Så kan du spara pengar med ditt kreditkort

De flesta artiklar som handlar om kreditkort kretsar kring de potentiella fallgroparna och farorna med dessa. Du känner därför säkert redan till att vissa konsumenter trillar i skuldfällor på grund av sina plastkort, samt att du kan tvingas betala stora summor i räntor och avgifter om du inte betalar din kreditkortsskuld i tid.

Det ligger förvisso en viss mån av sanning i dessa påståenden. Faktum är dock att uppsidan med att använda ett kreditkort ofta väger tyngre så länge du använder kortet på ett ansvarsfullt sätt. Om du istället faller i de vanliga fällorna och samlar på dig en stor skuld på grund av ditt plastkort, är det naturligtvis inte bra. Men genom att använda det på rätt sätt kan du faktiskt spara och tjäna pengar.

Allt du behöver göra för att hamna på plus är att följa två enkla regler: handla inte för mer än vad du har råd med och betala hela skulden varje månad. Håller du dig till detta rättesnöre kan du använda kreditkortet till din fördel. Nedan går vi dessutom igenom några handfasta tips som kan hjälpa dig på traven i din strävan att spara pengar med ditt kreditkort.

Betala för ditt kreditkort och få bonus på dina köp

Ett kreditkort med bonus gör det möjligt för dig att samla bonuspoäng när du handlar. Om du använder dig av ett sådant kort för att betala för det mesta, kan du samla ihop många poäng på ganska kort tid.

Ponera till exempel att ditt kort ger dig 1 % i bonus på alla inköp, och att du använder det för att betala räkningar och andra utgifter till ett värde om 10 000 kronor i månaden. Du tjänar då 1 200 kronor per år, och än mer om du får en högre procentsats i bonus.

Använd prisskyddet om du har möjlighet

Vissa kreditkort har en funktion som kallas för prisskydd. Jämförelsesajten Alltomkreditkort.se uppger vanligtvis i sina recensioner av olika kort huruvida dessa har ett sådant skydd eller ej. Detta gör att du enkelt kan hitta ett kort som skyddar dig mot prisskillnader.

Prisskyddet syftar nämligen till att förhindra att du betalar alltför mycket för de varor du köper. Om du köper en viss produkt bara för att några dagar senare se att priset på produkten har sänkts, kan du med ett sådant skydd få tillbaka mellanskillnaden.

Detta fungerar smidigare med vissa kreditkort än med andra. Vissa kreditkortsföretag kräver att du fyller i en blankett och tillhandahåller ett inköpskvitto på ditt köp, medan det hos andra företag räcker med att registrera köpet på en webbplats.

Viktigt att betala hela saldot

Som redan har nämnts bör du varje månad betala hela ditt skuldsaldo. Vikten av detta kan inte understrykas nog. Om du inte betalar hela skulden kommer du nämligen påföras räntekostnader som helt tar udden av de besparingar som du gör genom att använda kortet. Se därför till att alltid betala hela skuldsaldot när du får din kreditkortsräkning. På så vis undviker du såväl räntekostnader som förseningsavgifter.

2 thoughts on “Så kan du spara pengar med ditt kreditkort

  1. Tack för tipset om prisskydd, det hade jag inte koll på tidigare.

    Mitt eget tips vad gäller kreditkort är att många kort har möjligheten till inlåningränta. Det ger inte bara möjligheten att betala hela fakturan innan den kommer (eller till och med att hela tiden ligga på positivt saldo), utan också få ytterligare betalt just för inlåningen (om saldot är positivt dvs). Det här torde dra ner risken kring skuldfällan som du nämner.

Comments are closed.