Lynchning i Sri lanka

Ingen resa är fulländad utan en riktig lynchspaning, eller hur? Här i Colombo håller de just nu på att bygga en konstgjord ö, projektet kallas ”Colombo Financial Centre” och är precis som det låter ett projekt för att bygga ett nytt finanscenter i Colombo.

Den här ön väntas ge över 83 000 jobb i olika sektorer när den står färdig (då har vi inte ens räknat med de arbetstillfällen som skapas i samband med byggandet). Jag tänkte därför att vi ganska enkelt förklarat och kortfattat kunde kolla på i vilken ordning man kan titta på två olika sektorer i ett land under tillväxt.

Det första som krävs för att kunna bygga något är monetära medel, alltså pengar. Därför är den första sektorn som är intressant för ett land under tillväxt just banker. Banker krävs i alla länder, inte minst för lån till privatpersoner och företag för att de ska kunna bygga bostäder, kontor, butiker etc.

När företag via banker då har tillgång till lån möjliggör det investeringar i byggprojekt, vilket innebär att om man utifrån, som investerare, tittar på en tillväxtmarknad som helhet ser att banksektorn vid det här laget är dyr så kan nästa sektor i ledet att titta på vara just byggsektorn. Viktigt att tänka på här är dock att det inte är säkert att det är just lokala byggföretag som vinner upphandling för projekt som ovan utan att man om man ser att byggföretag fortfarande har en relativt låg multipel bör titta efter vilka företag som faktiskt är anlitade. Köp alltså inte alla lokala byggföretag och hoppas att det är de som får bygga i slutändan.

Efter bank- och byggsektor kommer även såklart alldagligvaror och senare sällanköpsvaror- och tjänster. För det är nämligen så att när en ekonomi rullar och människor upplever att de har tillgångar (ja, upplever, för även om vi bor i en bostad som vi inte tänkt sälja och priset på bostaden stiger så tenderar vi att konsumera mer, bl a på lånade pengar som vi inte hade haft tillgång till om bostadspriset inte ökat, för att vi känner oss rikare) så ökar efterfrågan på just sällanköpsvaror- och tjänster.

Det här är inte ett facit för HUR man ska analysera ett lands ekonomi men just banksektorn är i princip alltid rätt att börja titta på om man är nyfiken. Sen får man inte glömma att värderingar ser olika ut i olika länder, så en bank som med västerländska mått hade sett dyr ut kan lika gärna vara ett kap i en annan del av världen.

Med det sagt spelar det inte så stor roll hur bra min spaning är för även om jag hade hittat typ en ETF med exponering mot den lankesiska byggsektorn så hade jag förmodligen ändå inte kunnat köpa den nu efter MiFID II. Jag får helt enkelt bevaka marknaden och låtsas vara lite bitter om jag har rätt i min semesteranalys!