Syn på marknaden just nu

Jag insåg att det var ett tag sen jag skrev om min syn på marknaden (eller ett par veckor sen), och börsen har ju stigit 1,56 % senaste månaden och mycket av det kommer framförallt efter att jag skrev här om att årets uppgång nästan var utraderad.

För att ni inte ska tänka att jag vänder kappan efter vinden eller helt har stoppat huvudet i sanden tänkte jag ge er en uppdatering kring vad jag tror om marknaden. OMXS30 sen 3 juli 2017 Jag handlar fortfarande mina björnar (XACT BEAR) även om den positionen nu är mindre än för två veckor sen – vilket väl kanske inte är så konstigt eftersom jag vill vara följsam. Jag äger dock fortfarande både mycket guld och softs, detta är dock positioner som jag snarare fyller på än skalar ur från. Jag har skrivit om just de ETFerna tidigare här och här men ni kan få en samlad bild nedan.

Jag äger alltså framförallt DBA och GLD. PowerShares DB Agriculture Fund är en ETF med stor spridning i jordbruksråvaror som  soyabönor, bomull, socker, kaffe, kakao m fl. Till en början handlade jag enskilda certifikat med olika råvaror som underliggande tillgång, till exempel endast kaffe eller kakao tills jag nu har allokerat det helt till DBA. DBA utveckling 3 månader Jag köpte min första post den 31 juli i år så jag prickade inte direkt botten men köpte sen mer 21 augusti och 25 augusti efter att successivt gått ur mina cert.

Jag tror, som jag skrivit tidigare, att råvaror är helt rätt just nu med tanke på värdering och framförallt med tanke på skillnaden i värdering mellan just softs och aktier. Däremot funderar jag på att gå igenom några olika branscher för att äga i alla fall något mer bolag än Opus, som ju är min enda exponering mot aktiemarknaden just nu förutom aktiefonder som jag sparar i på lång sikt.

När det gäller GLD, SPDR Gold Trust, så köpte jag första positionen (men har ägt via andra certifikat innan, så kan bli något missvisande eftersom jag varit exponerad mot guld under en längre tid än via GLD) den 7 augusti. GLD utveckling 3 månader Därefter har jag även här fyllt på successivt under tiden som jag omallokerat från certifikat till ETF. Utöver det sparar jag fortfarande i Odin Sverige, Odin Fastigheter, via Lendify och en del likvida medel samt har en mindre position i URA