Warren Buffet tycker att börsen är dyr

Time in the market, not timing the market

Alla som investerar på börsen har hört det, att vi inte ska försöka timea marknaden utan att buy-and-hold är den strategi som i längden lönar sig. – Och det stämmer ju, såklart. Det finns bra exempel på hur man som investerare genom att sälja av sina innehav på grund av rädsla för nedgång kan missa de absolut bästa börsdagarna per år – och bara ett fåtal dagar utanför marknaden kan påverka din årsavkastning avsevärt. Nedan ser ni ett stapeldiagram som visar hur utfallet blev för dem som missade 5, 10, 20 och 25 av de bästa dagarna på börsen mellan 1983-2013. Räknar man också med ränta-på-ränta och ponerar att man kanske ägde en indexprodukt under alla 20 år så blir skillnaden extremt stor beroende på om du var i eller utanför marknaden.

Världens bästa investerare

MEN(!), det jag ska säga härnäst går inte alls i led med det ovan. Jag säger inte alls att man bör kliva av börsen eller liknande, däremot så upptäckte vi idag att Buffet inte varit så likvid som nu sen i september 2007. Vad säger det egentligen om vad världens bästa investerare tycker och tror om börsen idag? Han säger själv att det beror på att det låga ränteläget gör att lånade pengar är billigare än någonsin och att det i sin tur leder till att många investerare handlar med lånade pengar och således pressat upp kurserna – och nu hittar inte Buffet längre något som är värt att köpa. Det är alltså för dyrt säger världens bästa investerare.

Fine, jag håller med, det är ingen hemlighet. Jag sitter med både Xact Bear och guld i min portfölj, så jag säger knappast att han har fel. Men vad kan en privatinvesterare eller småsparare göra då? Om man ser diagrammet ovan så förstår man att det här med att sälja och avvakta en börsnedgång faktiskt kan leda till att man missar de bästa dagarna och således går miste om avkastning. Det är just på grund av detta som jag alltid tjatar om diversifiering. – Och nej, återigen, jag pratar inte om femton till sexton bolag i fem till sex olika branscher, jag pratar tillgångsslag. Räntor, råvaror, obligationer etc.

Råvaror som grupp ligger väldigt lågt just nu och jag har tidigare nämnt att kakao förutom guld ligger i portföljen. Just nu är jag ute efter en bra råvarufond eller liknande, jag har kikat som hastigast på Xact Råvaror men inte tagit ett beslut än, det är en samling av råvaror i olika råvarugrupper som gör att man som investerare får en bra exponering mot en marknad som annars kan vara svår att nå – jag återkommer med vilken produkt jag väljer och jämförelser!