Så undviker du slentrianshopping i rådande läge

När allt mer tid tillbringas hemma är det lätt att halka in på olika webbutiker och klicka hem produkter för att stilla tristess eller oro över världsläget. Trots att beteendet kan ge en tillfällig känsla av tillfredsställelse är det ingen långsiktig lösning. Tvärtom kan det i värsta fall utvecklas till ett köpberoende som i sin tur kan leda till ekonomiska problem. Här får du reda på hur du undviker slentrianshopping i pandemins tidevarv.

Covid-19 – en anledning att dra i konsumtionsbromsen

Sedan Covid-19 nådde Sverige har över hundratusen invånare varslats eller permitterats. Även om du inte är en av dem är det viktigt att du tar tag i din ekonomi medan du har chansen. Pandemin är långt ifrån över och ingen vet exakt hur den kommer att påverka arbetsmarknaden, framtida räntor eller privatpersoners ekonomi. En sak är dock säker; drabbas du av en motgång kommer den att bli betydligt enklare att hantera om du har kontroll över din ekonomi.

Därför älskar vi att shoppa

Det första steget i att undvika slentrianshopping är att förstå vad som händer i hjärnan när du shoppar. När du konsumerar frigörs dopamin som triggar igång belöningssystemet i hjärnan, och du upplever samma välbefinnande känsla som när du tränar, spelar eller dricker alkohol. Många tar därför till shopping för att stilla obehagliga känslor såsom ångest, oro eller ensamhet. Dessvärre löser det här beteendet inga problem, utan kan tvärtom leda till mer ångest om du gör av med mer pengar än din ekonomi klarar. Handlar du för mycket på nätet? Läs gärna även expertens tips om du shoppar för mycket!

Skilj på behov och önskan

Som vårt samhälle är uppbyggt är det svårt att sluta konsumera helt och hållet, såvida du inte är självförsörjande. Nyckeln till att shoppa lagom är därför att lära sig att skilja på vad du vill ha och vad du faktiskt behöver. Mat är något du inte klarar dig utan, men den där tröjan eller högtalaren kan du faktiskt vänta med att köpa.

Bryt och ersätt vanan

Om du har för vana att scrolla igenom webbshoppar för att slappna av finns en stor risk att du råkar klicka hem en produkt av bara farten. Ett tips för att du ska låta bli att slentrianshoppa är att du helt enkelt undviker att gå in på webbshoppen, och vanan kommer bli lättare att bryta om du ersätter den med en ny. Du kan till exempel ladda ner ett (kostnadsfritt) spel till telefonen som håller fingrarna i styr.

Skriv ner summan du hade spenderat

Du är säkert medveten om hur lätt det är att spendera utan att man egentligen lägger märke till det. Ha köpstopp under en period men skriv istället ner summan på det du i vanliga fall hade köpt. Var noggrann och notera allt från fika till elektronik. I slutet av perioden kommer du att få svart på vitt hur mycket du faktiskt har sparat genom att sluta slentrianshoppa. Vill du vara riktigt snäll mot ditt framtida jag för du istället över summan till ditt sparkonto.

Låt dig inte luras av erbjudanden

Varumärkenas kampanjer är utformade för att få dig att tro att du måste konsumera omgående för att inte gå miste om en otrolig chans. Men såvida du inte har gått och suktat över en viss produkt i flera månader – strunta i erbjudandet! Att handla på rea är inte synonymt med att fynda, snarare att falla för varumärkets försäljningsknep.

Skjut upp köpet till senare

Om du är nära att falla dit och klicka hem en produkt; fundera på om du kan skjuta upp själva köpet ett par veckor. Tänk inte ”nej”, tänk ”senare”. I de flesta fall kommer du ha glömt bort varför produkten först kändes så åtråvärd, och på så sätt kan du undvika att köpa saker du faktiskt inte behöver.