Sparande är inte en quick fix

Visste ni att studier pekar på att människor är som lyckligast under förväntan? Visste ni att andra studier visar att vi blir lyckliga av att ta beslut som gynnar oss och får oss att känna oss mentalt och fysiskt starka? Vanliga exempel på detta är att fysisk aktivitet gör oss lyckligare i längden och jag håller med, men jag tror även att den här forskningen skulle kunna betyda att vi faktiskt blir lyckliga av att spara och investera.

Har ni någonsin hört att någon ångrar att hen började träna? Däremot hör man ofta att andra ångrar att de inte började. Samma sak gäller sparande och investeringar.

Sparande och investeringar kräver tid och tålamod

Om vi nu ändå är inne på att likna investeringar och sparande vid träning så har jag fler exempel, men det absolut viktigaste är att det inte är en quick fix. Det kräver tålamod och tid innan det ger resultat – dessutom kan man inte tvärt sluta för då blir resultatet inte det samma.

Att spara och investera är inte en quick fix. Det löser inte dina ekonomiska problem om du har sådana över en natt. Det tar tid och det kräver tålamod men jag skulle vilja påstå, men vetenskap i ryggen, att du inte bara blir rikare rent pengamässigt utan en lyckligare individ. Genom att spara och således ta ansvar för sitt eget liv och sin ekonomi blir vi lyckligare. Av förväntan på vad vi sen ska kunna göra med vårt sparkapital, till exempel ha möjlighet att gå ner i arbetstid eller i alla fall spendera tid på det vi tycker är viktigt i livet, blir vi också lyckliga.

Om vi ger människor möjligheten att själva ansvara för sin ekonomi ger vi också människor möjligheten att bli lyckligare. Med det sagt vill jag inte påstå att man blir lycklig av att ha mer pengar, utan att lyckan kommer, som jag skrev inledningsvis, från att ha tagit beslut som senare gynnar dig och din familj.