Komplicerat geopolitiskt läge och vete

Jag tänkte skriva lite om hur det geopolitiska läget i världen just blev ännu mer komplicerat. Nu tänker jag faktiskt inte alls på USA utan på att en av Kinas största hamnar (Dalian) slutar importera kol från Australien. Australien har ju, som ni säkert känner till, haft nästan trettio år av tillväxt. Tänk er ett land där den ekonomiska tillväxten aldrig mattas av och till slut blir floskler som ”it’s different this time” sanna när allt fortsätter uppåt.

Att Kina delvis slutar importera kol från Australien (Dalian Harbor står dock endast bara för 1,8 procent av Australiens totala kolexport, but still. Detta skulle kunna vara början på något större) kan dock sätta stopp för den hittills nästa tre decennier långa solskenshistorien eftersom energi (framförallt olja och kol) i sig utgör ca 35 procent av Australiens totala export.

Jag gjorde en liten sammanställning över Australiens topp 10 exportvaror och hur stor del av landets totala export respektive del utgjorde under 2018. Innan vi fortsätter på geopolitikspåret så vill jag bara gå in lite på ett sidospår som gäller soft commodities och specifikt vete. När jag tittade på förändringen jämfört med föregående år gällande Australiens export så fann jag att exporten av vete minskade med 33,4 procent år 2018 mot 2017.

…Sååååå jag fastnade lite i rapporter gällande världens största producenter av vete och hittade mycket spännande saker. Först såg jag dock att den senaste rapporten som skulle kommit ut ”ställdes in” på grund av government shutdown, tack för den Trump, men jag kikade istället på den som gällde 2018 samt prognoser för 2019/2020 (alltså jag är så exalterad när jag skriver det här!) och inser nu att jag kanske får tillägna ett helt eget inlägg åt mina fynd. Men, summan av kardemumman är ändå att jag tror att det kan vara bra läge att kika på vete nu.

Okej, låt oss återgå till det geopolitiska läget. Eftersom vi blir överösta av makrodata varje dag så är det såklart svårt att veta vad man ska lyssna på eller inte. Just Kina är en otroligt viktig och stor del av den globala ekonomin och därför bör vi hålla koll på hur tillväxten ser ut just där. Vad gäller Australien så har man tidigare diskuterat att de skulle ta stryk av en avmattning i den kinesiska ekonomin eftersom ca 28 procent av Australiens totala export  går till Kina (2017).

Men vad har Australiens export till Kina för betydelse för den globala ekonomin? – Jo, den skulle kunna fungera som ett viktigt signalvärde om hur den kinesiska ekonomin går. Men, bör som alla parametrar och signaler, inte användas som enda signal när man försöker skapa en total bild av hur verkligheten ser ut.