USA och Kina nära en lösning

New York i december  Trump tweetade att USA och Kina är nära en lösning på handelskonflikten. De kinesiska börserna steg ordentligt på framstegen och det väntas smitta av sig även på OMXS30 som i förhandeln indikerar att öppna kring 1599 en timme innan öppning. Geopolitik och penningpolitik verkar vara mitt huvudfokus just nu.

Skönt för er att jag i alla fall har breddat mig lite och inte bara skriver om QE och andra dumheter, hehe. Det finns faktiskt en anledning, som ni redan bör känna till vid det här laget, som gör det extra intressant för mig att djupdyka i handelskriget.

Jag har skrivit många gånger vid det här laget om att sojabönor (och till viss del andra jordbruksråvaror) tagit mycket stryk av handelskonflikten. Samtidigt som Trump skjuter upp ytterligare tullhöjningar till efter ett nytt möte med president Xi i slutet av mars så uppger anonyma källor för Bloomberg att Kina väntas köpa sojabönor, majs och vete till ett värde om 30 billion USD under 2019. För att sätta det i relation till något så importerade Kina jordbruksråvaror för totalt knappt 17 billion USD under 2018 på grund av handelskonflikten och dessförinnan för knappt 25 billion USD. Och då gäller det alltså alla jordbruksråvaror totalt, och inte enbart de tre jag nämnde ovan.

Vad är min poäng då? Jo, börserna kanske kortsiktigt stiger på nyheten om Kina och USA, men faktum kvarstår att vi står inför en avmattning i den globala ekonomin och då kan detta ge ett ypperligt säljläge för den som vill allokera till andra tillgångsslag – till exempel jordbruksråvaror.