Råvaruindex och OMXS30

Jag är, som ni vet, ett fan av diversifiering och skrev i förrgår om att till exempel ha råvaror som alternativ i portföljen. Jag är framförallt intresserad av råvarugruppen ”softs” som innehåller bland annat kakao, kaffe, socker, bomull, timmer, apelsinjuice m fl.

Jag kom över grafen nedan som jämför softs index med OMXS30 från 5 september 2014 till idag. Blir knappast mindre sugen på råvaror när jag ser den. Jag har ju skrivit om softs som råvarugrupp tidigare här, men tänkte idag jämföra lite olika produkter som gör att du kan exponera dig mot hela gruppen softs och inte bara enskilda råvaror. Jag har hittat två ETFer som båda investerar i softs. Båda innehåller dock endast socker, bomull och kaffe, vilket väl kanske inte är så konstigt eftersom att dessa är överrepresenterade som undergrupper.

Jag vill ju fortfarande vara exponerad mot kakao så kommer att hålla min position i kakao men via en ETF istället för det certifikat som jag har idag. Detta är två små fonder där den ena endast har ca 600k USD i AUM (asset under management) och den andra ca 1,68 miljoner USD. Ovan kan ni se en sammanställning av ETFerna och nedan en jämförelse av viktning. Jag vill att viktningen ska vara så jämnt fördelad som möjligt och väljer därför alternativ nr 2. Den var också större och det fanns ingen skillnad vad gäller avgifter (båda 0,75 % som ni kan se i tabellen ovan). Dessutom har den varit igång längre. Vad gäller socker i sig så tror inte jag att det är en långsiktig investering på över 20 års sikt utan hoppas att efterfrågan av just socker för vår hälsas skull ska ha gått ner tills dess. För er som är intresserade så går båda att handla via till exempel Nordnet.