Värdeinvestera istället för utdelningsinvestera

Jag tycker inte att det är något fel på utdelningsaktier, eller i själva verket en utdelningsstrategi. Jag vill bara vara tydlig med att det inte går att endast se om ett bolag har hög direktavkastning eller att de ökat utdelning år efter år för att sen bestämma sig för om man vill investera eller inte.

Fråga:

Hej, förstår vad du menar med att återinvestera själv vs att bolaget själva gör det. Dock undrar jag över detta; Utdelningsstrategier bygger man i min hjärna upp under flera år av återinvesteringar för att en dag sluta återinvestera och börja känna frukten av sina investeringar på ett förhoppningsvis tryggt sätt, om bolagen är stabila och fortsatt ger utdelning på samma/ökande nivå. Kanske bra spritt månatligen om man har bygg upp sin portfölj så. Om du ser det på det sättet, hur gör man motsvarande med en strategi där värde står i centrum? När är det man använder sig av dina aktieinvesteringar? Och säljer man då av stora sjok inneheav? Känns rimligt om man ska köpa sig ett strandhus eller har något konkret att investera i, men i övrigt lite svårare om det bara ska handla om någon slags livskrydda/ njuteri. Om man skulle utgå ifrån en situation där man kanske inte har världens fetaste jobb/pension. Vill gärna höra dina tankar.

Svar:

Först och främst, väldigt bra fråga, ifrågasättandet är precis av den anledningen som jag inte enbart fokuserar på utdelningsaktier. Jag tänker att fram tills att man har så stort kapital att man har möjlighet att leva på sina utdelningar så kan man lika gärna värdeinvestera – vilket egentligen inte behöver vara motsatsen till utdelningsinvesteringar – för att senare allokera om sitt kapital till utdelningsaktier när du kommit så långt i din investeringskarriär att du skulle kunna leva på endast utdelningar. Alltså, jag ser inga problem med att leva på utdelningar, det är mest vägen dit när man bygger upp sitt kapital där jag tänker att man inte måste avgränsa sig till boloag som delar ut. Jag förstår att mitt tidigare inlägg kunde verka otydligt gällande hur jag ser på utdelningar men det handlade främst om, som jag skrev i början av inlägget, att inte begränsa mig till aktier som endast delar ut. Det finns så många andra bra punkter att titta på när det kommer till att välja bolag!