Portföljen på 5 års sikt

Jag fick en läsarfråga på mailen som gällde min syn på en portfölj på fem års sikt. Portföljen i sig innehöll sex bolag i olika branscher (H&M, Atlas Copco, Axfood, Castellum, Industrivärden och Handelsbanken) och min första tanke när jag ser innehaven är att det är en generellt bra spridning mellan olika branscher; men att jag hoppas att detta endast avser en aktiedel och att portföljen är kompletterad med andra tillgångsklasser som till exempel guld och råvaror. Vad gäller vad jag tror på en femårssikt så är det bättre att jag svarar för marknaden generellt först och sedan kikar närmre på respektive bolag.

Marknaden är högt värderad, till och med rekorddyr. Nedan ser vi en graf över OMXS30 mellan 4 augusti 1987 och idag (6 augusti 2017). Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är att från att börsen föll från rekordnivåer under IT-kraschen år 2000 så skulle det dröja över två år innan den bottnade och ytterligare 13 år innan vi var tillbaka på samma nivåer som på toppen. Tittar vi på topp nummer två, finanskrisen 2007-2008, så skulle det dröja till år 2014 innan vi var tillbaka på samma nivåer som toppen år 2007.

Skulle vi få ett nedställ på 50 procent från de nivåer vi befinner oss på nu skulle det alltså förmodligen ta längre tid än fem år för börsen att ens nå tidigare toppnivåer igen. Därför är inte heller en investeringshorisont på fem år tillräckligt för att placera på börsen – då är det bättre att välja andra spar- och investeringssätt.

Vad är min poäng? Det går inte att säga något på fem års sikt. Just nu är börsen rekorddyr och när en korrektion eller ett nedställ kommer så kommer vi alltså inte att ha återhämtat oss på fem års sikt! Men med det sagt – om portföljen eller det totala kapitalet som frågeställaren har investerat ligger i uteslutande aktier så spelar det ingen roll hur bra riskspridning man har mellan olika branscher, det krävs ytterligare allokering i andra tillgångsslag.

H&M ,Jag har ju skrivit en hel del om H&M. Jag kan fortfarande tycka att aktien är dyr och frågar mig hur det kommer sig att H&M under en bullperiod gått från över 360 kr till att nu stå i strax över 220 kr. Nu har de också valt att dra ner på informationsflödet, vilket jag som investerare tycker är ett varningstecken. Jag tror att transparens mot sina aktieägare är A och O. Dessutom, om man ska säga något om Stefan Perssons insiderköp så tror inte jag att det säger speciellt mycket. Persson får nu över sex miljarder (!) kronor i utdelning varje år, han äger endast fastigheter och H&M-aktier och insiderköpet är nog snarare formellt än en köpsignal. Skulle Persson köpa på grund av att han vet något om H&M som inte marknaden vet så är ju köpen direkt olagliga.

Atlas Copco, industrileverantör, med högre P/E-tal än Nasdaq Stockholm och högre än snittet för industrivaror och tjänster. Alltså dyrt både i relation till hela börsen och till samma bransch.

Nu säger inte endast P/E-tal så mycket men de har också efter att ha varit starka på börsen en längre tid fallit de senaste månaderna. Då kan man också fråga sig hur Atlas Copco hade hanterat en korrektion på börsen.

Axfood är ett bolag som jag har något bättre koll på eftersom att det ligger i båda mina systerdöttrars portföljer – men där med en horisont om tjugo år (vilket om du frågar Micke borde vara minimum för att hänga på börsen). Något högre P/E-tal än bolag i samma bransch men lägre än övriga Stockholmsbörsen. Det jag framförallt gillar med Axfood om man jämför med ICA-gruppen är att Axfood har varit duktiga på att se vad marknaden vill ha. Då tänker jag framförallt på att de är mycket bättre på onlinehandel för mat och ju också köpte mat.se. På längre sikt än fem år så tycker jag att Axfood är en bra del i en portfölj.

Castellum, fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Sverige och Danmark med ett fastighetsvärde på 75 miljarder kronor. Jag gillar fastighetsbolag, ingen hemlighet. Jag brukar dock personligen föredra fastighetsbolag inriktade på bostäder på grund av växande befolkning – men då behöver vi såklart större och fler arbets- och butiksytor också. Vad gäller aktiekursen så är den volatil men i stigande trend på lång sikt. Flera aktörer (JP Morgan och Goldman Sachs) har bara under sommaren höjt rekommendationerna till köp.

Industrivärden, investmentbolag, de äger bl a Handelsbanken som även läsaren som skickade in sin fråga har i sin portfölj, har du funderat på att det innebär ett dubbelinnehav? Handelsbanken är dessutom deras största innehav, vilket kan vara lite väl riskfyllt för min smak om tanken är en väldiversifierad portfölj. Handelsbankens resultat kommer ju vara tydliga även i Industrivärdens kurs. Sen hittar vi bl a Volvo, Sandvik, Essity och SCA, SSAB och Ericsson m fl. Och – Axfoods största konkurrent ICA gruppen. Vill du ha följande bolag i din portfölj så är ju Industrivärden en bra spelare med en substansrabatt på över fem procent.

Och så till sist Handelsbanken, de har gått svagt i år. I skrivande stund ned 4,63 procent. Jag själv äger inte banker i min portfölj så jag har faktiskt inte stenkoll – men säger samma sak här som om Industrivärden. Dubbel exponering, kanske bättre att byta ut det innehavet mot något annat i en annan bransch t om?

Hur ska vi sammanfatta då? Överlag, bra spridning branschmässigt men vad gäller respektive bolag så hade jag personligen tittat över H&M, Atlas Copco och Industrivärden eller Handelsbanken. Förmodligen hade jag valt bort Industrivärden istället för Handelsbanken eftersom att Industrivärden 1) är för exponerad mot just industri för min smak och 2) äger ICA Gruppen när det i denna portfölj samtidigt ligger Axfood.

Och, kanske det viktigaste som jag tog upp i början av inlägget. Exponering mot endast aktiemarknaden är hög risk i sig, oavsett hur diversifierad du är i olika branscher och bolag!

Viktigt att komma ihåg dock är att jag inte är en rådgivare och att detta endast speglar mina tankar kring portföljen!