Ökande befolkning och bostadsbrist

Bara några timmar efter mitt tidigare inlägg där jag spekulerar i bostadspriser framöver (utan att ta hänsyn till t ex eventuella räntehöjningar) och menar att jag tror att vi kan få se en stagnation framöver men inte en stor bostadskrasch a la 90-talet dök en artikel upp på DN som handlar om hur Sverige fortsätter att växa, jag tänkte därför utveckla mitt resonemang något.

I korthet säger artikeln att 
1) Sveriges tätorter växer och att 
2) det är främst universitetsstäder som växer framför t ex industristäder, 
3) att befolkningen inte måste krympa i storstäder för att många flyttar till mindre orter.

Vad är det som påverkar vart vi flyttar då? Om vi jämför till exempel Linköping med Norrköping mellan 1960-2015 så växte Linköping från 65 000 invånare till 106 000 medan Norrköping endast har vuxit med 3000 personer under samma period. Detta tros bero på att Linköping är en universitetsstad och Norrköping industristad. Av SCBs befolkningsstatistik går att utläsa att många av Sveriges Industristäder har mer eller mindre slutat växa de senaste 50 åren samtidigt som studentstäder växer allt snabbare.

Det är dock viktigt att komma ihåg att stadshierarkier är föränderliga och att vad som styr vart människor bosätter sig idag inte nödvändigtvis är samma anledning att bosätta sig på samma plats i framtiden. Där är ju framförallt skillnaden på tillväxt i industristäder och universitetsstäder viktig.

Sen verkar dessutom många tro att marknaden är ett nollsummespel. Att om mindre städer växer så betyder inte det att till exempel Stockholm blir mindre eller stagnerar. Med den just nu stora befolkningsökning vi ser i Sverige som delvis beror på stor invandring så växer många olika delar av landet mätt till befolkning.

Tack för informationen, det var informativt. Vad ska jag göra med den? Just fastighetsbolag är ju alltid aktuella om ni frågar mig. Det finns flera olika alternativ på marknaden och jag bevakar just nu SSM Holding som noterades tidigare i april, jag är inte intresserad av att gå in än men håller det som ett öppet case framöver. SSM Holdning fokuserar främst på bostäder för ”morgondagens urbaniter”, alltså personer mellan 20-44 år som står inför någon form av förändring i livet på grund av t ex jobb eller studier måste flytta. De bygger mindre lägenheter och arbetar med byggeffektivisering för att dra ner på byggtiden så mycket som möjligt. De bygger endast i Stockholms närförorter, där finns det ju definitivt behov av bostäder.

Jag har inte tittat alls på värderingen än, vilket också är en av anledningarna till att jag inte bestämt mig för om jag är intresserad eller inte. Jag försökte förklara det här med värdering för en vän som funderade på att teckna Bambusers IPO. De omsatte under 2016 mindre än 6 milj sek efter att ha minskat omsättning från föregående år och går till First North med en värdering på 115 milj sek. Dessutom gör de förlust. Vad gäller värdering här så hade jag inte betalat mer än en värdering på kanske 12-15 milj sek. Sidospår, men om man nu ska prata om värdering. Som jag sa till min vän:

Det spelar ingen roll om de säljer evigt liv om de värderar sitt bolag till nästan tio gånger så mycket som det faktiskt är värt.

Fortsättning: toppen är inte nådd i priserna

Fatighetsmäklarna på Birger Jarlsgatan som väntade på att kontoret skulle öppna för att de idag började sälja lägenheter i ett nyprodprojekt.

Jag vet att vi många gånger säger att toppen är nådd i bostadspriserna framförallt i Stockholm men min spaning är att så länge det är så stor bostadsbrist som nu så kommer priserna inte att falla.

Min hypotes är dessutom att vi inte kommer att se ett 50 procentsfall som på 90-talet utan snarare att utvecklingen stannar upp något. Anledningen tror jag blir att företag och människor väljer att flytta till andra, billigare, delar av Sverige.

Vi hade en diskussion på Twitter om de framtida bostadspriserna och de som jag pratade med verkar rörande överens om att vi kanske ser en stagnation men inte ett ras framöver.

Jag är ju lite sugen på det här med fastigheter överlag, blev därför väldigt glad när jag pratade med mina föräldrar i veckan som berättade att de investerat i ytterligare en fastighet. De ser det inte helt som finansiella investeringar utan äger en stuga i Idre eftersom att vi alltid åkt på många skidsemestrar varje år och köpte precis en lägenhet med havsutsikt på kusten eftersom att de själva älskar att vara där.

När stugan och lägenheten är tomma hyr de ut dem och får på så sätt in hyresintäkter som täcker eventuella kostnader. Jag överväger att göra det samma men med en lägenhet utomlands, först måste jag bestämma mig för land och stad bara.