Short H&M 2018

Jag tänkte skriva lite om hur jag fyllde på min korta position i H&M igår. Har du någonsin blivit arg på någon för att hen inte tycker samma sak om en aktie som du? Då har jag en nyhet till dig – du borde inte köpa och sälja aktier själv.

Argument

Stefan Perssons köpfest är över för den här gången. Om en månad släpper H&M nästa delårsrapport och om jag ska vara helt ärlig så tror jag att den som köpt H&M på dagens nivåer kommer att bli besvikna en tid framöver innan det (kanske) vänder. När jag i januari drog mitt case om 70-90 kronor för H&M var min tidshorisont några år. Så ni som tyckt att det varit smart att påpeka att kursen studsat från 117 till dagens nivåer kan väl läsa om det inlägget eftersom jag skrev att rekyler under nedgång är regel snarare än undantag. Dessutom har herr Persson – precis som förra året när jag kommenterade det – använt den utdelning han fått för att köpa mer aktier i H&M. Men who can blame him. Självklart återinvesterar han sina miljarder i sitt egna bolag, vad skulle han göra annars?

När jag skrev att jag utökat positionen inför rapporten om en månad var det flera som skrev ”Jag tror att Stefan Persson vet mer om H&M än vad du gör.” och ja, det hoppas jag verkligen men: Stefan Persson är alltså huvudägare i H&M och vill såklart återinvestera sin utdelning i sitt bolag, det hade varit konstigt annars. Om Stefan Persson handlar på insiderinformation som inte ännu nått marknaden så begår han ett brott.

Vi har inte samma investeringshorisont. Jag har sagt att H&M mycket väl från de här nivåerna kan vara ett bra case på mer än 10 års sikt (Persson köper med horisont ca forever) men jag tittar ca 1-3 år fram och tror fortfarande inte att kursen sett lägsta nivå än. Visste Persson mer än mig de senaste åren när han ALLTID har återinvesterat? Hela vägen ned från 360 till idag eller försöker han pricka botten? Perssons köp har historiskt inte följts av några positiva nyheter och han har var mycket tydlig med att det bara handlar om att återinvestera utdelning och inte ett försök att ”komma in billigt”. Perssons köp har historiskt kortsiktigt pressat upp kursen, jag har alltså väntat på att det ska vara en månad kvar tills rapporten släpps för att inte utöka min korta position för tidigt och därmed förlora pengar för att Stefans köp trycker upp kursen. Kids, don’t try this at home. Eller, jo. Men under eget ansvar. ”Investeringar” (alltså spekulationer) kan gå både upp och ned osv.

Jag väljer alltså helt att bortse från det faktum att Persson fortsätter att köpa aktier i H&M och tittar istället bland annat på följande: Negativ utveckling senaste åren Mycket talar för att resultatet för 2018 kommer att vara sämre än 2017 De kommer förmodligen att behöva sänka utdelningen nästa år (eller låna pengar för att ha råd att dela ut) Minskad klädförsäljning i Tyskland som är H&Ms största marknad Detta är bara några av alla anledningar till att jag tror att vi kommer att se ett fortsatt svagt resultat för H&M. Jag har aldrig sagt att jag ogillar H&M. Dessutom måste man skilja på känslor och positioner. Att ligga kort ett bolag betyder inte att jag ”hatar” det eller vill att det ska gå i konkurs. Det betyder bara att jag efter min analys tror att det finns en större nedsida och därmed positionerar mig efter det. Skulle förutsättningarna förändras så kommer jag antingen att stänga min position eller istället köpa H&M. Det finns alltså bara tre lägen när man investerar och ALLA ska vara frånkopplade från känslor: Priset är för högt = jag vill sälja (blanka) Priset ligger nära värdet = jag står utanför Priset är för lågt = jag vill köpa Jag har gjort min analys, fattat mitt beslut och handlar därefter. Har du?