Rekyler vid en börsnedgång

Vi diskuterade här på kontoret om en kommande börsnedgång och hur det är att befinna sig i en baisse. Jag menar att det kommer att bli svårt rent psykologiskt för många (mig själv inräknad, trots förberedd genom diversifiering och mycket likvid) när börsen rekylerar upp under nedgångar och låter investerare tro att vi är på väg ut ur en nedgång/baisse trots att vi kanske fortfarande befinner oss på toppen eller bara halvvägs ner om man tittar tillbaka några år senare.

En kollega berättade då för mig att detta faktiskt är ett fenomen. Att under en tvåårig kraftig nedgång kan man se fler – stora – rekyler upp än under en hel uppgång/hausse.

Vad vi menar med rekyler

Med rekyler menar vi alltså tillfällen då börsen studsat upp mer än 10 % från den lokala botten. Jag bara vill att man ska förstå det bakomliggande och att man är ödmjuk inför marknaden och hur svårt det kommer att vara när börsen rekylerar upp över 10 % emellanåt under en längre nedgång. En nedgång går inte spikrakt nedåt, den sker inte heller över en natt och den är inte, oavsett hur väl förberedd man är, förutsägbar eller lätt att ta sig igenom.

Rekyler

Det är därför jag tjatar om diversifiering! Det finns så många bra – och lättillgängliga – alternativ idag att det faktiskt är helt orimligt för mig varför man skulle investera hundra procent av sitt kapital i aktier. Jag förstår tankarna kring att inte timea marknaden och att det är ”time in the market” som gäller – fine. Men som jag skrivit innan, marknaden behöver inte betyda aktiemarknaden – det kan vara vilken marknad som helst, så länge du investerar i något. Hoppas att jag inte skrämde någon.