Uppköp och utköp av bolag på börsen

Om man sysslar med aktier & börsen stöter man ganska snart på uttrycken uppköp och utköp. Det vanligaste är uppköp men även utköp sker med jämna mellanrum.

Uppköp = Ett annat företag köper bolaget
Utköp = Stor aktieägare köper upp alla, eller nästan alla aktier och avnoterar bolaget från börsen

Varför köps bolag ut och upp?

Uppköp
Att ett företag köper upp ett annat är vanligt. Det görs oftast på grund av att man ser att man kan skapa större värden genom att slå ihop bolagen eller inleda ett tätare samarbete. Det bolag som köps upp kanske har en teknik som det köpande bolaget vill åt. Eller så vill det köpande företaget åt de kunder som finns i företaget som köps upp. Det finns massor av anledningar till att ett bolag köps upp av ett annat.

Utköp
Utköp görs för att storägarna i bolaget inte längre vill vara börsnoterade. Det är en hel del press på ett börsnoterat bolag att leverera starka siffror varje kvartal. Ibland kan det behöva göras satsningar i bolaget som inte aktiemarknaden förstår sig på eller gillar. Då kan storägarna köpa ut bolaget från börsen för att sedan kunna köra sitt eget race.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i råvaror, index, valutor osv på nästan hela världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du riskerar att förlora ditt kapital. Andra avgifter tillkommer. Fört mer info, besök etoro.com/trading/fees

Vad händer för mig som aktieägare vid ett utköp eller uppköp?

Om någon vill köpa upp eller köpa ut ett bolag från börsen så måste man lägga ett bud. Som aktieägare får du alltså ett bud på dina aktier som i princip alltid är högre än det nuvarande priset på aktien. Du får sedan välja om du vill acceptera budet eller inte. Om majoriteten av aktieägarna tackar ja till budet så tvingas du sälja dina aktier även om du valde att tacka nej.

Om ett utköp eller uppköp går igenom kan du välja om du vill sälja innan affären genomförs eller så kan du bara vänta så löser sig allt av sig själv och du får in pengarna på din depå.