostnadsfria. Vad du väljer eller vad du kommer kunna använda dig av beror på hur omfattande du vill att programmet ska vara.

Ett program som minimerar risken för fel

Även om du känner att du har stenkoll på siffror är det lätt hänt att göra fel. Det har bara med den mänskliga faktorn att göra. Genom att använda sig av ett bokföringsprogram kommer du att minimera risken för att fel eller misstag inträffar. Dagens bokföringsprogram är så avancerade att de i många fall kan kräva att varje verifikation som du gör ska kunna balanseras. Ett bokföringsprogram kan dessutom hjälpa dig att ta fram rapport som balansrapport, momsrapport eller resultatrapport. På så sätt kan du känna dig säkrare med att allt är i sin ordning och du får dessutom en mycket bredare och grundligare inblick i företagets ekonomiska situation.

Bokföring online – en växande trend

Det är tydligt att den digitala utvecklingen inte kommer att sakta ner eller stanna upp och detta har resulterat i att allt fler bokföringsprogram kommer med molnbaserade lösningar. Det betyder att ditt bokföringsprogram är kopplat upp till nätet och att du kan få tillgång till programmet vart du än befinner dig. Fördelen med detta är att du alltid kan hämta dina rapporter eller titta på bokföringen, även utanför företagets väggar. Du kommer också att kunna dela med dig av bokföringen till andra personer på ett mycket smidigare sätt.

Huruvida du väljer ett bokföringsprogram som är offline eller online är upp till dig själv att bestämma. Titta på de behov som din verksamhet har och utgå alltid från företagets bästa när du väljer ett bokföringsprogram!