Winklevoss Bitcoin ETF

Amerikanska Securities and Exchange Commission (SEC) meddelade i fredags att de nekade bröderna Winklevoss ansökan om att starta en bitcoin ETF. Beslutet resulterade i att bitcoinpriset föll från nära 1300 USD till 1060 USD men har sedan återhämtat sig för att i skrivande stund ligga på knappa 1100 USD.

Jag äger ju trackercertifikat i bitcoins, något jag skrivit tidigare om här. Innan avslaget hade priset på bitcoins gått förbi guldpriset och stod i ATH.

På måndag kommer jag att få se en nedgång i mitt trackercertifikat men det innebär bara att jag kommer att handla mer. Det finns flera ansökningar gällande att starta ETF:er med bitcoins som underliggande tillgång och ett avslag på Winklevoss ansökan betyder bara att det ger de andra sökande indikationer på vilka åtgärder de behöver vidta för att få ett godkännande. Bröderna lämnade in första ansökan redan år 2013 och tanken är att förenkla handeln med bitcoins för privatpersoner och småsparare.

En stor faktor för avslaget handlar dock om säkerhet, ett flertal uppmärksammade hackerattacker och stölder av bitcoins på grund av fortfarande relativt ny teknik gör att kryptovalutan inte anses vara helt säker. Vad som sker med priset på bitcoins vid ett eventuellt godkännande finns det delade meningar om men Spencer Bogart, analyschef på Blockchain Capital menar att det inte vore konstigt om priset på bitcoins fördubblades. Andra förvaltare som inte är helt lika övertygade är till exempel Paul Lambert som menar att bitcoinmarknaden inte är tillräckligt likvid för att de ens ska överväga att handla i den.