Substansrabatt eller premie i investmentbolag

Just nu tänkte jag dock prata lite om investmentbolag, efter att jag publicerade gårdagens inlägg där jag bland annat skrev att Melker Schörling skulle presentera sitt substansvärde fick jag ett par frågor angående hur man värderar investmentbolag.

Först och främst är det viktigt att hålla koll på skillnaderna mellan substanspremie och substansrabatt. Ett investmentbolag som handlas med rabatt handlas alltså till en lägre kurs än vad värdet per aktie är och ett investmentbolag med substanspremie handlas till en högre kurs än vad investmentbolagets värde per aktie egentligen är.

För och nackdelar med premie/rabatt

Vad finns det för för- och nackdelar med premie och rabatt, undrar ni. Jo, handlar du ett investmentbolag med substanspremie, låt oss ta Melker Schörling som exempel, Melker Schörlings aktie handlas idag med en substanspremie om 4 procent, vilket innebär att du betalar 4 procent mer för deras aktie än om du köpt samma fördelning av deras innehav själv. Anledningen till att jag kan tycka att det är fördelaktigt är att jag ju faktiskt låter ett proffs (inte längre Melker Schörling själv dock) välja ut rätt innehav.

Om man tittar på aktiens utveckling sedan de noterades 2006 har det varit en extremt bra affär för aktieägarna.

Det är väl framförallt det senaste aktien har gått kräftgång men det beror till stor del av de anledningar jag pratade om igår, Melker Schörlings avgång och Ola Rollén.

Hexagon utgör fortfarande det största innehavet i Melker Schörlings portfölj, så frågan är hur utvecklingen kommer att se ut framöver då Rollén faktiskt är åtalad för insiderbrott. Melker Schörling har tidigare varit mitt självklara val bland investmentbolag men just nu tycker jag att framtiden ser något osäker ut och det är inte en risk jag är villig att ta på de här nivåerna.

Bolag med premie jst nu

Tittar vi på andra investmentbolag som handlas med en premie så hittar vi bland annat Creades A, Lundbergföretagen B, Svolder B, Traction B och Öresund.

Bolag med rabatt just nu

Om vi tittar på substansrabatt istället. Många uttrycker det som att köpa utdelning med rabatt, vilket ju till viss del är sant. Här har jag tagit Industrivärden C som exempel som handlas till 187,30 kr per aktie men substansvärdet är 203 kr per aktie, vilket ger en substansrabatt om nästan 7,6 procent.

Sammanfattningsvis så finns det såklart både för- och nackdelar med att köpa investmentbolag både med premie och rabatt. Jag tycker att det viktigaste är att du känner att du tycker att innehaven i bolaget känns bra och att du har förtroende för ledning och styrelse. När jag började investera så tittade jag också på ägarbilden, jag ville gärna se att ledningen faktiskt själva ägde en stor del aktier i bolaget för att jag skulle känna mig trygg i att de sätter bolagets välmående främst.