Blanka aktier

Att blanka aktier innebär att du lånar aktier som du sedan säljer. Om aktiens pris sjunker kan du köpa tillbaka aktierna billigare och lämna tillbaka dom till ägaren. Mellanskillnaden på det pris du sålde aktierna för och det pris du köpte tillbaka dom för blir din vinst. Om du lånar aktier under längre tid än under 1 dag betalar du en ränta till den som lånat ut dom.

Hur mycket man betalar i ränta varierar mellan olika aktier. Stabila aktier så som Telia eller Handelsbanken betalar man en lägre ränta för att låna medans aktier som till exempel Fingerprint är dyrare (kostar en högre ränta) att låna.

Exempel:
Du tror att Volvos aktier skall gå ner. Du vill tjäna pengar på den nedgången så du lånar 50 st aktier som du säljer för 100 kr/st. Aktien går som planerat ner och du köper tillbaka 50 st aktier för 70 kr/st. Du har då tjänat 30 kr per aktie vilket ger dig en totalt vinst på 1500 kr (30 kr * 50 st aktier). Aktierna lämnar du tillbaka igen till den som lånat ut dom och din position är nu klar och stängd.

Glöm inte att räkna bort räntekostnaderna för blankningen från dina 1500 kr som du gjorde i vinst.

Att blanka kallas ofta även för att korta eller att gå kort. På engelska heter blankning shortselling och man brukar säga att man tar en short position.

Blanka aktier

Video som förklarar blankning

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Utdelning vid blankning

Om du lånat ut aktier och företaget vars aktier du lånat ut skall genomföra en utdelning så tillfaller utdelningen dig. Dvs utdelningen tillfaller den första ägaren, den som lånat ut aktierna.

Nyemission vid blankning

Om företaget vars aktier du lånat ut genomför en nyemission tillfaller teckningsrätterna dig. På samma sätt som för utdelningen så tillfaller alltså teckningsrätterna den första ägaren, den som lånat ut aktierna.

Säkerhetskrav

Vid blankning används säkerhetskrav. Det betyder att du din mäklare kräver att du har en viss summa pengar (eller annan säkerhet) på ditt konto som säkerhet för positionen. Säkerhetskravet är vanligtvis runt 130%. Det betyder att du måste ha 130% av positionens värde i pengar på ditt konto för att kunna genomföra blankningen. Dessa pengar reserveras på ditt konto som en säkerhet.

Exempel på säkerhetskrav:
Du vill blanka 50 st aktier i Volvo. Du säljer aktierna för 100 kr/st och får därmed in 5000 kr på ditt konto. Säkerhetskravet är 130% vilket innebär att du måste ha 5000 * 1,30 = 6500 kr på ditt konto som säkerhet. Dessa pengar reserveras på ditt konto för blankningen.

Säkerhetskravet räknas ut i realtid vilket innebär att om aktierna du blankat stiger i pris kommer säkerhetskravet att öka. Om du inte har tillräckligt med pengar på kontot för att täcka säkerhetskravet får du ett mail med en varning och du måste sätta in mer pengar eller sälja andra tillgångar på kontot för att inte riskera att din blankningsposition avslutas automatiskt.

Förutsättningar för den som lånar ut aktier

Den som lånar ut aktier gör det för att tjäna den ränta som man får när man lånar ut sina aktier. Som vi nämner ovan får man ändå ta del av företagets utdelningar så är man långsiktigt i sitt innehav får man lite extra avkastning på sina aktier om man lånar ut dom. Om du har en kapitalförsäkring hos Nordnet.se eller Avanza.se sker utlåning av aktierna automatiskt utan att du märker av det och du får den extra avkastningen/räntan insatt på kontot med jämna mellanrum.

Den som lånat ut sina aktier kan när som helst kräva tillbaka dom. Blankaren tvingas då att köpa tillbaka aktierna och lämna tillbaka dom, dvs stänga sin position i förtid. Det är dock ovanligt att en blankare tvingas stänga sin position i förtid eftersom det är stora fonder och banker som lånar ut sina aktier vilket gör att det finns gott om aktier på marknaden tillgängliga att låna.

Vad krävs för att kunna blanka?

För att kunna blanka måste du fylla i ett par olika avtal som du skickar in till din mäklare. Det krävs:

  • Blankningsavtal
  • Kreditavtal (att du får ha belåning i din depå)

Blanka naket/oäkta blankning

I Sverige kan man ”blanka naket” om man vill. Det innebär att man säljer aktier som man inte äger eller har lånat. Man säljer helt enkelt aktier som inte finns. Nakenblankning är endast tillåten över dagen och positionen måste stängas innan dagen är slut. Man får alltså inte blanka naket över natten.

Risker

Om aktien du blankat går upp så förlorar du pengar på samma sätt som du tjänar pengar om den går ner. En aktie kan bara gå ner med 100% men den kan gå upp obegränsat. Om den aktie du blankat går upp med 1000% så har du alltså förlorat 10 gånger din insats så var alltid väldigt försiktigt med blankningar.

Eftersom du betalar en ränta för att blanka så förlorar du pengar om aktien du blankat står helt still. Du betalar ju även courtage för att sälja och för att köpa tillbaka aktien så där uppstår ytterligare förluster om inte aktien går ner i pris.

Frågor och svar

Betalar man ränta när man lånar aktier och blankar?

Ja, om man lånar/blankar över natten eller under längre tid än en dag.

Vad är en normalt och vanligt säkerhetskrav för blankning?

Runt 130 %

Kan man blanka alla aktier?

Kika hos din mäklare vilka aktier som finns att blanka. Avanza har sin lista med aktier som går att blanka här: https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/blankning/blankningsbara-vardepapper.html

Är det krångligt att blanka aktier?

Nej, via Avanza och Nordnet är det smidigt när man väl har fyllt i de avtal som krävs.