Lucara Diamond sålde diamanter för 54,8 miljoner USD

Igår gick Lucaras auktion i Botswanas huvudstad Gabarone av stabeln. VD William Lamb hade tidigare sagt att försäljningen indikerade ett snittpris på 30 000 – 32 000 USD, vilket skulle vara rimligt. Försäljningen landade i verkligheten på ett snittpris om 31 010 US per carat, bra med andra ord.

Totalt femton stenar såldes varav tre för mer än 4 miljoner USD. Den största stenen på 374 carat, såldes för 17,5 miljoner USD vilket ger ett snittpris på 46 935 USD per carat. Tidigare har Lamb uttalat sig om att denna försäljning skulle bli den bästa i Lucaras historia. Frågan är om den är inpressad i kursen eller inte.

Jag har ju ägt Lucara till och från sen början på 2016 egentligen men sålde årsskiftet 2016/2017 på grund av att min marknadstro ändrades och jag väntade på en sättning och då inte ville äga ett bolag som i själva verket tillverkar lyxprodukter – det första vi säljer vid en försvagad ekonomi.

Eftersom att börsen istället mår bättre än någonsin så får jag ju ändra min marknadssyn igen (jag har tidigare skrivit om vikten av att följa sin strategi – men att kunna vara versatil när det krävs). Lucara är fortfarande ett bolag med rimlig värdering om man jämför med många andra, med ett p/e-tal på strax över 12 och en hög räntabilitet så gick jag in igen tidigare i veckan. Min plan är att äga långsiktigt så länge inget fundamentalt ändras i bolaget eller min marknadssyn återgår till pessimistisk.

Men å andra sidan äger ju jag både guld och Bitcoin vilket gör att jag känner mig ganska trygg inför en börsnedgång ändå!