Nordnet Robosave – omdöme och recension

Ni som läst på denna sida ett tag vet hur mycket jag skriver om diversifiering – i olika tillgångsslag. Robosave gör detta via ETFer (börshandlad fond) åt dig. 

Robosave jagar inte de ”hetaste” aktierna just nu eller perfekt marknadstiming utan hjälper dig att bygga upp ett långsiktigt sparande genom att varje månad systematiskt investera i börshandlade fonder med hög kvalitet och låg kostnad.

Systematisk investering

Hur gör jag då? Först svarar man på tolv frågor för att avgöra horisont, sparbelopp och riskbenägenhet. Sedan får man ett förslag på en portfölj med en fördelning av tillgångar som är anpassad efter ens individuella sparprofil. Men vet ni vad det bästa är? Din portfölj ombalanseras automatiskt och uppdateras löpande för att motsvara den ursprungliga fördelningen. Smart va?

Efter att jag hade svarat på frågor kring min riskprofil och horisont fick jag förslaget ovan. Alltså 65 % aktier, 30 % obligationer och 5 % råvaror. I min portfölj nu har jag betydligt större andel råvaror än vad som föreslås här, vilket jag kommer att fortsätta med. Det som är så bra med Robosave dock är att man kan månadsspara – precis som i en fond – men i en portfölj av ETFer som är framtagen just efter din profil.

Avgifter

Robosave kostar en årsavgift plus avgifter till fondbolagen för ingående fonder, vilket är en bråkdel av vad traditionell finansiell rådgivning kostar. Robotrådgivning med börshandlade fonder som underliggande tillgång är första steget, men framöver kommer Nordnet att lansera fler produkter inom området för digital rådgivning.

Summering

Jag tycker att det är fantastiskt att Nordnet nu erbjuder en tjänst som förenklar diversifiering!