This time its different

Jag lyssnade på näst senaste avsnittet av Macro Voices med Erik Townsend och Patrick Ceresna. Erik har snackat med Keith Dicker om den pågående bubblan i bonds och i slutet av programmet säger Erik följande: ”Well look at the last time that all of the central banks in the world simultaneously conjured money out of thin air and bought bonds with them, pressing interest rates to millennial low rates. That’s never happened before, so we have nothing to measure this by and I have no idea what’s going to happen, but I’m sure it’s going to be interesting.”  This time it’s different!

Ja, mycket är annorlunda nu. Men knappast till någons fördel. Jag har den senaste tiden skrivit en hel del om problematiken med låga räntor, pengatryckande, övervärderade marknader och andra faktorer som tillsammans potentiellt skapar en extremt farlig miljö vad gäller investeringar (i alla fall om vi investerar i värdepapper som aktier, obligationer etc).

Jag läser just nu The Everything Bubble: The Endgame for Central Bank Policy och har mer än en gång fått kommentarer som ”du borde kanske lyssna mer på Ben Bernanke, han har nog rätt bra insyn”. Ni som skriver den typen av kommentarer till mig har uppenbarligen missat poängen. Ja, Ben Bernanke har nog en hel del insyn eftersom han tog över efter Alan Greenspan som ordförande för FED och satt till 2014 innan Yellen tog över. MEN, det är också herr Bernanke som skapat den röra vi befinner oss i nu.

Så, snälla. Sluta. Jag orkar inte läsa ens en sån kommentar till igen. Jag får ont i huvudet av sån dumhet. Det är lite som om ni skulle kritisera det politiska läget i Sverige och jag skulle säga ”Du ska nog lyssna mer på Stefan Löfvén, han har nog rätt bra insyn.” Snälla, lägg av. Tack. Jag tycker att Erik säger det så bra, vi har ingen aning om vad som kommer att hända men vi kan förstå att det blir intressant.

Det finns också de som menar att den bullmarknad vi befunnit oss i sen typ 2009 endast kommer att ses som en rekyl under en mycket bredare och större nedgång längre fram när vi tittar tillbaka om hundra år. Och till alla er som säger att det är annorlunda nu: ja – det är annorlunda.

Vi har aldrig någonsin befunnit oss i en miljö där vi trycker pengar som om det inte fanns en morgondag och sänkte räntorna till rekordlåga nivåer trots kraftig högkonjunktur. Jag säger inte att det kommer gå åt h*lvete. Jag säger bara, precis som Erik Townsend, att framtiden är oviss och att oavsett vad som händer så lär det bli spännande – och, nu är inte läge att satsa allt på en häst. Jag tror fortsatt på att leta efter marknader som har en lägre relativvärdering än aktiemarknaden (t ex råvaror exkl olja) och att hitta en allokering som man känner sig trygg med.